Recept Zelná polévka s klobásou
Vali Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
1. Kysané zelí překrájíme na menší kousky a připadá-li vám příliš kyselé propláchneme ho studenou vodou. 2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme cibulku, přisypeme mletou papriku a necháme zpěnit. Papriku nesmíme připálit- zhořkla by. 3. Připravené brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na drobnější kostky. Přidáme je k zelí brambory, cibulku, bobkový list a pepř, zalijeme asi 1/2 l vody osolíme a společně vaříme minimálně 20 minut. 4. Prosátou hladkou mouku pečlivě(aby nevznikly hrudky) rozmícháme se smetanou a zahustíme s ní polévku. Přidáme prolisovaný česnek a všechno ještě povaříme. 5. Nakrájenou klobásu lehce opečeme na pánvi a přidáme do polévky, kterou ještě dochutíme polévkovým kořením. Polévka má být nakyslá.
Recept je z kategorií: Polévky
- 05.10.04 vloženo
- 122552x zobrazeno
Čas přípravy
- 60 min
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 350 g kysaného zelí
- 50 ml oleje
- 1 cibule
- 10 g mleté papriky
- 200 g brambor
- bobkový list
- pepř
- sůl
- 70 g hladké mouky
- 40 ml smetany
- česnek
- 100 g klobásy(špekáčky, liberecké párky)
- polévkové koření( klasik, vegeta, podravka)
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku8.2.20 11:42
Tak to nemá chybu, je to jednoduché, dobré a nestojí to moc.
Líbí se miDiskuse k receptu Zelná polévka s klobásou
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Zelná polévka s klobásou
Ingredience mám, tak zítra si zelňačku udělám!
Také dělám zelňačku a nejen tu v papiňáku. Vařím v něm téměř vše masem počínaje, zeleninou konče. Mám indukční dvouvařič a oběd či večeře je v momentě hotová a ještě ušetřím spoustu peněz za elektřinu kebule57
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Do toho papiňáku přidám ještě uzené kosti, sušené houby a pár sušených švestek, ale to už je vlastně jiná zelňačka.
Už ji jdu vařit.
Vali - díky za recept, právě jsme vstali od stolu a od Tvé vynikající polévky. Udělala jsem jí celý kotel, ančto ji ještě po rodině rozdávám. Muž mi tady napovídá, že u něj máš 1*. Skutečně jsme si dali 2 talíře. Příště ji zkusím v tom papiňáku. Zdravím.
Vali, ty bílé mléčné polévky byly všechny fantastické. Ale k zelňačce: já zelný lák úzkostlivě schraňuji a všechen vracím do pokrmu, protože poskytne nenahraditelnou chuť a živiny. Nikdy zelí neproplachuji - to já pokládám za zvěrstvo! Ale zase nejím jogurty s -0,4% tuku, jím jen ty nejtučnější s živou kulturou.
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Zelňačka, mňam, mňam!!! Já ji taky dělám v tlakáči. Přidám do ní ještě třeba žampióny a na kostičky nakrájenou mrkev. Je to strašně dobrá bašta.
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo, jo, babičky................hmmmm, nostalgické vzpomínky:-))))
stejně ty polévky našich babiček byly nejlepší. Nedávno jsem dělala kmínovku a moc jsme si pochutnali. Když jsem jako malá holka jezdila k babičce k Hradci Králové, tak mi tam chutnala její bramboračka. Ptala jsem se babičky proč ji má tak dobrou, vždycky mi řekla …to je vodou… tak nevím co si o tom myslet. Taky jsme od maminky měli rádi takovou bílou polévku, vždycky udělala vývar z králičí hlavy s cibulí a bobkovým listem, zahuštěné poctivou smetanou, do té polévky se vařila vejce v okyselené vodě puštěná a na talíř se rozšťouchaly brambory, každý si to okyselil octem a to bylo samostatné jídlo - prima bašta. Stejně všechno od maminky chutnalo nejlíp. Brzy zkusím chlebovou z tvrdého chleba. K tomu papiňáku - když jsem ještě kupovala hovězí, tak jsem v něm dělala španělské ptáčky, taky noc fajn.
213 příspěvků 25.1.09 03:43
papiňák je malý zázrak, ten nápad dělat v něm tuto polévku určitě začnu používat, díky za dobrý tip. Souhlasím, že tahle polévka je výborná i studená, taky mám vyzkoušené, že je dobrá až se trochu rozleží. Herdek asi si ji brzo udělám, protože se mi začínají sbíhat sliny. Tak zatím.
nejradši ji vařím a to z úsporných důvodů jak energetických, tak časových v papiňáku, a to tak, že osmažím cibulku, klobásu, dám na to všechny ostatní ingredience, pouze zahušťuji moukou a vařím od ztlumení 8 minut a po otevření přidám smetanu a dochutím a je taky bezva. Taky jsem někde četla, že se brambory se zelím těžko vaří, ale tady to docela jde, protože jsou na malé kostičky. Tuhle polévku máme rádi a chodíme ujídat i studenou. Když mám doma zásobu zavařeného zelí, tak ji děláme často. Moje kamarádka vždy říkala, když je naložené zelí a brambory ve sklepě, tak se hlady neumře. Dík za komentář.
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Dobrá polévka, vařím ji podobně, jenom se mi vyplácí, z časového hlediska, brambory vařit zvlášť (s kyselým zelím trvá vaření déle), taky je dobré nahradit vodu vývarem, třeba z uzených kostí.