Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ořechy a semínka ».
Recepty s kaštany Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Někteří lidé se mylně domnívají, že kaštany, které konzumujeme, pochází ze stromu jírovce maďalu. Kaštany jedlé ale rostou na kaštanovníku jedlém. Tyto plody příznivě působí na játra, blahodárně ovlivňují proudění žilní krve, kloktáním roztoku z rozemletých listů těchto stromů mírní záněty a otoky. V kosmetice ho přidávají do šampónů, tinktur, esencí, balzámů, francovky, masážních gelů. Hojně se zpracovává i dřevo tohoto stromu. Výrazná barva plodů kaštanu dává jméno odstínům dřevin i barev na vlasy.
Jedlé kaštany nakoupíme většinou ve zdravých prodejnách a bioprodejnách, v obchodech s ořechy a sušenými plody, ale i přes internet. Pečené je seženeme především v zimě na trzích ve velkých městech. Mimo sušených se dají pořídit též kandované, v pálence, pivu, semleté na mouku, v podobě vloček aj.
Pečené kaštany jsou klasikou, kterou připravíme i jednoduše doma v troubě. Důležité je naříznout všechny plody do kříže nožem, jinak mohou při pečení explodovat. Dále z nich pečeme moučníky, jako muffiny, dorty - Kaštanový moučník s čokoládou a ořechy, řezy, obalujeme je v čokoládě. Výraznou chuť získá díky kaštanům polévka, ryby, masa - Srnčí svíčková s kaštany a kapustou, rýže, šlehačka, želé, nádivky, omáčky, marmelády apod.
Aby kaštany nevyschly, musíme je skladovat v uzavřeném obale v chladu, temnu a nižší teplotě. Velmi rychle se kazí, proto je co nejdříve spotřebujeme.