Recept Krůta/krocan s dobrou ovocno-kaštanovou nádivkou

babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Předehřát troubu na 190°C. Na pánvi rozpustit 4 lžíce másla, přidat celer a cibuli a nechat asi 10 minut zesklovatět. Přimíchat 2 lžíce tymiánu, šalvěj, petrželku, kaštany a chleba. Po 1/2 hrncích přilívat vývar, až je chléb navlhčený. Vmíchat dovnitř hrušky. Odstavit. Zbytek másla vložit do sekacího robotu společně se zbývajícím tymiánem a 1 lžičkou soli. Promíchat a dát stranou. Omýt krůtu a osušit ji. Položit ji prsama nahoru na mřížku v pekáči. Ochutit krůtu 2 lžičkami soli. Vnitřek krůty volně nadít nádivkou. Svázat nohy krůty a přeložit krční kůži a zajistit ji jehlou. Celou krůtu potřít tymiánovým máslem. Krůtu péct asi 2 1/2 hodiny a sem tam ji polít výpekem. Péct dalších 30-45 minut, až teploměr zapíchnutý do nejtlustší části stehna (nesmí se dotýkat kosti) naměří teplotu 83°C. Jestli krůta příliš rychle hnědne, tak ji volně přikrýt ¨stanem¨z alobalu. Krůtu položit na servírovací mísu ozdobenou bylinkami a ovocem a nechat ji tak 20 - 30 minut stát před vyjmutím nádivky a porcováním. TIP: časy pečení dle velikosti krůty, 3.5 kg - 5.5 kg 2 1/2 - 3 hodin 5.5 kg - 7 kg 3 - 3 1/2 hours 7 kg - 9 kg 3 1/2 - 4 hodin 9 kg - 11.5 kg 4 - 5 hodin

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 26.12.06 vloženo
  • 5457x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 12 lžic 180 g másla
  • 6 stonků řapíkatého celeru nakrájeného na 7 mm kostičky
  • 2 velké cibule, nakrájené na 7 mm kostičky
  • 4 lžíce čerstvých lístků tymiánu
  • 1 lžička lístků sušené šalvěje
  • 1 lžíce na hrubo posekané čerstvé petrželky
  • 170 g oloupaných a posekaných kaštanů "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=17054
  • 670 g den starého bílého chleba bez kůrky, nakrájeného na malé kostičky a trochu na sucho opraženého
  • 300 ml drůbežího vývaru, nebo podle potřeby
  • 4 málo uzrálé hrušky jako je Anjou, bez jadřince, oloupané a nakrájené na 1.5 cm kostičky
  • 1 lžíce soli
  • bílý pepř podle chuti
  • 5500 - 6500 g čerstvého krocana, nebo krůty, nejlépe bio

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krůta/krocan s dobrou ovocno-kaštanovou nádivkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz