Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Vali Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
1. Kysané zelí překrájíme na menší kousky a připadá-li vám příliš kyselé propláchneme ho studenou vodou. 2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme cibulku, přisypeme mletou papriku a necháme zpěnit. Papriku nesmíme připálit- zhořkla by. 3. Připravené brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na drobnější kostky. Přidáme je k zelí brambory, cibulku, bobkový list a pepř, zalijeme asi 1/2 l vody osolíme a společně vaříme minimálně 20 minut. 4. Prosátou hladkou mouku pečlivě(aby nevznikly hrudky) rozmícháme se smetanou a zahustíme s ní polévku. Přidáme prolisovaný česnek a všechno ještě povaříme. 5. Nakrájenou klobásu lehce opečeme na pánvi a přidáme do polévky, kterou ještě dochutíme polévkovým kořením. Polévka má být nakyslá.
Recept je z kategorií: Polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Zelná polévka s klobásou
Také dělám zelňačku a nejen tu v papiňáku. Vařím v něm téměř vše masem počínaje, zeleninou konče. Mám indukční dvouvařič a oběd či večeře je v momentě hotová a ještě ušetřím spoustu peněz za elektřinu kebule57
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Do toho papiňáku přidám ještě uzené kosti, sušené houby a pár sušených švestek, ale to už je vlastně jiná zelňačka.
Už ji jdu vařit.
Vali - díky za recept, právě jsme vstali od stolu a od Tvé vynikající polévky. Udělala jsem jí celý kotel, ančto ji ještě po rodině rozdávám. Muž mi tady napovídá, že u něj máš 1*. Skutečně jsme si dali 2 talíře. Příště ji zkusím v tom papiňáku. Zdravím.
Vali, ty bílé mléčné polévky byly všechny fantastické. Ale k zelňačce: já zelný lák úzkostlivě schraňuji a všechen vracím do pokrmu, protože poskytne nenahraditelnou chuť a živiny. Nikdy zelí neproplachuji - to já pokládám za zvěrstvo! Ale zase nejím jogurty s -0,4% tuku, jím jen ty nejtučnější s živou kulturou.
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Zelňačka, mňam, mňam!!! Já ji taky dělám v tlakáči. Přidám do ní ještě třeba žampióny a na kostičky nakrájenou mrkev. Je to strašně dobrá bašta.
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo, jo, babičky................hmmmm, nostalgické vzpomínky:-))))
stejně ty polévky našich babiček byly nejlepší. Nedávno jsem dělala kmínovku a moc jsme si pochutnali. Když jsem jako malá holka jezdila k babičce k Hradci Králové, tak mi tam chutnala její bramboračka. Ptala jsem se babičky proč ji má tak dobrou, vždycky mi řekla …to je vodou… tak nevím co si o tom myslet. Taky jsme od maminky měli rádi takovou bílou polévku, vždycky udělala vývar z králičí hlavy s cibulí a bobkovým listem, zahuštěné poctivou smetanou, do té polévky se vařila vejce v okyselené vodě puštěná a na talíř se rozšťouchaly brambory, každý si to okyselil octem a to bylo samostatné jídlo - prima bašta. Stejně všechno od maminky chutnalo nejlíp. Brzy zkusím chlebovou z tvrdého chleba. K tomu papiňáku - když jsem ještě kupovala hovězí, tak jsem v něm dělala španělské ptáčky, taky noc fajn.
213 příspěvků 25.1.09 03:43
papiňák je malý zázrak, ten nápad dělat v něm tuto polévku určitě začnu používat, díky za dobrý tip. Souhlasím, že tahle polévka je výborná i studená, taky mám vyzkoušené, že je dobrá až se trochu rozleží. Herdek asi si ji brzo udělám, protože se mi začínají sbíhat sliny. Tak zatím.
nejradši ji vařím a to z úsporných důvodů jak energetických, tak časových v papiňáku, a to tak, že osmažím cibulku, klobásu, dám na to všechny ostatní ingredience, pouze zahušťuji moukou a vařím od ztlumení 8 minut a po otevření přidám smetanu a dochutím a je taky bezva. Taky jsem někde četla, že se brambory se zelím těžko vaří, ale tady to docela jde, protože jsou na malé kostičky. Tuhle polévku máme rádi a chodíme ujídat i studenou. Když mám doma zásobu zavařeného zelí, tak ji děláme často. Moje kamarádka vždy říkala, když je naložené zelí a brambory ve sklepě, tak se hlady neumře. Dík za komentář.
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Dobrá polévka, vařím ji podobně, jenom se mi vyplácí, z časového hlediska, brambory vařit zvlášť (s kyselým zelím trvá vaření déle), taky je dobré nahradit vodu vývarem, třeba z uzených kostí.