Recept Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši)

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uvařit brambory ve slupce. Rozpustit kvasnice a cukr v 100 ml mléka a nechat asi po 10 minut vzejít. Oloupat brambory a rozmačkat je dokud jsou horké. Do mísy prosít mouku a doprostřed udělat důlek. Nalít tam kvásek a potom přidat rozmačkané brambory, olej a nakonec zbytek mléka. Všechno vypracovat v hladké těsto a trochu ho osolit. Posypat těsto trochou mouky a přikrýt jej utěrkou. Na teplém místě nechat těsto asi 1 hodinu nakynout do dvojitého objemu. Na pánev nalít asi 6 cm vrstvu oleje. Utrhnout kousek těsta a z něho pomocí rukou vytvarovat kulatou placku tak 1.5cm tlustou. Placka má být uprostřed tenší. Usmažit ji v horkém oleji do zlatova, opatrně ji obrátit a usmažit na druhé straně. Osolit a podávat s kyselou smetanou a šťávou z česneku. TIP: Jestli se Vám lepí těsto na prsty, pak si je namažte olejem. Různé druhy: Lángos s koprem - podle základního receptu připravit těsto a jeho kousky ve dlaních vytvarovat na placku. Tu posypat na jemno posekaným koprem a potom ji přeložit napůl a znovu vytáhnoutt na placku. Lángos se sýrem z ovčího mléka - Připravit trochu tlustší placku a do jejího středu rozdrobit kousky sýru velké jako ořech. Placku přeložit a usmažit. Lángos s ovčím sýrem a koprem - Ovčí sýr smíchat s jemně pokrájeným koprem a jinak pokračovat jako v předešlém. Lángos se šunkou - Rozemlet vařenou, nebo syrovou uzrálou šunku a spojit ji s kyselou smetanou na hladkou směs. Kousek nádivky vložit do středu syrové placky, přeložit ji a osmažit. Lángos se šunkou jinak - Těsto připravit místo z mléka tak z vody ve které se vařila šunka a přidat trošínku na jemno posekané šunky. Lángos se zelím - připravot zelí. Nastrouhat asi 1 kg bílého zelí, přidat sůl a nechat stát asi 15 - 20 minut. Připravir karamel z 1 lžičky cukru, přidat 50 g rozpuštěného másla a nakonec dobře odkapané zelí. Všechno za stálého míchání nechat zhnědnout. Ochutit asi 1/2 lžičkou pepře. Tuto zelnou nádivku vložit do středu placky, přehnout ji a po obou stranách usmažit. P.S. Lángos je jméno pro maďarskou placku, která se smaží v hlubokém oleji. Původně však langoše byly připraveny z normálního chlebového těsta, které se uschovalo při pečení chleba. Lángos se smažil před troubou blízko ohně (láng) na plotně a podával se ke snídani ve dny kdy se pekl chleba. Potíral se krémovým sýrem jako nesmírná pochoutka. Ale časy se změnily a Maďaři si již svůj vlastní chléb nepečou. Takže Lángos z chlebového těsta se smaží pouze při historických oslavách. V domácnostech se Lángos s bramborovým základem podává jako večeře, obvykle s čajem, nebo svařeným vínem. Avšak nejčastěji se jí mimo domov a stal se Maďarským nejlacinějším a nejpopulárnějším občerstvením. Stánky s Lángos se najdou všude tam, kde se hromadí lidé, jako týdenné trhy, výstavu, nádraží, pláže, na různých turistických atrakcích atd. BUDOU zde obrázky..........................

Recept je z kategorií: Langoše

Nahlásit recept

  • 10.09.02 vloženo
  • 32809x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 150 g moučných brambor
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 3 lžíce mletého cukru
  • 400 ml vlahého mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 3 1/2 lžíce oleje
  • sůl
  • slunečnicový olej na smažení (nebo dle Vašeho přání)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
la.fea
94 příspěvků 13.08.15 23:17

:D dekuji devcata…ano, napsala jsem to blbe :zed:, pochopila to Eja :potlesk: : chtela jsem vedet, zda-li nekdo nepouziva kvasek misto drozdi.

birkana
1687 příspěvků 29.07.15 15:03

@Eja, já jsem věty v příspěvku od @la.fea mam jej nejak nadbytek a tak me napadlo, ze bych treba zrovna oblibene langose mohla zkusit s nim a …bohuzel jsem se „zbytkoveho kvasku“ nenasla ani jeden recept… pojala jaksi obecně, tedy ve smyslu „Jak využít zbylý kvásek“ :lol:. Jsem-li však mimo mísu :zed:, omlouvám se :oops: :mavam:.

Eja
3854 příspěvků 29.07.15 12:00

@birkana jestli jsem správně pochopila, tak la.fea chce vědět, zda by místo droždí mohla při přípravě langošů použít kvásek :think:

birkana
1687 příspěvků 29.07.15 09:00
Když zbyde žitný kvásek ...

@la.fea, kvásek se dá pěstovat :mavam:. Do zbytku přilít vodu, přimíchat mouku (žitnou), aby vzniklo řidší těstíčko. Přikrýt, dát na teplé místo kynout. Do druhého dne „naroste“ plný hrnek :lol:. A můžeme zadělávat na další chléb.

A co takové Krkonošské kyselo! To pravé, správné, se vaří právě ze žitného, chlebového kvásku :kytka:.

Stručný recept na Kyselo: Potřebujeme chlebový kvas (asi čtvrt litru) vzešlý přes noc. Uvaříme sušené houby (hrst) v osolené vodě s kmínem, přilijeme chlebový kvas. Polévka se tím zahustí. Na másle (2 lžíce) zpěníme cibulku (1 malá), klepneme vejce (cca jedno na porci) zamícháme a necháme srazit. Vmícháme do polévky. Hotovo :potlesk:. Můžeme podávat s bramborami „na loupačku“ nebo vařenými zvlášť, oloupanými, pokrájenými na kostičky a vloženými do hotové polévky na talíři.

Eja
3854 příspěvků 28.07.15 15:55

@la.fea Babi sem moc nechodí, ale v textu píše „Původně však langoše byly připraveny z normálního chlebového těsta, které se uschovalo při pečení chleba“. Přidat brambory?
Myslím, že Zuzka nebo Birkana ev. ostatní to nějak vymyslí :mavam:

la.fea
94 příspěvků 28.07.15 14:40
POMOC! :)

…vhledem k tomu, ze pecu vlastni chlebicek ze zitneho kvasku, mam jej nejak nadbytek a tak me napadlo, ze bych treba zrovna oblibene langose mohla zkusit s nim…jen nevim, jake mnozstvi pouzit - a nez se pustim do vlastniho experimentovani, zkusim se zeptat tady: babi a vsech dalsich zapalenych kucharinek a kucharu - nemate s tim nekdo zkusenost?… bohuzel jsem se „zbytkoveho kvasku“ nenasla ani jeden recept…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Langoš - Bali,

některé příchutě jsou docela zajímavé, máš pravdu, kopr s kyselou smetanou, nebo s ovčím sýrem ;o)))

Příjemný večer!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši v obrázc

smichat kys.smetanu s koprem a namazat na langos- vyborne!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši v obrázc

marhaba, když jsem dávala recept do nové formy, zapomněla jsem napsat mouku ;o). Již jsem to napravila a Tobě děkuji za upozornění.

Přeji Ti pěkný den!

marhaba
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši v obrázc

Prosím, kolik a jaké mouky přidat?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Langoš - Zsírban sült lángos (přidaný text o Langoši v obrázcích)

K receptu byly přidány variace na Lángos a také nějaké to povídání o jeho původu, jak se připravuje a podává dnes. Časem zde budou obrázky postupu přípravy ;o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pako...

jsem ráda, že jsi vyzkoušel/a tento recept a že Ti chutnalo. Měj se pěkně!

Labužník pako
1 příspěvek 25.01.09 03:43
...

s tou bramborou to je pohádka

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Jahodový pohár Jahodový pohár
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz