Recept Polévka z kysaného zelí s klobásou pro diabetiky Dia
birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Poslední dobou je v mém okolí stále více a více diabetiků. Ano, opravdu jich přibývá. Předpokládám, že i mezi Labužníky :think: . Již dlouhá léta se věnuji výživě, dietám a vůbec stravování (i když by se podle některých mých komentářů dal vyvodit pravý opak :evil: ). A samozřejmě recepty sbírám. Tento je jeden z dietních oblíbených; použitelný i pro nedietáře. Polévka je vhodná např. jako svačina nebo součást večeře. **1 porce polévky obsahuje 1 chlebovou jednotku a zároveň i 100 g zelí (zeleninová dávka)**. Kdo má k svačině dovoleno více chlebových jednotek (nebo je-li polévka součástí večeře), přidá si ještě stanovené množství tmavého pečiva. Výživové hodnoty v 1 porci (0,33 l) - Energie: 628 kJ (150 kcal) - Bílkoviny: 6 g - Tuky: 9 g - Glycidy: 13 g - Vápník: 112 mg - Železo: 1,1 mg - Vitamín B1: 0,09 mg - Vitamín C: 10 mg
Postup
Kysané zelí pokrájíme, zalijeme vařící vodou, přidáme bobkový list a dáme vařit. V polovině vaření polévku zahustíme mlékem s rozmíchanou moukou. Vaříme, až zelí změkne. Na sádle necháme zpěnit drobně nakrájenou nebo postrouhanou cibuli, přidáme na tenká kolečka nakrájenou klobásu a mletou papriku - kdo má rád pikantnější, přidá i pálivou. Ke konci varu vmícháme do polévky. Při podávání zdobíme vhodnými zelenými natěmi – petrželka, celer apod. Stravují-li se s námi nedietáři (ti, kdo nehlídají energetickou hodnotu jídla), zvlášť pro ně ještě navíc můžeme na sádle opéct další dávku klobásy (již bez cibule a papriky) a tento přídavek vkládáme do jejich porce při servírování. *Zdroje: různá vydání receptů pro dietní stravování*
Recept je z kategorií: Polévky Pro diabetiky Zdravotní diety Zeleninové polévky
- 26.03.15 vloženo
- 8312x zobrazeno
Čas přípravy
- podle kvality zelí cca 30 minut
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 800 ml vody
- 400 g kysaného zelí
- 20 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 20 g škvařeného sádla
- 40 g cibule
- 60 g dobré klobásy
- sůl
- bobkový list
- ½ KL mleté sladké papriky
Doporučená příloha
jen tak nebo s tmavým pečivem
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Polévka z kysaného zelí s klobásou pro diabetiky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Polévka z kysaného zelí s klobásou pro diabetiky
@birkana už mi jich prošly rukama stovky, vědí…ale pevná vůle je silně nedostatkové zboží…
@Eja, oni (diabetici II. typu) samozřejmě vědí…ale pevná vůle k dodržování režimových opatření
- tam už je to spíš o psychologii
(tzv. „sebekoučink“) než o výživových doporučeních.
Nezdravý životní styl není produktem moderní civilizace; podívejme se do historie - tehdy díky přejídání se masem velmožové, císařové (Rudolf
) i králové trpěli např. dnou 
@knihkupkyně 20g sádla na 4!! porce je v přepočtu 5 g na porci a toto množství je zcela jistě zdravější než ztužené cosi ( myslím margarín).
Birkana má recepty precizně zpracované včetně výživových hodnot a její doporučení by odkývala každá metabolická poradna ( pokud sleduje současný vývoj).
@birkana "To každý nemocný ví "…ví
kdyby diabetici II. typu jedli podle toho, co
90% z nich ví… 
Ale, ale, @knihkupkyně, hysterie okolo škodlivosti živočišných (kvalitních) tuků, propuknuvší v 80-tých létech minulého století snad již pominula
. Dnes přece víme, že opravdu
kvalitní máslo či škvařené sádlo rozumně dávkované
(!) natropí v organismu méně škody, než hydrogenací ztužené
oleje mnohdy pochybného složení a původu
.
Je-li diabetik obézní, bude tuky omezovat; tj. do polévky nedá klobásu ale nahradí ji např. sekanou šunkou. To každý nemocný ví a není-li si jistý, poradí se v metabolické poradně, kam jistě pravidelně dochází
. Jestliže sleduješ každý miligram
cholesterolu, nahraď si použitou dávku tuku tím svým oblíbeným.
Jistě také víš, že diabetici mohou být i docela hubení (většinou I. typ) - ti totiž diabetes mají od dětství nebo se s ním narodí. Diabetici II. typu jej většinou získali nesprávným životním stylem; právě oni mívají i zvýšenou hladinu „špatného“ cholesterolu a kila navíc. Takže rozlišujme!
Tvůj komentář je zároveň tvým prvním příspěvkem. Děkuji ti, že jsi se kvůli němu zaregistroval/a (nebo sem chodíš pod jiným nickem a nechceš být „odhalen/a“
) 
1 příspěvek 22.5.15 11:10
Takto uvařenou polévku bych diabetikovi dát nemohla. Nesmí sádlo ani jiný živočišný tuk. Musí se nahradit olejem nebo margarínem.