Recept Zelná polévka s klobásou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zelná polévka s klobásou

Postup

1. Kysané zelí překrájíme na menší kousky a připadá-li vám příliš kyselé propláchneme ho studenou vodou. 2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme cibulku, přisypeme mletou papriku a necháme zpěnit. Papriku nesmíme připálit- zhořkla by. 3. Připravené brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na drobnější kostky. Přidáme je k zelí brambory, cibulku, bobkový list a pepř, zalijeme asi 1/2 l vody osolíme a společně vaříme minimálně 20 minut. 4. Prosátou hladkou mouku pečlivě(aby nevznikly hrudky) rozmícháme se smetanou a zahustíme s ní polévku. Přidáme prolisovaný česnek a všechno ještě povaříme. 5. Nakrájenou klobásu lehce opečeme na pánvi a přidáme do polévky, kterou ještě dochutíme polévkovým kořením. Polévka má být nakyslá.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 05.10.04 vloženo
  • 81293x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 350 g kysaného zelí
  • 50 ml oleje
  • 1 cibule
  • 10 g mleté papriky
  • 200 g brambor
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl
  • 70 g hladké mouky
  • 40 ml smetany
  • česnek
  • 100 g klobásy(špekáčky, liberecké párky)
  • polévkové koření( klasik, vegeta, podravka)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zelná polévka s klobásou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zelná polévka s klobásou

kebule57
1 příspěvek 27.2.13 09:39
Zelná polévka s klobásou

Také dělám zelňačku a nejen tu v papiňáku. Vařím v něm téměř vše masem počínaje, zeleninou konče. Mám indukční dvouvařič a oběd či večeře je v momentě hotová a ještě ušetřím spoustu peněz za elektřinu kebule57 :!

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelná polévka s klobásou*

Do toho papiňáku přidám ještě uzené kosti, sušené houby a pár sušených švestek, ale to už je vlastně jiná zelňačka.
Už ji jdu vařit.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelná polévka s klobásou*- bedlo
  • to jsem ráda, že jsem si šplhla u manžela :-))))
  • vencale- níže v příspěvcích se píše o papiňáku, tak se musím pochlubit, že se mi povedlo koupit a to si představ, při mém brouzdání v bazaru. Úplně nový papiňák za 300.-, jenom nová těsnící guma stojí 290.- měla jsem z toho větší radost, jak ze všech vánočních dárků. Velikost hrnce byla střední, než doma mám u mých papiňáků Duo. Když jsem ho doma prozkoumala zjistila jsem, že se v něm opravdu nevařilo. Tomu se říká „klika“, nyní můžu spořit energii o stošest.
bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Zelná polévka s klobásou*

Vali - díky za recept, právě jsme vstali od stolu a od Tvé vynikající polévky. Udělala jsem jí celý kotel, ančto ji ještě po rodině rozdávám. Muž mi tady napovídá, že u něj máš 1*. Skutečně jsme si dali 2 talíře. Příště ji zkusím v tom papiňáku. Zdravím.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelná polévka s klobásou.

Vali, ty bílé mléčné polévky byly všechny fantastické. Ale k zelňačce: já zelný lák úzkostlivě schraňuji a všechen vracím do pokrmu, protože poskytne nenahraditelnou chuť a živiny. Nikdy zelí neproplachuji - to já pokládám za zvěrstvo! Ale zase nejím jogurty s -0,4% tuku, jím jen ty nejtučnější s živou kulturou.

Nikinka
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelná polévka s klobásou.

Zelňačka, mňam, mňam!!! Já ji taky dělám v tlakáči. Přidám do ní ještě třeba žampióny a na kostičky nakrájenou mrkev. Je to strašně dobrá bašta.

vencal
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelná polévka s klobásou.

Jo, jo, babičky................hmmmm, nostalgické vzpomínky:-))))

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: vencale.....

stejně ty polévky našich babiček byly nejlepší. Nedávno jsem dělala kmínovku a moc jsme si pochutnali. Když jsem jako malá holka jezdila k babičce k Hradci Králové, tak mi tam chutnala její bramboračka. Ptala jsem se babičky proč ji má tak dobrou, vždycky mi řekla …to je vodou… tak nevím co si o tom myslet. Taky jsme od maminky měli rádi takovou bílou polévku, vždycky udělala vývar z králičí hlavy s cibulí a bobkovým listem, zahuštěné poctivou smetanou, do té polévky se vařila vejce v okyselené vodě puštěná a na talíř se rozšťouchaly brambory, každý si to okyselil octem a to bylo samostatné jídlo - prima bašta. Stejně všechno od maminky chutnalo nejlíp. Brzy zkusím chlebovou z tvrdého chleba. K tomu papiňáku - když jsem ještě kupovala hovězí, tak jsem v něm dělala španělské ptáčky, taky noc fajn.

vencal
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: vali

papiňák je malý zázrak, ten nápad dělat v něm tuto polévku určitě začnu používat, díky za dobrý tip. Souhlasím, že tahle polévka je výborná i studená, taky mám vyzkoušené, že je dobrá až se trochu rozleží. Herdek asi si ji brzo udělám, protože se mi začínají sbíhat sliny. Tak zatím.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: vencale.....

nejradši ji vařím a to z úsporných důvodů jak energetických, tak časových v papiňáku, a to tak, že osmažím cibulku, klobásu, dám na to všechny ostatní ingredience, pouze zahušťuji moukou a vařím od ztlumení 8 minut a po otevření přidám smetanu a dochutím a je taky bezva. Taky jsem někde četla, že se brambory se zelím těžko vaří, ale tady to docela jde, protože jsou na malé kostičky. Tuhle polévku máme rádi a chodíme ujídat i studenou. Když mám doma zásobu zavařeného zelí, tak ji děláme často. Moje kamarádka vždy říkala, když je naložené zelí a brambory ve sklepě, tak se hlady neumře. Dík za komentář.

vencal
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelná polévka s klobásou.

Dobrá polévka, vařím ji podobně, jenom se mi vyplácí, z časového hlediska, brambory vařit zvlášť (s kyselým zelím trvá vaření déle), taky je dobré nahradit vodu vývarem, třeba z uzených kostí.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz