Recept Polévka z kysaného zelí s klobásou pro diabetiky Dia

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka z kysaného zelí s klobásou pro diabetiky

Úvod

Poslední dobou je v mém okolí stále více a více diabetiků. Ano, opravdu jich přibývá. Předpokládám, že i mezi Labužníky :think: .

Již dlouhá léta se věnuji výživě, dietám a vůbec stravování (i když by se podle některých mých komentářů dal vyvodit pravý opak :evil: ). A samozřejmě recepty sbírám. Tento je jeden z dietních oblíbených; použitelný i pro nedietáře. Polévka je vhodná např. jako svačina nebo součást večeře.

1 porce polévky obsahuje 1 chlebovou jednotku a zároveň i 100 g zelí (zeleninová dávka). Kdo má k svačině dovoleno více chlebových jednotek (nebo je-li polévka součástí večeře), přidá si ještě stanovené množství tmavého pečiva.

Výživové hodnoty v 1 porci (0,33 l)

  • Energie: 628 kJ (150 kcal)
  • Bílkoviny: 6 g
  • Tuky: 9 g
  • Glycidy: 13 g
  • Vápník: 112 mg
  • Železo: 1,1 mg
  • Vitamín B1: 0,09 mg
  • Vitamín C: 10 mg

Postup

Kysané zelí pokrájíme, zalijeme vařící vodou, přidáme bobkový list a dáme vařit. V polovině vaření polévku zahustíme mlékem s rozmíchanou moukou. Vaříme, až zelí změkne.

Na sádle necháme zpěnit drobně nakrájenou nebo postrouhanou cibuli, přidáme na tenká kolečka nakrájenou klobásu a mletou papriku - kdo má rád pikantnější, přidá i pálivou. Ke konci varu vmícháme do polévky.

Při podávání zdobíme vhodnými zelenými natěmi – petrželka, celer apod.

Stravují-li se s námi nedietáři (ti, kdo nehlídají energetickou hodnotu jídla), zvlášť pro ně ještě navíc můžeme na sádle opéct další dávku klobásy (již bez cibule a papriky) a tento přídavek vkládáme do jejich porce při servírování.

Zdroje: různá vydání receptů pro dietní stravování

Recept je z kategorií: Polévky Pro diabetiky Zdravotní diety Zeleninové polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.03.15 vloženo
  • 3421x zobrazeno

Čas přípravy

  • podle kvality zelí cca 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 ml vody
  • 400 g kysaného zelí
  • 20 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 20 g škvařeného sádla
  • 40 g cibule
  • 60 g dobré klobásy
  • sůl
  • bobkový list
  • ½ KL mleté sladké papriky

Doporučená příloha

  • jen tak nebo s tmavým pečivem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 26.03.15 09:24

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Polévka z kysaného zelí s klobásou pro diabetiky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3811 příspěvků 24.05.15 08:29

@birkana už mi jich prošly rukama stovky, vědí…ale pevná vůle je silně nedostatkové zboží…

 
birkana
1665 příspěvků 24.05.15 08:25

@Eja, oni (diabetici II. typu) samozřejmě vědí…ale pevná vůle k dodržování režimových opatření :,( - tam už je to spíš o psychologii (tzv. „sebekoučink“) než o výživových doporučeních.

Nezdravý životní styl není produktem moderní civilizace; podívejme se do historie - tehdy díky přejídání se masem velmožové, císařové (Rudolf 8o ) i králové trpěli např. dnou :x

 
Eja
3811 příspěvků 23.05.15 16:45

@knihkupkyně 20g sádla na 4!! porce je v přepočtu 5 g na porci a toto množství je zcela jistě zdravější než ztužené cosi ( myslím margarín).
Birkana má recepty precizně zpracované včetně výživových hodnot a její doporučení by odkývala každá metabolická poradna ( pokud sleduje současný vývoj).

@birkana "To každý nemocný ví "…ví :mrgreen: kdyby diabetici II. typu jedli podle toho, co 90% z nich ví… :mrgreen:

 
birkana
1665 příspěvků 23.05.15 15:45
Když musíš, tak musíš...

Ale, ale, @knihkupkyně, hysterie okolo škodlivosti živočišných (kvalitních) tuků, propuknuvší v 80-tých létech minulého století snad již pominula :twisted:. Dnes přece víme, že opravdu kvalitní máslo či škvařené sádlo rozumně dávkované (!) natropí v organismu méně škody, než hydrogenací ztužené oleje mnohdy pochybného složení a původu ;).

Je-li diabetik obézní, bude tuky omezovat; tj. do polévky nedá klobásu ale nahradí ji např. sekanou šunkou. To každý nemocný ví a není-li si jistý, poradí se v metabolické poradně, kam jistě pravidelně dochází 8o. Jestliže sleduješ každý miligram cholesterolu, nahraď si použitou dávku tuku tím svým oblíbeným.

Jistě také víš, že diabetici mohou být i docela hubení (většinou I. typ) - ti totiž diabetes mají od dětství nebo se s ním narodí. Diabetici II. typu jej většinou získali nesprávným životním stylem; právě oni mívají i zvýšenou hladinu „špatného“ cholesterolu a kila navíc. Takže rozlišujme!

Tvůj komentář je zároveň tvým prvním příspěvkem. Děkuji ti, že jsi se kvůli němu zaregistroval/a (nebo sem chodíš pod jiným nickem a nechceš být „odhalen/a“ :cert::mavam:

 
knihkupkyně
1 příspěvek 22.05.15 11:10

Takto uvařenou polévku bych diabetikovi dát nemohla. Nesmí sádlo ani jiný živočišný tuk. Musí se nahradit olejem nebo margarínem. :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Hruškový koláč Hruškový koláč
Tatranské kuře Tatranské kuře
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz