Recept Vánoční pečený čaj

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vánoční pečený čaj

Úvod

Vánoční specialita

Postup

Ovoce nakrájíme na kousky (jablka a hrušky nemusíme loupat). Ve větší misce smícháme nakrájené ovoce a cukr, přidáme rum (nemusí být), citron (nakrájený na kousky), skořici a hřebíček. Vše důkladně promícháme a dáme do vyhřáté trouby v hlubším pekáči na 220°C, na cca 45 minut. Pečte tak dlouho, aby ovoce pustilo šťávu. Podle toho se řiďte čas pečení je pouze orientační, protože každý má jinou troubu. Během pečení občas promíchejte. Po upečení, ještě horké, dáváme do skleniček, které zavíčkujeme a otočíme na 5 minut vzhůru nohama :) Podáváme tak, že do hrnečku dáme 1-3 lžičky pečeného čaje a zalijeme horkou vodou. Necháme vyluhovat a pijeme. Voní po tom celý dům a každý chce recept :)

Recept je z kategorií: Příprava čaje Vánoční nápoje

Nahlásit recept

  • 16.12.09 vloženo
  • 103914x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg ovoce: hrušky, jablka, pomeranče, rybíz, švestky, mandarinky, jahody, maliny, borůvky (může být mražené i čerstvé)
  • 1200 g cukru krystal
  • 2 dcl rumu (nemusí být)
  • 1 citron
  • lžička skořice
  • 3 nemleté hřebíčky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

veronikal 07.12.12 17:35

Může se variovat nejen s ovocem. Já přidávám i vlašské ořechy a zázvor. Moc dobré na zahřátí.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Nira 10.03.12 12:32

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Vánoční pečený čaj

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
MichaelaKrat
30 příspěvků 30.11.18 19:27

Ahoj,

na zimu ideální, také kombinujeme různé způsoby :) Naposledy jsem chystala tento https://erecepty.eu/peceny-caj/ je výborný, v zimě zahřeje a v léťe krásně osvěží.

Vali
1326 příspěvků 27.09.10 22:55

…kompotované asi v žádném případě ne, tam je právě to nejlepší na tom, že z čerstvého to má tu správnou vůni i chuť. Jablka a hrušky jsem loupala, švestky ne, broskve také spařit a oloupat. Rybíz, ostružiny tomu dávají barvu. Letos jsem přidala i trochu borůvek a barva je nádherně tmavá. Nejdříve si dávám trochu toho ovoce do bílé aktivie jogurtu a z ostatního dělám čaj. Občas dostanu chuť na nějakou kaši, krupicovou nebo rýžovou a tam to ovoce taky výborně chutná. Když začínám dávat do pekáče ovoce, tak tam dám to zmražené a než vše připravím tak se rozmrazí, zbytek dodělá trouba. Důležité je to občasné promíchávání, aby cukr (je ho tam dost) nezůstal nerozpuštěný na dně. Mě chutná ta směs, kde je větší množství broskví i švestky byly vynikající.
Zavařené meruňky jako kompot moc nemusím a tak je využívám hlavně v žemlovce s pudinkem, to na plech vyjde celá sklenice…taky z nich v zimně můžeš dělat koktejl v mixéru…

katkahajek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.09.10 20:56

a když to děláte z mraženého ovoce…mám ho nechat rozmrazit? nebo prostě tak, jak to vyndám z pytlíku, tak vložit do trouby? a copak nejvíc chutná? ono v tuto chvíli již moc na výběr není, takže jsem přemýšlela o broskvi, nebo švestce.. nemáte zkušenost s kompotovaným ovocem? od tchýně mám zavařené meruňky…

Vali
1326 příspěvků 27.09.10 17:31

…ještě doplnění…jinak než je v tomto receptu…2 kg ovoce a 1,25 cukru…nedávám ani citron, ani toto koření, osvědčil se mi badyán - hvězdičkové koření na tuto dávku celou rozdělenou hvězdičku a letos z úsporných důvodů ani rum, ani tresti…

Vali
1326 příspěvků 27.09.10 17:25

vůbec není blbej…pokud se neotevře nezkazí, ihned po vyndání z trouby horké plním až po víčko a otočím na nejméně 5 minut, proto používám pouze šroubovací víčka…po otevření je potřeba rychle zpracovat a hlavně nabírat čistou lžičkou…proto nejraději dávám do menších skleniček (ideální jsou od dětské výživy)…mám ještě z loňského zpracování a nic uzavřeného se nekazí. Když skleničku otevřu, tak ji potom dávám uzavřenou do ledničky, ale je opravdu potřeba nejdéle do tří dnů spotřebovat. Letos bylo ovoce málo, tak jsem pekla celkem 3×. Abych mohla dávat i později rybíz, dávám ho po půl kile do mrazáku a postupně spotřebovávám.

katkahajek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.09.10 16:30

a možná blbej dotaz..když to naplním do skleniček…tak se to nezkazí? bych si myslela, když to není zavařené, že se to musí zkazit?

casino
4488 příspěvků 17.12.09 04:50
Re: Vánoční pečený čaj

TAKY JSEM TO ZKUSIL :o)

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.12.09 04:40
Re: Vánoční pečený čaj

Tak koukám, že Pepíček s těmi odkazy docela čaruje. Tak jen takhle http://www.labuznik.com/recipe.php?…

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.12.09 23:09
Re: Vánoční pečený čaj

Odkaz se nepovedl, tak snad teď.

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.12.09 23:08
Re: Vánoční pečený čaj

Tady je ten čaj i obrázkem ze kterého je to opsáno. http://www.labuznik.com/recipe.php?…" > Pečený čaj

penda
4752 příspěvků 16.12.09 18:44
Re: Vánoční pečený čaj

Také jsem letos pekla čaj, poprvé, přes léto - výborná věc, kterou lze přidat kamkoli: poháry, palačinky, knedlíky, do jogurtu (většinu chutí prubla nejdřív babíska Vali, mně pak jen dodávala info, kam se dá ještě zavařenina použít). Já jsem dávala na 2 kg ovoce kilo cukru a bez rumu, babíska přidávala rumovou či jinak ochucenou tresť a čaj si pochvaluje i náš děda. :) Přidávané koření záleží dle chuti strávníka, doporučuji nepřehánět, čaji to nedodá, spíš ubere. V hezké skleničce spolu s lístkem, kde je postup přípravy, je to skvělý dárek. Myslím si navíc, že tento recept už v databázi labužníka je. :)

buturenka
311 příspěvků 16.12.09 18:35
Re: Vánoční pečený čaj

máš pravdu, nádherně to voní, ale pro mě je to hodně sladké

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz