Recept Zelná polévka s houbami a klobásou
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Kysané zelí dáme vaňt s vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, houby a vaříme 30-40 minut. Oškrábané brambory nakrájíme na kostky, dáme je vařit do jiné nádoby a uvařené přidáme do zelí. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme na pánvičku, přidáme sádlo a po chvilce nadrobno nakrájenou cibuli. Cibuli slabě osmahneme, přidáme mletou papriku a hladkou mouku, znovu osmahneme a vložíme do vařící polévky. Povaříme a přidáme rozetřený česnek. Klobásu nakrájíme na kolečka, vložíme do polévky a krátce povaříme. Na talíři dáme na každou porci lžíci zakysané smetany.
Recept je z kategorií: Zeleninové polévky
- 26073x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 400 g kysaného zelí (domácí či kupované z pytlíku)
- 1 l vývaru (i z masoxu)
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového kořeni
- hrstku sušených hub (asi 15 g)
- 250 g brambor
- 25 g anglické slaniny (nebo jiného tučného)
- 25 g sádla
- 50 g cibule
- 15 g mleté sladké papriky
- 50 g hladké mouky
- 7 g česneku
- 250 g klobásy (nejlepší je moravská)
- 1/4 l zakysané smetany.
Doporučená příloha
krajíček čerstvého chleba, slané pečivo, topinky jemně s česnekem (i bez česneku).
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku28.2.18 15:05
Asi nejhustší polévka, co jsem kdy uvařil. Nejen že v ní stála lžíce, ale problém byl do ní tu lžíci vůbec dostat. Nezbylo než ředit dalším vývarem, aby se dalo mluvit o polévce. Doporučuji méně zelí, méně mouky. Jinak je to celkem dobré a ani šestý den ji neproklínám, což je u mě pochvala. Sušené houby jsem neměl, tak jsem dal žampiony. Chuťově samozřejmě lesní houby nenahradí, je třeba jich tam dát hodně, aby se v tom zelí neztratily. Možná bych se spokojil s obyčejným, nekvašeným zelím.
Líbí se mi24.1.16 18:57
Taktéž, Dando. Postupně v jednom hrnci. Je výborná
25.10.15 13:27
Výborná polévka. Vařím postupně jenom v jednom hrnci
Diskuse k receptu Zelná polévka s houbami a klobásou
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Zelná polévka s houbami a klobásou
5068 příspěvků 26.1.16 08:29
Sa mi paci, ze Di spomenula nas ceskoslovensky porcelan! pretoze pokial vsetko nevytunelovali, nerozkradli, neznicili a neukradli na ten nas nemal nikto!,,,vcetne skla samozrejme…a cukru.,,ked som povedala odkial som, hned sa zosiroka usmievali a spominali nas porcelan a sklo,,v tych najchudobnejsich krajinach poznali nas stat podla cukru..teraz, teraz…skoda reci…
Di, mám pocit, že už bych je musela macerovat v oleji vyjetém
1151 příspěvků 25.1.16 20:25
2453 příspěvků 25.1.16 19:48
A pokud jde o porcelán (čičo to je, kamenina?, keramika?) z NDR, taky mám historku - jako mladá, svobodná a nezadaná jsem si servisy z NDR koupila dokonce dva - jeden na čaj a kávu a druhý jídelní včetně všemožných polévkových a servírovacích mis. Bylo to někdy v roce 1985-6 a cena byla na tehdejší poměry astronomická - ten nápojový za cca 1500,– a ten jídelní snad za 2500,–, naštěstí jsem měla našetřeno z brigád. Barevně to byl takový ten styl jako tehdejší Vitral ze Znojma (i ten ještě mám), ale kapku jemnější. Používali sme to dlouho. Hrnky, talířky a misky už jsou až na pár výjimek rozbité, talíře a mísy se ještě drží, ale asi jen díky tomu, že jsme časem přešli na bílé nádobí. Tož tak.
2453 příspěvků 25.1.16 19:41
Taky mám tyhle příbory, ne jako svatební dar, ale z výbavy.
V myčce jsem je nikdy nemyla (tu jsme v době
jejich intenzivnějšího používání neměli, teď už příbory leží
v šuplíku), jen v ruce. Pro zlepšení vzhledu pomáhá občas střenky
potřít troškou oleje nebo sádla, ale to určitě jako zkušené hospodyně
dobře víte.
457 příspěvků 25.1.16 19:31
@daduuja Mám stejné příbory, též svatební dar a máti mi kladla na srdce, že se držátka nesmí máčet, maximálně setřít vlhkým ubrouskem. Mám je jako nové a jsem ráda, že je mám, možná je jednou ještě zdědí některá dcera
Do myčky nedávám žádné dřevěné
nádobí, nesvědčí mu.
Dando, příbory jsou svatební dar, také už dřevo nevypadá nejlépe, ale nemám myčku
A misky? První nákup po svatbě v NDR v malém městečku Jüterbog, krámek, o kterém se nám v ČSSR mohlo zdát. Tenkrát jsme tam s manželem nakoupili snad všechno
Bordel všude mám, ať vařím cokoli a kolika hrncích libo, jenže oproti chlapům mám umyto, než zasedneme ke stolu
A tvoje nádobí obdivuji snad na každé fotce!!!
Příspěvek upraven 25.01.16 v 14:05
1151 příspěvků 24.1.16 19:03
Alis, máš pěknou misku a máme stejné příbory
Dávala jsem je do myčky a dřevo už je dost
nehezké, ale velikost a tvar lžíce je ideální, ještě jsem nenarazila na
příbory, které by se těmhle vyrovnaly.
Jasně, v jednom hrnci a stejně mám bordel všude
Příspěvek upraven 24.01.16 v 19:04
Pepíčku, málem jsi mne dohnal k tomu, že ty brýle už fakt potřebuji - že místo „ři“ vidím „ň“. Ale nepotřebuji
- ono to tak opravdu je - vaňt a vanme, hehe.
Taky ta anglická slanina v ingrediencích je nějak divně… Ale jinak už se
na ni těším - na zelňačku už mám dlouho chuť a sušené houby
doma mám.