Recept Jarní pochoutka - chřest Dia Veg

(Hodnoceno 2x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jarní pochoutka - chřest

Úvod

Ochutnejte jednoduchou jarní pochoutku. Chřest se využívá mimojiné k léčení revmatismu, dny a zánětů močového měchýře.

V časopisu Food Science publikovali jihokorejští vědci zajímavé výsledky výzkumu – chřest dokáže odbourávat alkohol :-)

Postup

Předehřát elektrickou troubu na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Chřest očistíme, opláchneme tekoucí studenou vodou a osušíme.

Pod hlavičkou směrem dolů ho oloupeme a dřevnaté konce odkrojíme. Můžeme je využít na polévku. Chřest poskládáme v jedné vrstvě na plech a pokapeme ho olejem. Osolíme a opepříme. Vložíme do trouby a pečeme asi 15–20min. 

Chřest musí být měkký, ale pevný. Posypeme ho parmazánem a zapečeme další minutku. Podáváme pokapaný citronem a třebas s ciabatou.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Chuťovky Teplé předkrmy Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 13.04.05 vloženo
  • 48651x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 500 g čerstvého bílého chřestu, může být i velký zelený
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 110 ml nastrouhaného Parmazánu
  • 2 citrony nakrájené na půlměsíčky pro podávání

Doporučená příloha

  • ciabata

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

monkey1 26.05.13 15:10

Připravila jsem dohromady zelený i bílý chřest s parmazánem a můžu potvrdit, že na to, jak je recept snadný, je to velká lahůdka. Doporučuju.

Odkaz na uvaření

jcs1 19.05.12 20:57

Asi by byl lepší zelený chřest, ale tento bílý byl taky moc dobrý!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Terie 04.05.12 16:11

Jednoduchá leč výborná chuťovka.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Jarní pochoutka - chřest

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4450 příspěvků 06.05.12 02:06

No, někdo neloupá a někdo ani nevaří :)
MAKRONKY před týdnem dotáhly (beztoho to bylo gdesi v akci :) kilo řeckého bílého „paličáku“ (takový jsem ještě neviděl!!!) Polovičku jsme pokřoupali jen tak POSYROVU. Ze mě by měla esmeralda patrně radost, protože pro sebe jsem to ani neloupal. Překvapující bylo, že ty tlustější (asi 30mm) byly křehčí než ty tenší. Dokonce, a pouze jen z hygienických důvodů, jsem odkrojil jen pár milimetrů… vůbec to nebylo „dřevnaté“, naopak, hlavičky byly nepatrně houževnatější…
Obrázek je z posledního dubna z polního ležení kousek od Petrových kamenů ;)

Náhledová fotografie

 
babi
6360 příspěvků 06.05.12 01:30

jcs1, osobne obvykle neloupu zeleny, az kdyz je stary, ale bily obvykla loupat musim :think:

 
jcs1
77 příspěvků 05.05.12 17:54

@babi @Terie My jsme neloupali ani bílý.

 
babi
6360 příspěvků 05.05.12 00:35

Terie, posledni dobou mam rada chrest pripraveny uplne prirodne, jenom trosinku potreny dobrym olivovym olejem, udelany na zahradnim grilu (delka grilovani podle tloustky chrestu) a potom posypany nejakou trebas uzenou hrubou soli…
Chrest se dobre loupe polozeny na plose a s krouhatkem se kterym lze oloupat i slupka z rajcete (nemusi se vubec na nej tlacit). Loupe se jenom bily a v tuto dobu je tak cerstvy, ze zeleny se loupat nemusi. Dobrou chut :mavam:

 
Terie
66 příspěvků 05.05.12 00:23

@babi Není zač, vařit podle Tvých receptů je přece radost :kytka: Při loupání chřestu se mi snad každý třetí přelomil, chce to asi více praxe, ale zase jsem se dočetla, že je to známkou jeho čerstvosti. Ještě mi nějaký zbyl, tak se poohlédnu po dalším receptu 8)

 
babi
6360 příspěvků 04.05.12 23:34

Terie, souhlasim s Tebou. U cerstvych a krehkych ingredienci, jako je jarni chrest, je nejlepsi nechat zazarit nepreplacanou jeho chut. V tuto dobu, mame-li chrest radi, si na nem muzeme nejlepe pochutnat, zvlaste na tom bilem. Dekuji za moc pekne obrazky a zdravim…

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jarní pochoutka - chřest - petromil...

zvláště pěkný a čerstvý chřest je škoda ulamovat, protože ani není dřevnatý. Tlustý chřest/špargle okrouhám krouhátkem na zeleninu a je báječný. Když chřest vařím, dávám pozor abych ho nepřevařila a ihned ho potopím na chvíli do ledové vody, která zastaví var. Ráda také chřest připravuji trochu potřený olejem na zahradním grilu. Asi nejraději ho však mám s holandskou omáčkou ;o) Jak ho připravuješ Ty?

Příjemnou neděli Ti přeje,

 
petromil
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jarní pochoutka - chřest.

už vyráží na zahrádce,já ho taky neodlamuji,pomocí nože zkouším zda je dřevnatý,jde to rychle,při odlamování mi taky připadá že je větší odpad,doma sice nevypěstuji tak tlustý chřest jako je kupovaný,ale je čerstvý a na chuti je to poznat

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jarní pochoutka - chřest.

Asi jsem se špatně vyjádřila. To ulamování chřestu je kvůli menšímu odpadu.
NE naopak. To platí jak pro zelený tak pro bílý.

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jarní pochoutka - chřest.

Teda, kdybych teď byl ve Francii, došel bych si pro čerstvý, rostl nedaleko. Nastává období jara, radostná to jídla budou na stole.

Babi děkuji a hezký den přeji

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jarní pochoutka - chřest.

Toustíku, pro větší výběr zde je víc mých osvědčených chřestových receptů s pražskou šunkou milánský chřest chřestové topínky ;o)

Šárko, až seženu nějaké smrže, tak Tvůj recept vyzkouším ;o)

Ten trik s ulamováním spodní části chřestu znám, avšak specielně u jarního bílého chřestu nepoužívám, protože je velký odpad.

Věm pěkný pozdrav!

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jarní pochoutka - Šárko

Již jsem si tvůj receptík prostudoval ;o) Vypadá velice pěkně.

Přeji hezký den

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 14.04.05 13:37
Toast

je to v receptech

http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

Jinak nazev je stejny jak jsem napsala. Najdes to i pres vyhledavac. Dobrou chut

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jarní pochoutka - chřest.

Jenom malý tip: Spodní část chřestu neodkrajujte, ale ulomte. Praskne přesně tam kde už to není dřevnaté. Máte tím pádem menší odpad…

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jarní pochoutka - chřest - sarko :o)

Sem s ním!!! Děkuji moc, určitě ano, jsem zvědav.

Hezký zbytek dne přeji Toast

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 25.01.09 03:43
Nabidka - toast

Potom ti mohu i ja nabidnout svuj recept Špargl s omáčkou ze smržu:))

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jarní pochoutka - chřest - Babi

Chřest ten já mohu na všechny možný způsoby a s permezánem, to musí být lahůdka!

Veselý pozdrav do Jeseníku posílá Toast :o)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pikantní mletý biftek


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz