Recept Zelná polévka s houbami a klobásou

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zelná polévka s houbami a klobásou

Postup

Kysané zelí dáme vaňt s výva­rem, přidáme bobkový list, nové koření, houby a vaříme 30-40 minut. Oškrábané brambory na­krájíme na kostky, dáme je vařit do jiné nádoby a uvařené přidá­me do zelí. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme na pán­vičku, přidáme sádlo a po chvil­ce nadrobno nakrájenou cibuli. Cibuli slabě osmahneme, při­dáme mletou papriku a hladkou mouku, znovu osmahneme a vložíme do vařící polévky. Povaříme a přidáme rozetřený čes­nek. Klobásu nakrájíme na koleč­ka, vložíme do polévky a krátce povaříme. Na talíři dáme na každou porci lžíci zakysané smetany.

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky

Nahlásit recept

  • 18395x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g kysaného zelí (domácí či kupované z pytlíku)
  • 1 l vý­varu (i z masoxu)
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového kořeni
  • hrstku sušených hub (asi 15 g)
  • 250 g brambor
  • 25 g anglické slaniny (nebo jiného tučného)
  • 25 g sádla
  • 50 g ci­bule
  • 15 g mleté sladké papri­ky
  • 50 g hladké mouky
  • 7 g česneku
  • 250 g klobásy (nej­lepší je moravská)
  • 1/4 l zaky­sané smetany.

Doporučená příloha

  • krajíček čerstvého chleba, slané pečivo, topinky jemně s česnekem (i bez čes­neku).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 28.02.18 15:05

Asi nejhustší polévka, co jsem kdy uvařil. Nejen že v ní stála lžíce, ale problém byl do ní tu lžíci vůbec dostat. Nezbylo než ředit dalším vývarem, aby se dalo mluvit o polévce. Doporučuji méně zelí, méně mouky. Jinak je to celkem dobré a ani šestý den ji neproklínám, což je u mě pochvala. Sušené houby jsem neměl, tak jsem dal žampiony. Chuťově samozřejmě lesní houby nenahradí, je třeba jich tam dát hodně, aby se v tom zelí neztratily. Možná bych se spokojil s obyčejným, nekvašeným zelím.

Odkaz na uvaření

Alis 24.01.16 18:57

Taktéž, Dando. Postupně v jednom hrnci. Je výborná :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 25.10.15 13:27

Výborná polévka. Vařím postupně jenom v jednom hrnci :-)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Zelná polévka s houbami a klobásou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 26.01.16 08:29

Sa mi paci, ze Di spomenula nas ceskoslovensky porcelan! pretoze pokial vsetko nevytunelovali, nerozkradli, neznicili a neukradli na ten nas nemal nikto!,,,vcetne skla samozrejme…a cukru.,,ked som povedala odkial som, hned sa zosiroka usmievali a spominali nas porcelan a sklo,,v tych najchudobnejsich krajinach poznali nas stat podla cukru..teraz, teraz…skoda reci…

Alis
2617 příspěvků 26.01.16 05:33

Di, mám pocit, že už bych je musela macerovat v oleji vyjetém :lol:

daduuja
1145 příspěvků 25.01.16 20:25

:-), i my je máme od svatby, myčku jsem vyhodila, až když jsem příbory zničila, ale doma s nima v pohodě jíme :-)

di
2451 příspěvků 25.01.16 19:48

A pokud jde o porcelán (čičo to je, kamenina?, keramika?) z NDR, taky mám historku - jako mladá, svobodná a nezadaná jsem si servisy z NDR koupila dokonce dva - jeden na čaj a kávu a druhý jídelní včetně všemožných polévkových a servírovacích mis. Bylo to někdy v roce 1985-6 a cena byla na tehdejší poměry astronomická - ten nápojový za cca 1500,– a ten jídelní snad za 2500,–, naštěstí jsem měla našetřeno z brigád. Barevně to byl takový ten styl jako tehdejší Vitral ze Znojma (i ten ještě mám), ale kapku jemnější. Používali sme to dlouho. Hrnky, talířky a misky už jsou až na pár výjimek rozbité, talíře a mísy se ještě drží, ale asi jen díky tomu, že jsme časem přešli na bílé nádobí. Tož tak.

di
2451 příspěvků 25.01.16 19:41

Taky mám tyhle příbory, ne jako svatební dar, ale z výbavy. ;-) V myčce jsem je nikdy nemyla (tu jsme v době jejich intenzivnějšího používání neměli, teď už příbory leží v šuplíku), jen v ruce. Pro zlepšení vzhledu pomáhá občas střenky potřít troškou oleje nebo sádla, ale to určitě jako zkušené hospodyně dobře víte.

jau
457 příspěvků 25.01.16 19:31

@daduuja Mám stejné příbory, též svatební dar a máti mi kladla na srdce, že se držátka nesmí máčet, maximálně setřít vlhkým ubrouskem. Mám je jako nové a jsem ráda, že je mám, možná je jednou ještě zdědí některá dcera :D Do myčky nedávám žádné dřevěné nádobí, nesvědčí mu.

Alis
2617 příspěvků 25.01.16 14:00

Dando, příbory jsou svatební dar, také už dřevo nevypadá nejlépe, ale nemám myčku :-)

A misky? První nákup po svatbě v NDR v malém městečku Jüterbog, krámek, o kterém se nám v ČSSR mohlo zdát. Tenkrát jsme tam s manželem nakoupili snad všechno :-)

Bordel všude mám, ať vařím cokoli a kolika hrncích libo, jenže oproti chlapům mám umyto, než zasedneme ke stolu :lol:

A tvoje nádobí obdivuji snad na každé fotce!!!

Příspěvek upraven 25.01.16 v 14:05

daduuja
1145 příspěvků 24.01.16 19:03

Alis, máš pěknou misku a máme stejné příbory :-) Dávala jsem je do myčky a dřevo už je dost nehezké, ale velikost a tvar lžíce je ideální, ještě jsem nenarazila na příbory, které by se těmhle vyrovnaly.

Jasně, v jednom hrnci a stejně mám bordel všude :-)

Příspěvek upraven 24.01.16 v 19:04

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelná polévka s houbami a klobásou

Pepíčku, málem jsi mne dohnal k tomu, že ty brýle už fakt potřebuji - že místo „ři“ vidím „ň“. Ale nepotřebuji :) - ono to tak opravdu je - vaňt a vanme, hehe. Taky ta anglická slanina v ingrediencích je nějak divně… Ale jinak už se na ni těším - na zelňačku už mám dlouho chuť a sušené houby doma mám.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Jahodový pohár Jahodový pohár
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz