Recept Oříškový a makový závin - Diós és Mákos Beigli

babi Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Oříškový a makový závin - Diós és Mákos Beigli

Postup

Ve vlažném mléce rozpustit cukr a přidat kvasnice. Nechat je vzejít. Na vále smíchat ostatní ingredience pro těsto, uprostřed udělat důlek a nalít tam vzejitý kvásek. Rychle vypracovat v těsto, vytvořit z něho váleček, přikrýt ho a nechat 30 minut odpočinout. Připravit náplně: Ořechová: Do kastrolku nalít mléko, přidat cukr a vanilkový cukr a přivéct vše k varu. Přidat hrozinky¨, kůru, skořici, ořechy a med (nebo oloupaná, pokrájená jablka, nebo džem). Maková: V kastrolku smíchat mléko s cukrem a vanilkovým cukrem. Přivéct k varu a přidat mák a hrozinky. Za stálého míchání vše po několik minut podusit, potom odstavit a přidat kůru a med. Těsto rozdělit na na 4 stejné dílky a z každého vyválet 30 cm X 35 cm obdelník. Každý obdelník potřít vychladlou nádivkou (dva ořechovou a dva makovou) a ty na delší straně pevně srolovat do rolky. Plech vymazat máslem, nebo sádlem a přenést na něj záviny. Potřít je žloutkem. Péct záviny v předehřáté troubě na 180°C do zlatohněda. Po upečení je nechat v troubě úplně vystydnout (mají tendenci nahoře trochu popraskat). Dobře zabalené záviny a skladované na chladném místě dlouho vydrží. Krájet je na plátky těsně před podáváním. P.S. Beigli se peče na vánoční svátky a za posledních sto let takřka vytlačil ¨štědrovečerní chléb¨ z pekáren. Peče se však i o Velikonocích. Nikdo o svátcích bez závinu nemůže být. Jako novinka jsou i jiné náplně, jako je čokoládová, nebo kaštanová, ale ty nemohou předčit ty klasické s ořechy a mákem. Osobně mám závin ve velké oblibě!

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 24.11.06 vloženo
  • 27138x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto na 4 záviny:
  • 1 lžička cukru
  • 120 ml mléka
  • 35 g čerstvých kvasnic
  • 50 g mletého cukru
  • 500 g mouky
  • 100 g másla
  • 100 g sádla
  • 2 vejce
  • 1 lžička nastrouhané citoronové kůry
  • špetka soli
  • sáček vanilkového cukru
  • Ořechová nádivka (Diós), množství na 2 záviny:
  • 100 ml mléka
  • 100 g jemného krystalového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 30 g hrozinek
  • trocha mleté skořice
  • 250 g pomletých ořechů (vlašských, nebo i lískových)
  • 3 - 4 lžíce medu, nebo 1-2 jablka, nebo 2 - 3 lžíce meruňkového džemu
  • Maková nádivka (Mákos) množství na 2 záviny:
  • 100 ml mléka
  • 250 g mletého cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 g pomletého máku
  • 30 g hrozinek
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 4 lžíce medu
  • Ostatní:
  • Máslo, nebo sádlo na plech
  • 1 žloutek+1 lžička mléka na potírání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Oříškový a makový závin - Diós és Mákos Beigli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Oříškový a makový závin - Diós és Mákos Beigli

babi
6360 příspěvků 11.10.10 21:24

Vara, jakto ze mi vykas? Pridala jsem obrazek, zavin jednoduse praska. Muzes ho ke konci potrit smetanou aby zustal vlhky, nebo jak radi Jolanka. Jestli zaviny praskly pri peceni, mozna ze trouba byla prilis horka a sucha, muzes pridat na dno trouby ohnivzdornou misku s vodou, pokud nemas troubu, ve ktere muzes vlhkost regulovat.
Zde jsme si nerozumely, self rising mouku nepouzivam (ani nevim, jestli se zde dostane koupit), avsak instant je hrubsi mouka nez all purpose, kterou jsem nekdy pridavala do receptu, kde patrila hruba mouka. U nas pod jinym jmenem se prodava po kilech, ma mensi mnozstvi lepku a rika se ji instant, protoze se lehce vmicha do tekutiny (http://www.ochef.com/21.htm). Vejce kupuji od stejneho lokalniho farmare na trznici jiz po leta a kupuji tam take zeleninu a sezoni ovoce. Margarin jsem snad nikdy v zivote nepouzila. Take masa z farem vcetne divociny kupuji na trznici, pokud si neudelam vylet a nezajedu si primo na farmu. Radeji mam mensi kousek masa, ale kvalitni!

Příspěvek upraven 11.10.10 v 21:36

VeraWalling
55 příspěvků 11.10.10 01:45

Babi!
dekuji za prispevek a recepty. Myslela jsem, ze kdyz zaviny necham v troube do uplneho vychladnuti, jak pisete, tak ze nepopraskaji. Bohuzel praskly uz pri peceni, ale stejne jsou velmi chutne. Musela jsem je rychle podarovat tchyni, protoze si snazim udrzet stihlou linii. :lol:
Dneska jsem pekla ten „mandlovy chlebicek“ na ktery jsem hledala recept. Zkusila jsem to po pameti a vyslo to.
Chutna vyborne a budu zitra peci dalsi davku. Je to me nejoblibenejsi cukrovi.
mejte se hezky
Vera
PS: tem instatnim a „self rising“ moukam se vyhybam. Snazim peci vsechno co „nejprirodneji“, i kdyz ty dnesni mouky, masla a margariny uz jsou ze 2 tretin umele a naladovane s „preservatives“. Nevim, jestli se da verit i vajickum… :mrgreen: Kdybych zacala pouzivat Organic ingredience, tak se zase nedoplatim

babi
6360 příspěvků 11.10.10 01:04

Vera, tento madarsky zavin jednoduse popraska, je to dokonce napsano v recepte. Muzes se vsak mrknout na dalsi zaviny, se kterymi mam zkusenost na obou kontinentech a ktere bezne pecu.
http://www.labuznik.com/recipe.php?… a take http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Ve Statech mate myslim instant mouku Wondra (ja zde v Kanade dokonce dostanu ceske mouky, ale ani se nenamaham a pouziji all-purpose flour, za 42 let si clovek zvykne.) Tak Ti preji stesti a zdar v peceni, jsi sikovna…

jolana
5068 příspěvků 10.10.10 14:12

Wera, vsetky zaviny sa podobaju , ale ak chces mam medzi receptami jeden jednoduchy , ktory ani nemusi dako zvlast kysnut …

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

K praskaniu ti poradim,klasicky zavin ak zavinies moc na tesno, alebo ze nepodkysne ako treba, alebo je rura moc horuca , tak ti puknut moze a dakedy pukne len kvoli nam a naschval, aqby sme pukli :-)

Kurcicka bude makka a bude sa ti lupat ak ho potries este prave vybraty horuci z pece roztopenym maslom/mastou alebo cukrovou vodou…to mi ver..u nas v kraji sa to robi a ja osobne na rozdiel od teba to hrozne nerada ;-))

Nech sa dari :)

Příspěvek upraven 10.10.10 v 14:13

VeraWalling
55 příspěvků 9.10.10 22:14

jeste se chci zeptat, nemate nahodou recept na klasicky makovy zavin, ktery jsme kupovali v obchode. Mel takovou hnedavou kurcicku, ktera se krasne loupala. Urcite si na nej vzpominate, mozna se stale jeste v pekarnach prodava.
dekuji
VW

VeraWalling
55 příspěvků 9.10.10 22:12

Babi, tak jsem dneska vyzkousela upect tyto zaviny. Jeste se ani nedopekly a az na 1 mi vsecky popraskaly. Tak nevim, kde jsem udelala chybu. Drzela jsem se presne receptu. Testo se mi zdalo prilis vlacne a naplne moc.
Urcite budou chutnat vytecne, jenom tak krasne nevypadaji.
Nicmene dekuji za recept.
VW

ramca
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Oříškový a makový závin - Diós és Mákos Beigli.

V pátek jsem pekla tyto záviny na náš „Maďarský den“. Snědly se všechny 4, takže jsem dnes přidělávala další. Jsou opravdu výborné. Díky za recept.

dedezlin
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Oříškový a makový závin - Diós és Mákos Beigli.

Mockrát děkuji za připomínku z mého mládí, kdy moje babička v městečku Sarkad ( Békéscsaba) pekla tento vynikající závin. Teď jsem tento recept vyzkoušel i já a moc se mi to povedlo.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Diós és Mákos Beigli - kattie,

díky za Tvůj čas! Jsem ráda, že někdo víc od pramene potvrdil mé tvrzení, že záviny jsou dobré. Já jsem si je někdy, když nebyl čas, kupovala hotové v maďarských delikatesách v Ottawě, kde jsem žila. Měli je výborné, ale hodně drahé a tak jsem je vesměs pekla sama.

Přeji Ti příjemnou neděli!

Labužník kattie02
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Diós és Mákos Beigli - oříškový a makový vánoční závin.

Babi, moje babička, slovenská Maďarka, dělala tyto záviny také s kakaovou nebo tvarohovou náplní, sama jsem měla ale nejradši ořechové. Potvrzuji, že jsou výborné, mívali jsme je každým rokem, a to nejen o Vánocích.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz