Recept Smetanová fazolková polévka Pro Děti
birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Tato polévka je sytá, výživná a "bezÉčková" :-)
Postup
Na oleji krátce orestujeme fazolové lusky nakrájené na cca 3 cm kousky. Mírně osolíme, dospělým okořeníme mletým pepřem, podlijeme troškou vody a dusíme téměř do měkka. Zalijeme uvedeným množstvím vody a uvedeme k varu. V kysané smetaně rozšleháme mouku a za stálého míchání procedíme do polévky. Dobře provaříme. Nakonec v polévce můžeme nechat srazit rozšlehané vejce, přidat čerstvý kopr nebo petrželku.
Recept je z kategorií: Polévky Recepty pro děti
- 27.05.13 vloženo
- 43141x zobrazeno
Čas přípravy
- 30 minut
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 450 g fazolových lusků (čerstvé nebo mražené)
- 0,7 l vody
- 400 ml kysané smetany 6%
- 2 PL hladké mouky
- 1 PL oleje
- sůl
- příp. mletý pepř
Doporučená příloha
Bílé pečivo nebo jen tak
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku5.3.17 13:29
Ke včerejšímu komentáři ještě fotka (z mobilu) do uvaření.
Ohřívaná polévka byla lepší, než ta čerstvá včera .
26.4.15 12:25
Zařazení receptu mě velmi pobavilo. Pravuji s dětmi dvacet let. Prošly
mi rukama stovky dětí a mohu bezpečně prohlásit, že něco takového by
žádné dítě nesnědlo, ani kdyby mu hrozilo to největší násilí a zánik
facebooku. Do většiny dětí nedostanete nic, v čem je kopr, většina
dětí by nepozřela polévku, kde je kysaná smetana, a fazolové lusky
většina dětí do deseti let ani nedokáže pojmenovat, ale rozhodně vám je
nebudou jíst. Nicméně polévka je to velmi
dobrá. Jen škoda, že se nedá do zásoby namrazit.
28.5.13 20:22
Na Bentovu krásu nemám, ale zato jsem vyzkoušela ten kopr a ztracené vejce. Protože jsem ulovila konzervu, udělala jsem jíšku na máslíčku, zalila smetánkou a trochou vody z fazolí, přidala bílý pepř, sůl, provařila, přidala kysanou smetánku, po chvíli prohřála fazolky - a nakonec přišel kopr a ztracené vejce. Kopru netřeba se báti! To je tááák rafinovanýýý! Birkano, náramně dobré!!! Hvězdiček jak na americké vlajce!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 8 labužníkům28.5.13 06:52
Tradicny recept "trochu upraveny " .
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkůmDiskuse k receptu Smetanová fazolková polévka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Smetanová fazolková polévka
Dnes jsem vařila variantu pro dospělé. Bez kopru a vejce. Chuť jsem jemně přiostřila jablečným octem. Při servírování jsem navrch posypala jemnými nudličkami prosciutto crudo (asi 30 g na porci).
@Zuzka1973

@birkana To je pravda…


) a pak směl pomoct v kuchyni a fungovalo
u něj i to, že když si to navařil „sám“, MUSÍ to přece být
dobré 
Záleží na tom, jak jsou děti u stolu doma od mala vedeny.
Můj ex-manžel nesnášel dušenou mrkev, ale dětem ji neznechucoval, protože viděl, že jim chutná. Jen se vždy vymluvil, že ji nesmí… že mu ji doktor zakázal, ale že kdyby mohl, rád by si dal…
Děti ho ještě litovaly, jaký je chudák, že nesmí mrkvičku
U nás se odjakživa vaří hlavně to, co vyroste na zahradě a na zahrádce a co běhá po dvoře, takže u nás problém naštěstí není, ale když jsem hlídávala synovce, jehož maminka si dodnes vystačí s polotovary v sáčcích, to bylo něco!
Ale naučil se u nás jíst květák, špenát, mrkev i ty fazole
Stačilo k tomu málo: směl pomáhat při sběru na záhonu, ke každé zelenině přidat pohádku o tom, jak moc je fajn ji baštit (Pepek námořník hodně pomohl se špenátem
Je to prostě o rodičích… ne o dětech…

Příspěvek upraven 28.04.15 v 11:02
@van.Thomas,

Ony děti ledacos nejedí, ale většinou jsou na vině stravovací zvyklosti v rodině (u těch menších) a „smečka“ dominantních rozmazlenců ve škole (v jídelně - v případě těch starších)
Podobnou zkušenost na téma „to já nejím“
jsem si užila před cca 25-ti léty s neteřinkami a synovci (celkem jich bylo
7 ve věku 4 - 9 let) na velké rodinné dovolené. Tehdy se týkalo hovězí
polévky se zeleninou a krupicovými nočky a vepřového na kmíně
s brkaší.
Děti z rodin, kde bylo zvykem sníst to, co je podáváno, bez řečí a „pitvání“ jídla, snědly vše a přidávaly si. Dvě problémová dítka trucovala, nejedla, „divadelními“ výstupy a řečmi o hnusu apod. se snažila „naočkovat“ i ty ostatní. Naštěstí byli přítomni i rodiče, takže se to srovnalo několika pohlavky. Tehdy ještě rodiče směli plácnout neposluchu - dnes by se to mohlo posuzovat i jako týrání, pokud by si malý rebelant stěžoval
V rodinách, kde je zvykem u stolu nevhodně komentovat jídlo a vybírat si, děti velice rychle přijmou chování rodičů. Pak je svízelné je tohoto špatného zvyku zbavit. Asi jsou moje názory staromódní, protože mne vychovávali prarodiče. Právě proto, že jsem byla vedena přísně, jednodušeji se mi v životě překonávaly překážky
Ale to už jsem se od jídla dost
vzdálila…
273 příspěvků 29.5.13 23:44
Olej niéééé, pochuťková smotana niééé…
Tak ja budem jediná, čo kritizuje! Maslo, pravá smotana a finta na záver: upražíme slaninku, lyžicu, dve masti dáme do polievky, necháme prejsť varom a podávame. Chrumkavé škvarky až do taniera. Vyskúšajte, porovnajte, napíšte.
Nelámej si hlavu, ta Tvoje polívčička je hlaďounká bílá kočička, zvoucí k pohlazení. Podívej, co strhla za pozdvižení. Všichni se cpeme fazolkama!
@tlustá bába @Bento, vaše uvaření mého receptu je tak nádherné, že jsem si dovolila obě fotky „spářit“ dohromady a chci je dát jako úvodní obrázek k receptu (dvě samostatně se tam neumístí
). Pokud byste nesouhlasili s tímto mým
nápadem, ozvěte se! 
Jen se mi nedaří tu fotku vyměnit a odstranit moji původní bez toho, abych tak činila přes „vyzkoušel jsem“.
Znovu přece nevařím. Máte
s takovým problémem někdo zkušenosti, nebo musím požádat o tu výměnu
Admina? 
Túto polievku oddávna varila moja mamička, len namiesto kyslej smotany dávala šľahačkovú. Výborná polievka.
Bento super fotka
@tlustá bába Tak to ti závidím… já mám potíže něco strávit ráno před osmou a večer po sedmý hodině… prostě to nejde, i když oči by kolikrát toooolik jedly… ale mám smůlu… kdyby to aspoň bylo znát na kilech mojí osoby, ale neee… ono to spíš vypadá, že něco pocívám pořád
@birkana Pěkně už ti lezou, já má tak poloviční
Jenže tady pořád prší a zima, chtělo by to
kousek sluníčka, aby to všechno povylezlo…
Bento, krása stíhá nádheru! Paráda! Moc mě to potěšilo!
Že bychom tu zase trochu zdvihli hlavy?
@birkana @Zuzka1973 @Ačraj
Okamžitě se jdu podívat, jestli tu jsou Baskické fazolky, jestli ne, mám co vařit.
Hodně dobré!
Zuzko, pro Tvou informaci - deset, nebo dvě ráno… jíst (čti žrát) nebudu leda v rakvi a to si tím nejsem nijak jistá!
Jo, ale strávila jsem bezesnou noc přemýšlením, zda byl příspěvek inspirován infantilitou komunikace Zuzka x Tlustá bába, či zda jim zelené fazolky nejedou, tady mě mátl palec u fazolek smetanových, nebo je to povzdech nad kvalitou veřejného stravování. Usnula jsem s přesvědčením, že moje mozková kapacita je na nule, což mě paradoxně uklidnilo.

Ale vyžehlili si to u mě dodaným koláčem, tak jim jdu dát palec a odpouštím jim.
Moje bezbřehá úcta!
U nás se jedí jen ty vlastní (čerstvé, mražené, sterilované). Mají svůj záhon s oporou (foto). Vyvazuju totiž i keříčkové; pak neleží lusky na zemi, jak se u některých odrůd stává. Zaseté mám 4 druhy (velké bílé, fialové, černé a barevné drobné) - a už ROSTOU

@tlustá bába Skoo v deset večer jsi zvládla spocívat ještě kuulajdu?


Ty mrchy totiž nešly ani podusit, ani nic
jinýho
To mi fazolky domácí nikdy
neudělaly, i do salátu vždy jsou krásně křupavý… 
Tak to tě obdivuju… já v tu hodinu nedokážu polknout ani čaj, no… ale vidět to na mně není…
Kupovaný čerstvý fazolky nekupuju… nejlepší jsou ty z plotu, jak jsi trefně trefila
Koupila jsem čerstvý jen jednou, děcka pak měla na čas zásobu zelených gum na gumování
@Ačraj U nás sem je jedla jen já, děda, babi a tatí. Mamka, sestra, druhá babi s dědou a spol. neeee
Ale když je z týhle polívky včas vylovím,
baštěj tak, až jim loupe za ušima…

A dnes je to podobně: jím je jen já a muž, děcka se chytají za žaludek jen vidí, že je sázím
Já se naučila jíst fazolky teprve letos, loni jsem si několik sáčků zamrazila(povařených),cibulku, slaninu orestuji, přidám fazolky, podliju, pepř, sůl, ocet, smetanu, trochu mouky a s bramborem boží jídlo, ještě mám dva pytlíky a venku rostou další, keříčkové.
Příspěvek upraven 27.05.13 v 23:32
Edit:
Komentář byl poněkud dost mimo mísu…
Promiňte
Příspěvek upraven 28.05.13 v 07:39
Čerstvé fazolky, čerstvě a v pravou chvíli utržené z plotu, kde se pnou - áááno.
Koupené - fuj, fuj, nehrám!
A s Tebou taky ne! Musela jsem jít a ohřát si zbytek kulajdy, aspoň!
@tlustá bába Vidíš, já to znám zase s tím koprem
Já používám i čerstvé fazolky, když
nemám mrazené… jen je trošku podusím…
Na ty čínský fazolky matně pamatuju.
Tohle dělám léta, ale nějak jsem v poslední době pozapomněla. Občas přidám novou brambůrku, ale s koprem to bude prvnička.
Mám ultrašpatné zkušenosti s „čerstvými“ fazolkami, obvykle jsou velmi nečerstvé a vláknité. Tak sázím na jistotu a buď se skřípáním zubů konzerva (pamatujete na předrevoluční čínské fazolky?) nebo mražené. A to mi stačí udělat jíšku na máslíčku, smetánka, někdy stroužínek česneku… fazolky jsou cobydup… prokristapána!!! Co mi to děláte? V devět večer!!!
@tlustá bába Nebooooj…
Předběhnout tě nemůžu ani
náhodou… fazolky nemám
Došly… a u nás v konzumu pochybybuju, že
budou mít… dokoupím až zase pojedem do Plzně nebo do Přeštic. Ale kopr
už roste a už je docela hezky kudrnatej 
Nepředbíhej! Já to znala první!
S koprem to znám… je to uu nás dost oblíbená polívka, díky za připomenutí
No, samozřejmě! Kam jsme dali hlavy?! To jsme samej bažant a á la bažant… pročpak to někdy nepřijde na královský stůl?

Na zítra mám jasno! Ztracené vejce a kopr, říkáš? Vyzkoušíme, vyzkoušíme!
Paráda!