Recept Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši)

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uvařit brambory ve slupce. Rozpustit kvasnice a cukr v 100 ml mléka a nechat asi po 10 minut vzejít. Oloupat brambory a rozmačkat je dokud jsou horké. Do mísy prosít mouku a doprostřed udělat důlek. Nalít tam kvásek a potom přidat rozmačkané brambory, olej a nakonec zbytek mléka. Všechno vypracovat v hladké těsto a trochu ho osolit. Posypat těsto trochou mouky a přikrýt jej utěrkou. Na teplém místě nechat těsto asi 1 hodinu nakynout do dvojitého objemu. Na pánev nalít asi 6 cm vrstvu oleje. Utrhnout kousek těsta a z něho pomocí rukou vytvarovat kulatou placku tak 1.5cm tlustou. Placka má být uprostřed tenší. Usmažit ji v horkém oleji do zlatova, opatrně ji obrátit a usmažit na druhé straně. Osolit a podávat s kyselou smetanou a šťávou z česneku. TIP: Jestli se Vám lepí těsto na prsty, pak si je namažte olejem. Různé druhy: Lángos s koprem - podle základního receptu připravit těsto a jeho kousky ve dlaních vytvarovat na placku. Tu posypat na jemno posekaným koprem a potom ji přeložit napůl a znovu vytáhnoutt na placku. Lángos se sýrem z ovčího mléka - Připravit trochu tlustší placku a do jejího středu rozdrobit kousky sýru velké jako ořech. Placku přeložit a usmažit. Lángos s ovčím sýrem a koprem - Ovčí sýr smíchat s jemně pokrájeným koprem a jinak pokračovat jako v předešlém. Lángos se šunkou - Rozemlet vařenou, nebo syrovou uzrálou šunku a spojit ji s kyselou smetanou na hladkou směs. Kousek nádivky vložit do středu syrové placky, přeložit ji a osmažit. Lángos se šunkou jinak - Těsto připravit místo z mléka tak z vody ve které se vařila šunka a přidat trošínku na jemno posekané šunky. Lángos se zelím - připravot zelí. Nastrouhat asi 1 kg bílého zelí, přidat sůl a nechat stát asi 15 - 20 minut. Připravir karamel z 1 lžičky cukru, přidat 50 g rozpuštěného másla a nakonec dobře odkapané zelí. Všechno za stálého míchání nechat zhnědnout. Ochutit asi 1/2 lžičkou pepře. Tuto zelnou nádivku vložit do středu placky, přehnout ji a po obou stranách usmažit. P.S. Lángos je jméno pro maďarskou placku, která se smaží v hlubokém oleji. Původně však langoše byly připraveny z normálního chlebového těsta, které se uschovalo při pečení chleba. Lángos se smažil před troubou blízko ohně (láng) na plotně a podával se ke snídani ve dny kdy se pekl chleba. Potíral se krémovým sýrem jako nesmírná pochoutka. Ale časy se změnily a Maďaři si již svůj vlastní chléb nepečou. Takže Lángos z chlebového těsta se smaží pouze při historických oslavách. V domácnostech se Lángos s bramborovým základem podává jako večeře, obvykle s čajem, nebo svařeným vínem. Avšak nejčastěji se jí mimo domov a stal se Maďarským nejlacinějším a nejpopulárnějším občerstvením. Stánky s Lángos se najdou všude tam, kde se hromadí lidé, jako týdenné trhy, výstavu, nádraží, pláže, na různých turistických atrakcích atd. BUDOU zde obrázky..........................

Recept je z kategorií: Langoše

Nahlásit recept

  • 10.09.02 vloženo
  • 32943x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 150 g moučných brambor
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 3 lžíce mletého cukru
  • 400 ml vlahého mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 3 1/2 lžíce oleje
  • sůl
  • slunečnicový olej na smažení (nebo dle Vašeho přání)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši)

la.fea
94 příspěvků 13.8.15 23:17

:D dekuji devcata…ano, napsala jsem to blbe :zed:, pochopila to Eja :potlesk: : chtela jsem vedet, zda-li nekdo nepouziva kvasek misto drozdi.

birkana
1687 příspěvků 29.7.15 15:03

@Eja, já jsem věty v příspěvku od @la.fea mam jej nejak nadbytek a tak me napadlo, ze bych treba zrovna oblibene langose mohla zkusit s nim a …bohuzel jsem se „zbytkoveho kvasku“ nenasla ani jeden recept… pojala jaksi obecně, tedy ve smyslu „Jak využít zbylý kvásek“ :lol:. Jsem-li však mimo mísu :zed:, omlouvám se :oops: :mavam:.

Eja
3861 příspěvků 29.7.15 12:00

@birkana jestli jsem správně pochopila, tak la.fea chce vědět, zda by místo droždí mohla při přípravě langošů použít kvásek :think:

birkana
1687 příspěvků 29.7.15 09:00
Když zbyde žitný kvásek ...

@la.fea, kvásek se dá pěstovat :mavam:. Do zbytku přilít vodu, přimíchat mouku (žitnou), aby vzniklo řidší těstíčko. Přikrýt, dát na teplé místo kynout. Do druhého dne „naroste“ plný hrnek :lol:. A můžeme zadělávat na další chléb.

A co takové Krkonošské kyselo! To pravé, správné, se vaří právě ze žitného, chlebového kvásku :kytka:.

Stručný recept na Kyselo: Potřebujeme chlebový kvas (asi čtvrt litru) vzešlý přes noc. Uvaříme sušené houby (hrst) v osolené vodě s kmínem, přilijeme chlebový kvas. Polévka se tím zahustí. Na másle (2 lžíce) zpěníme cibulku (1 malá), klepneme vejce (cca jedno na porci) zamícháme a necháme srazit. Vmícháme do polévky. Hotovo :potlesk:. Můžeme podávat s bramborami „na loupačku“ nebo vařenými zvlášť, oloupanými, pokrájenými na kostičky a vloženými do hotové polévky na talíři.

Eja
3861 příspěvků 28.7.15 15:55

@la.fea Babi sem moc nechodí, ale v textu píše „Původně však langoše byly připraveny z normálního chlebového těsta, které se uschovalo při pečení chleba“. Přidat brambory?
Myslím, že Zuzka nebo Birkana ev. ostatní to nějak vymyslí :mavam:

la.fea
94 příspěvků 28.7.15 14:40
POMOC! :)

…vhledem k tomu, ze pecu vlastni chlebicek ze zitneho kvasku, mam jej nejak nadbytek a tak me napadlo, ze bych treba zrovna oblibene langose mohla zkusit s nim…jen nevim, jake mnozstvi pouzit - a nez se pustim do vlastniho experimentovani, zkusim se zeptat tady: babi a vsech dalsich zapalenych kucharinek a kucharu - nemate s tim nekdo zkusenost?… bohuzel jsem se „zbytkoveho kvasku“ nenasla ani jeden recept…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Langoš - Bali,

některé příchutě jsou docela zajímavé, máš pravdu, kopr s kyselou smetanou, nebo s ovčím sýrem ;o)))

Příjemný večer!

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši v obrázc

smichat kys.smetanu s koprem a namazat na langos- vyborne!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši v obrázc

marhaba, když jsem dávala recept do nové formy, zapomněla jsem napsat mouku ;o). Již jsem to napravila a Tobě děkuji za upozornění.

Přeji Ti pěkný den!

marhaba
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši v obrázc

Prosím, kolik a jaké mouky přidat?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši v obrázcích)

K receptu byly přidány variace na Lángos a také nějaké to povídání o jeho původu, jak se připravuje a podává dnes. Časem zde budou obrázky postupu přípravy ;o)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Pako...

jsem ráda, že jsi vyzkoušel/a tento recept a že Ti chutnalo. Měj se pěkně!

Labužník pako
1 příspěvek 25.1.09 03:43
...

s tou bramborou to je pohádka

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz