Recepty - chřest

Více z Zelenina ».

Chřest

Chřest známe také jako: špargl

Recepty s chřestem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Snoubení s vínem  

Chřest je velmi lahodná a nevšední zelenina oznamující příchod jara. Patří do skupiny asparágusů. Konzumují se jen mladé výhonky. Jakmile totiž asparágus vypučí, mění se v keříček s listy hustě pokrytými drobnými jehličkami, které známe z květinových vazeb. Konzumace chřestu má pozitivní vliv na naše zdraví: obsahuje totiž vitaminy (A, B, C, E, K), vápník, hořčík, plno vlákniny, železo či selen.

 Rady při nákupu

Chřest se rozlišuje podle barvy na bílý, zelený a světle fialový. Všechny tyto druhy seženete hlavně během sezóny ve všech větších supermarketech a zelinářstvích. Pokud chcete český chřest, zajděte si pro něj na farmářský trh. Existuje samozřejmě i nakládaný chřest, ale ten se s tím čerstvým nemůže rovnat. Při nákupu věnujte pozornost kvalitě a čerstvosti chřestu. Čerstvý chřest poznáte tak, že po lehkém naříznutí z něj teče tekutina a nelze ho ohnout. Stonky musí vypadat na první pohled čerstvě a mít jasnou svěží barvu.

 Využití v kuchyni

Chřest můžete servírovat jako předkrm - Pečený chřest s parmazánem nebo hlavní chod, zpracovává se všemi možnými způsoby. Zelený chřest potřebuje oloupat jen ve spodní části stonku, nejspodnější část se odlomí. Bílý chřest je chuťově jemnější a před přípravou musíte oloupat celý jeho stonek. Chuť chřestu bývá lehce nahořklá, což můžete při vaření zmírnit přidáním kousku žitného chleba. Nejčastěji se chřest krátce povaří a podává s rozpuštěným máslem, s holandskou omáčkou nebo sýrovou omáčkou. Chřest se také hodí na přípravu krémových polévek, na zapékání, k těstovinám, do italského rizota, do salátů, jako příloha ke steakům nebo do slaných koláčů. Využívá se i v orientální kuchyni, při grilování nebo se syrový namáčí se do různých dipů.

 Skladování

Chřest spotřebujte nejlépe ihned po koupení, skladovat ho můžete v lednici zabalený ve vlhké utěrce.

 Sezóna

Sezóna chřestu je od května do poloviny června.

 Snoubení s vínem

Ke chřestu se doporučuje mladé a svěží bílé víno, nejlépe Veltlínské zelené nebo Sylvánské zelené.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Ořechový koláč Ořechový koláč
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz