Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
pepicek Evropská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Brokolice je rodnou sestrou květáku a pochází z východního Středomoří. Její pojmenování je z italského broccoli, odvozeného z latinského názvu brachium.
Brokolici bychom měli zkonzumovat dříve, než poupata zežloutnou a začnou se otevírat květy.
Předem se ujistěte, že máte v kuchyni mixér nebo kuchyňský robot.
V kastrolu nebo hluboké pánvi rozehřejte máslo a na malém plameni osmahněte cibuli cca 5 minut dokud nezměkne, ale nezbarví se.
Přidejte vývar a brambory. Přiklopte a nechte povařit cca 15 minut dokud nejsou brambory křehké.
Mezitím odkrojte z brokolice košťál a povařte ji na páře asi 5 minut.
Měkké brambory rozmixujte ponorným mixérem, přidejte brokolici rozdělenou na menší růžičky a mixováním na pomalou rychlost vytvořte pyré. To nalijete zpět na pánev či do kastrolu, přidejte smetanu, osolte, opepřete podle chuti. Povařte cca 2–3 minuty.
Dobrou chuť
Recept je z kategorií: Krémové polévky Polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Brokolicová polévka se smetanou
1 příspěvek 18.2.16 12:41
Košťál nemusíte odkrojovat - stačí ho oloupat a přidat do hrnce a poté promixovat. Je škoda ho vyhodit.
551 příspěvků 12.10.09 06:09
tato polievka je dobra aj bez akehokolvek vyvaru a bez mixovania…na zahustenie staci uvarene zemiaky rozmacknut vareskou o hrniec
16 příspěvků 12.10.09 05:28
Tak to bylo uplně přesně to na co jsem měl už pár dní chuť. Cibule vynechána, rozmixovaná jen část brokolice, zbytek nasekaný nožem. Olizuje se celá rodina. Příště tam mám prý nechat i část brambor na malé kostičky. Schválně jsem také dal i méně soli a byl to dobrý nápad.
42 příspěvků 22.2.09 21:37
Dneska jsem ji uvařila, a ač jsem vážně polévkový začátečník, tak se povedla naprosto skvěle, jen místo vody jsem dala bujón a vynechala jsem cibuli (přítel ji bojkotuje). Podávala jsem ji s opraženým chlebem a uvařenými kolečky mrkve. Vážně skvělá polévka, jednoduchá a rychlá.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Dnes jsem polévku uvařila, musím říct že je opravdu moc dobrá. Místo slepičího vývaru který jsem neměla jsem použila zeleninový a na konec jsem dala trojúhelníček smetanového taveného sýra. Na vrch jsem ještě osmahla rohlík nakrájený na kostičky.
23 příspěvků 25.1.09 03:43
Jelikož nejsem v Kanadě, tak mi tato polévka velmi chutnala a myslím, že je vhodná pro začátečníky či jako rychlovka! Já jen místo vývaru pouzila vodu z brokolice s dvěma kostkami zeleninového bujonu.
Tuto polevku miluji, obmenila jsem ji pridanim mrkve(pro barvu). Ja ji nemixuji, brokolici neprevarim ale necham ji ve vetsich castech. Zahustenim vznikne hezky barevna polevka ,kremova, ale kazda zelen.je rozeznatelna.V Kanade.