Recept Tradiční, marocký, mátový čaj ..
babi Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Marokanci jsou znami svou pohostinosti. Podle marocke etikety nabidnou caj kazdemu navstevnikovi. Caj se pripravuje i z jinych bylinek jako je pelynek, nebo divoka mata a verbena. Drive byl caj obradne pripravovan pred hosty.
Postup
Vodu nechat na chvili povarit a potom trochu nalit do konvice. Konvici rychle krouzit tak, aby se vodou ohrala. Potom dat do konvice listky maty, zeleny caj, cukr a zbytek vody. Konvici zakrouzit a nalit caj do jedne sklenicky a zase ho nalit zpet do konvice. Pomuze to rozpustit cukr. Nechat stat 5 minut. Podavat ve vysokych uzkych sklenicich, nebo hrncich a caj nalevat z konvice z vysky, aby vznikla trochu pena. Ozdobit listky maty.
Recept je z kategorií: Příprava čaje
- 15.07.10 vloženo
- 29695x zobrazeno
Čas přípravy
- 15 min.
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 4 lzicky zeleneho caje
- 24 cerstvych, nebo susenych listku maty peprne + vic na ozdobu
- 4 - 5 lzic krystaloveho cukru, nebo podle chuti (caj ma byt dost sladky)
- nekolik nitek safranu (nemusi byt)
- ruzova voda (nemusi byt)
- 1 litr vody
Doporučená příloha
Fiky
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Tradiční, marocký, mátový čaj ..
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Tradiční, marocký, mátový čaj ..
Helco, podivam se zde, nejspis najdu seminka a kdyz ano, tak je poslu. Uz jsem to jednou kdysi udelela
Nana máta je úžasná, zatím se mi nepodařilo sehnat sazeničky, tak mám jen sušenou…
veď to stále vravím: moje tuhé dlhé vedenie
kltko
tak by si ten caj nikdo v Cesku, nebo
na Slovensku neuvaril! Mas vsak naprostou pravdu…
Tuhý - tuhý, silný; např. tuhý fajčiar silný kuřák. (Zdroj: Balcová, Greňa: česko-slovenský a slovensko-český slovník, nakl. Mikula, Bratislava)
už se zase hlásí moje dlouhé vedení, ale co je to tuhý čaj????? Silný?
no, 5 lyžíc kryštálového cukru… tak neviem. Čo som videl ja, berber
ol na koberec, do jednej ruky vzal kilovu hrudu
cukru, do druhej kladivo, otlkol pár kúskov cukru a hodil do kanvice.
Informácia o kryštálovom cukre na Saharu zrejme ešte nedorazila. ;o)
A ako bolo spomenuté, nalial prvý pohárik, pozrel farbu, nezdal sa mu, šiel späť do kanvice a počkal ešte pár minút.
5068 příspěvků 4.8.10 06:59
Babi, dakujem
.. ale inac to nestoji za tu velku pochvalu, a
nie su to dake velke znalosti. Je to jednoducho daco, co zhodou okolnosti viem


Pozdravujem a zelam krasny vecer
jolanko, Tvoje znalosti jsou k nezaplaceni! Dekuji Ti
padro, doufam, ze neopovrhnes moudrosti z Jordanska, tedy z prvni ruky, pokud jde o znalost tamni regionalni kuchyne (Blizkeho vychodu), tradic a zvyklosti v oblasti
5068 příspěvků 3.8.10 15:24
Padro, aale kdeze..asi nie..;-)) caj musi byt taky ako ma byt,, vychladnuty nie je vitany..mozno ti ho vypiju ale rozpravat ze podavas caj vychladnuty budu…stale.. proste spolocensky prehmat a mozno aj urazka –podla toho aky soc.a spolocensky kontakt je medzi pritomnymi
..takisto malo cukru a ak nema farbu…mladsi na
tom uz tolko nelipnu ale ti starsi to teda ano…to ako by si u nas vital hosta
starym chlebom s „dietnou solou“ 
23 příspěvků 3.8.10 14:22
Nechci do toho moc kecat, ale používat mátu peprnou do tohoto čaje, je nesmysl. Vždy, pouze a jenom mátu Nana, není tak nahořklá a je mnohem výraznější, jde koupit v každé pořádné čajovně. A z výšky se čaj nalévá, aby se ochladil.
5068 příspěvků 17.7.10 14:11
Babi, kedze si tie recepty asi nevidela , tak som pridala..ako vravis, nech su pohromade..:)
jolano, to je fantasticke mit ruzne pripravy caje takto pohromade. Dekuji ti mnohokrat
Jeste bych mela podotknout, ze zde nepopisuji ceremonialni pripravu marockeho caje, ktera se jiz zridkakdy praktikuje.
5068 příspěvků 17.7.10 07:38
este si dovolim, kedze je rec o caji, pridat link na tieto uzasne recepty
Kashmiri Kahwa - kasmirsky caj
Indicky Chai
5068 příspěvků 17.7.10 07:28
Gabi, tajomstvo je v mate…;)
Babi, naliat naspat prvu sklenku je aj kvoli farbe. Caj musi mat farbu. Tu pravu cajovu iskru. Vsimnite si, ako si dvihnu prvu naliatu sklenku a kuknu na nu. Keby sa nepozdavaloa tak vleju sklenku naspat a pockaju chvilu…len egyptania nemusia mat farbu, lebo ho maju taky tmavy a sladky ze nema ani nemoze mat iskru.
Mas pravdu, ceremonial. Ale chut caju za to ze sa mu da cas aby sa ukazal ako vo farbe, tak aj chuti je lahodna.
Krasny vikend zelam
gabi, predne dekuji za upozorneni na zeleny caj. Vzhledem k tomu, ze se caj nechava po 5 minut tahnout, tak sedne ke dnu. Pridala jsem obrazek konvice, ktera je, jak jolana pise, prispusobena k nalevani caje. Vylouhovane listky caje pri prelevani z vysky do sklenic zustanou na dne konvice
mjam, jsem presvedcena, ze vzhledem k tomu, ze matovy caj se pije po cele severni Africe existuje mnoho variaci na tema. S prazenymi burskymi orisky chut caje musela byt zajimava.
551 příspěvků 17.7.10 04:18
babi, v recepte uvadzas zeleny caj, na ktory si v postupe pripravy pozabudla…
jolano, moc ti dekuji za pridani doplnujiciho komentare. Dovolila jsem si vymenit obrazek, abych ukazala take konvici. Rikaji, ze az druha varka caje je ta nejlepsi a nejjemnejsi. Musim rict ze ceremonie pripravy marockeho caje je podobne impresivni jako japonska
551 příspěvků 16.7.10 23:22
babi, a este nieco, tajomstvo dobreho „tradicneho marockeho matoveho caju“ nespociva len v jeho prelievani hore-dole a v kruzeni konvicou…
551 příspěvků 16.7.10 23:14
babi, a co s tym zelenym cajom v tomto recepte zamyslas?…dajako ho nevidim vkomponovany…
V Tunisku jsem dostával mátový čaj, ve kterém bylo kromě čerstvé máty a požehnaně cukru i pár orestovaných burských oříšků. Chutnalo to!
5068 příspěvků 16.7.10 18:07
Babi, vsetky severoafricke krajiny piju caj tuhy (hooodne) a sladky (hooodne)..no najviac asi egyptania…
Ale v Maroku a Tunise na caj maju krasne cajniky (brik) prisposobene ceremonii nalievania caju. Nalieva sa zhora dole a zdola hore ..tie pohyby aby bola nielen pena, ale aby sa ten caj strasne sladky a strasne tuhy tym nalievanim „premiesal“…zaujimavostou moze byt ze v inych krajinach pena na kalisku s cajom je skoro urazka..
Pekny den