Recept Krůta s kaštanovou nádivkou a s oblohou

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Kaštanům nařízneme slupku, vložíme je na plech a v troubě upečeme do poloměkka. Potom slupku oloupeme a bílé vnitřky kaštanů podusíme ve víně doměkka, až se vydusí všechna tekutina *(můžeme použít i pyré z konzervy)*. Žemle namočíme do smetany. Od krůty oddělíme krk, spodní části nohou a křídla, ze stehen odstraníme šlachy. Stehna a prsa prošpikujeme slaninou, krůtu osolíme a vnitřek ochutíme majoránkou. Telecí maso společně s vymačkanými houskami nahrubo pomeleme a důkladně propracujeme s vejci, kaštanovým pyré, nasekanou petrželkou a rozpuštěným máslem. Směs okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a dle chuti osolíme. Suroviny dobře promícháme. Vzniklou nádivkou naplníme krůtu, otvor zašijeme, krůtu polijeme rozpuštěným sádlem a podlijeme trochou vody. Vložíme do trouby a pečeme při střední teplotě. Občas krůtu přelijeme výpekem. Nejprve ji upečeme doměkka a nakonec do zlatavě křupava *(celkem přibližně 2 hodiny)*. Upečenou krůtu rozstřihneme nůžkami na drůbež, opatrně od sebe oddělíme obě poloviny hrudi, ostrým nožem vyřízneme hrudní kost a maso opět opatrně vrátíme na nádivku. Během pečení masa si připravíme játrové pyré. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dozlatova, přidáme játra nakrájená na kostičky, ochutíme solí, černým a cayenským pepřem *(případně kořením do paštiky)* a játra podusíme doměkka. Potom je zaprášíme trochou mouky, provaříme s mlékem, zahustíme vejcem *(už nevaříme!)*, zjemníme koňakem a propasírujeme přes jemné sítko. Nakonec vmícháme neslazenou šlehačku. Hotovým pyré naplníme cukrářský sáček a upečenou krůtu či okraje talířů jím ozdobně nastříkáme. K nadívané krůtě budeme také podávat jablka a la Bayard. Zhruba 1/2 l cukrové vody povaříme se skořicí, hřebíčkem, citrónovou kůrou *(bez bílé vnitřní vrstvy)* a 5 cl citrónové šťávy. Mezitím si oloupeme vroubkovaným nožem 12 středně velkých jablek *(vybereme například odrůdu Jonatán, jablka nesmí být moučnatá)*. Oloupaná jablka uprostřed cylindricky vyhloubíme, dole však nesmí být otvor. Odstraníme nejenom stopku a jádřinec, ale i větší část dužiny, aby bylo místo na náplň. Každé takto připravené jablko dáme co nejrychleji do vařicí cukrové vody, aby na vzduchu nezhnědlo. Jablka vaříme jen tak dlouho, aby z nich nevznikl měkký kompot, a potom je vyndáme děrovanou naběračkou. Zatímco jablka chladnou, smícháme tence nakrájený oranžát s brusinkovou nebo rybízovou marmeládou. Jablka posypeme špetkou skořice, naplníme ovocným želé a dáme docela vychladnout. Jablka a la Bayard můžeme podávat s čerstvě nastrouhaným křenem, mohou se však servírovat například také s plátky červených pomerančů *(jablko postavíme na větší plátek a kolem naaranžujeme menší plátky)*. Jablka a la Bayard jsou vynikající přílohou ke zvěřině a k drůbeži. *1 porce má přibližně 6517 kJ, tj. 1563 kcal.* Čerpáno z časopisu Chvilka pro tebe (2002).

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 07.11.06 vloženo
  • 7435x zobrazeno

Čas přípravy

  • 180 minut

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • krůta *(asi 3.5 kg)*
  • 600 g jedlých kaštanů
  • 200 ml červeného vína
  • 2 žemle
  • 150 ml sladké smetany
  • 180 g uzené slaniny
  • sůl
  • majoránka
  • 300 g telecího masa
  • 2 vejce
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • petrželka
  • 80 g másla
  • 120 g sádla;
  • *Na játrové pyré:*
  • 40 g cibule
  • 40 g sádla
  • 250 g husích nebo kachních jater
  • sůl
  • černý pepř
  • cayenský pepř
  • 15 g mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 malé vejce
  • 1 cl koňaku
  • 100 ml šlehačky;
  • *Kromě toho:*
  • 12 jablek a la Bayard.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krůta s kaštanovou nádivkou a s oblohou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz