Recept Listové těsto rychle a lépe než pracný originál Veg

(Hodnoceno 3x) Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Listové těsto rychle a lépe než pracný originál

Úvod

Roky snad aj desatrocia sa snazim najst postup/recept na listkove cesto rychle a bez toho pracneho postupu original klasickeho listkoveho cesta. Kto hlada-najde! Radost prevelika!

Recept prevzaty a vyskusany z… odkaz + video

Postup

1.Do muky nastruhame na slzickovom struhadle zmrazene maslo.

Maslo aj struhadlo obsypeme mukou a nastruhane maslo priebezne tiez posypavame mukou. Takto sa nam struha lepsie a netopi sa nam ani v ruke, ani nechyta na struhadlo a a v muke si zachovava tiez tvar struhanych slziciek.

2.Do nadoby/odmerky dame vajcia, sol, ocot rozhabarkujeme a dolejeme chladnou vodou do 500 ml.

3.Pripravene tekute ingrediencie postupne zamiesavame zlahka rychlo do masloveho cesta.

Zamiesavala som velkou lyzicou a potom len rychlo! zmiesila dokopy rukou do jednoliateho cesta.

Cesto rozdelit na dve casti alebo styri, zabalit a dat oddychnut do chladnicky na dve hodiny.

4.V original recepte sa nezmienovali o skladani. Ja som ale odrezala asi 125 g cesta, vyvalkala asi na 1 cm a prelozila ako klasicke listkove cesto. Hned vyvalkala na plat a na rychlo natocila na trubicky a sup s nim do pece.

Musim podoknut ze sa s nim pracuje skvelo, staci len zlahka podsypat mukou. Ako je vidno z obrazku (dufam teda) krasne sa listkuje a o to viac chuti. Nezada si s nim ani kupovane a verte mi ze ani klasicke domace. Je fantasticke!

Prajem vsetkym aby sa im darilo a chutilo tak ako nam.

Dobru chut!

Poznamka: davam tuku menej a predsa je aj tak vyborne a snad aj lepsie..vid komentare..

Recept je z kategorií: Moučníky Základní těsto


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.03.12 vloženo
  • 73422x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg muky
  • 4 balicky 200 g masla/margarinu
  • 2 KL soli
  • 2 vajcia
  • 2 PL octu
  • chladna voda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Monika Návsí 10.07.15 22:49

Vyskoušela jsem už hodně těst z různých internetových kuchařek, některé byly natolik neproveditelné, že je zatrest dostaly slepice. Tohle bylo nejlepši a nejméně pracné. K mému překvapení jsem nemusela nic přidávat a ani nic ubírat. Vynikající recept. Děkuji.

Odkaz na uvaření

birkana 17.05.14 07:11

Tentokrát jsem z těsta pekla trubičky. A jak je u mě zvykem, se slanou náplní. Zvolila jsem sýrovou pomazánku s pažitkou. Těsto bylo ze čtvrtinové dávky; udělala jsem 15 trubiček. Na jejich naplnění bylo potřeba cca ¾ kg pomazánky (200 g měkkého tvarohu; 320 g směsi sýrů – tvrdé strouhané a měkké zrající; 90 g másla; 120 ml mléka; sůl; mletý pepř a hóóódně pažitky).

Je to vpravdě kalorická bomba, ale ta lahoda … :srdce: .

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 30.11.13 14:15

Opět vytahuji tento geniální recept. Sladkým u nás nikoho nepohostím - musím sahat po „slaných“ receptech. Po různých kynutých slaných specialitách přišla zase po čase řada na listové těsto.

Z části vyváleného těsta jsem vykrájela kolečka, naplnila je půlkou černé olivy, přeložila a spoj jsem smáčkla vidličkou. Předem jsem byla varována slovy: „My olivy nemusíme!“ - no samozřejmě, olivové minitaštičky zmizely první!

Z ostatního těsta jsem už válela obyčejnou placku, vykrájela prasátka, kroužky, malá kolečka i čtverečky. Část jsem potřela nesoleným vejcem a posypala hrubou solí, část jsem jen potírala jemně osoleným vejcem bez posypání.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 10.05.13 23:20

Skvělé těsto, skvělá práce s ním, skvělá Jolana!!!
Vyzkoušela jsem i slanou variantu (kmín, krystaly soli), také lžičku meruňkové marmelády doprostřed větrníčku, do kremrolí drcené maliny a sekané jahody se šlehačkou, čistou šlehačku, umím si představit i ořechovou nálplň … variace na entou! Volám BRAVO!!!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 08.05.13 13:32

Dnes s Poličanem. Možná by bylo vhodnější rozemlít ho a přidat přímo do těsta. I tak jsem urvala jen chabý vzorek na focení. Mizelo to průběžně při pečení (dělala jsem 4 plechy).

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 15.01.13 16:35

Těsto jsem vyzkoušela na úplně obyčejném slaném pečivu (pomazat vejcem a posypat solí a kmínem). Ani jsem nekrájela rádýlkem, jen nožem. Je to pak sice nepravidelné, ale rustikální a vesnické (jak by to okomentoval Jamie Oliver). Překvapilo mě lístkování - nebo raději „slzičkování“ - viz foto detailu rozkrojeného kousku.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 18.03.12 22:34

.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

jolana 18.03.12 11:40

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Listové těsto rychle a lépe než pracný originál

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5065 příspěvků 18.01.15 17:26

Jj…aj to niekde spominam, ze francuzke…ale, pretoze som ho nasla na ruskych strankach a dokonca nasla aj inde recept video aby uzivatelia mali jasnejsiu predstavu tak je to spravne zradene do zdroja, aby bol poriadok…mimocho­dom, ruska kuchyna s francuzskou je hodne prepojena historicky,,… :mavam:

 
exczech
297 příspěvků 18.01.15 15:17
ruska kuchyne?

@jolana Kde jsi prisla na to ze to pochazi z Ruske kuchyne? Podle poipsu je to klasicky Francouzky recept na Blitz Puff Pastry hodne rozsireny v Americe. :lol:
 http://allrecipes.com/…Puff-Pastry/

Příspěvek upraven 18.01.15 v 15:21

 
jolana
5065 příspěvků 18.01.15 14:35

Saltyna, ho zabalim do plast. folie a necham aj 5 dni, myslim ze som ho uz mala aj tyzden a vsetko v poriadku, snad mozno bolo este lepsie..neboj, v chlade sa mu nic nestane..kludne nechaj…dobru chut :)…dobre ze si recept vytiahla, musim urobim..:) :mavam:

 
saltyna
3 příspěvky 18.01.15 12:32

Ahoj Jolanka, chcem sa spytat, ako dlho moze ostat cesto po zamieseni v chladnicke? alebo je nutne po odstati 2 hodin v chladnicke dat ho do mraznicky? Zamiesila som vcera vecer a po odstati 2 hodin uz bolo 22:00 a nechcelo sa mi s nim robit v noci, tak som ho tam nechala. Dnes by som chcela pokracovat, ale urcite nespracujem vsetko, planujem upiect z polovice. Co s druhou polovicou? Dokedy moze ostat v chladnicke? Dakujem.

 
jolana
5065 příspěvků 17.05.14 18:28

@exczech, ja raz dva aj prelozim a krasne sa skoro akoby listkuje ako vidno na foto..a vdaka za tu poznamku o masle.. :palec: :kytka: zasa sme o daco mudrejsi :mavam:

 
exczech
297 příspěvků 17.05.14 16:24

Klasicky Francouzky recept na Blitz puff pastry, love it :) Je to vynikajici recept a mene prace nez s puvodnim receptem na listove teso, ale i tak to funguje dostatecne :) @casino Maslo je v tom receptu nutne jelikoz obsahuja vodu, ktera se teplem meni na paru a zdviha to testo na listy, coz u hery asi nelze ocekavat ;) Hlavne musi byt hodne studene a nechat ho pri zpracovavani stale trochu videt v ukoncenem teste. Parkrat to prelozit nejni na skodu i kdyz to nejni nutne :)

 
birkana
1668 příspěvků 16.04.14 19:07

Prokrindapána, naše Dita P. :pocitac: Mé (občas zlobivé) @casino, recept mám vyzkoušen. Je třeba pracovat s tuhým tukem a příliš nepropracovávat 8o moc moukou při vyvalování nepodsypávat :potlesk: Mám původní složení ověřeno a paní Ditu parodovat nehodlám. :cert: Btw dík za vytažení :palec:

 
casino
4473 příspěvků 16.04.14 17:19
Pro nové labužníky vytahuji z LABUŽNÍKA tento poklad...

…sice z kočičího zlata, ale ani to neubírá nic z jeho velkoleposti :palec:
*****
V mezičase jsem vyzkoušel (po malé úpravě množství mouky) i 100% tuk… S těstem se hůř pracuje (je moc tuhé) ale hotový produkt je srovnatelný s těstem z másla či hééry. Ale máslo je nejlepččí, pak HERA a až pak OMEGA. Moje paní, zřejmě v obavě abych zase nezkusil něco nového :mrgreen:, mi vyčítá, proč furt zkouším něco nového, když to staré (ještě) funguje! Takže, tažný margarín už ani zkoušet nebudu… :)

Edit:
V ALBERTOVI jsem potkal podobný rcp na trubičky od jakési unylé (podle fotečky) paní co si říká DITAP:
350 hl. m., 250 máslo, 1 žloutek, 1 PL ocet, 100 šlehačka
Nevyzkouší to někdo? (já to mám zakázané) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 16.04.14 v 17:35

 
Bejen
5 příspěvků 28.12.13 22:27

Lyduska dekuji prevelice :pankac:

 
Lyduska
351 příspěvků 28.12.13 17:37

KL = kávová lyžička, PL = polievková lyžica

 
Bejen
5 příspěvků 28.12.13 17:19

To vypada naramne dobre. Jen se pram(blondyna), co je to KL a PL? Dekuji :oops:

 
birkana
1668 příspěvků 10.05.13 06:30

Reaguju až teď, tedy s křížkem po funuse :oops: Ty jsi noční pták a já zase musím dřív vstávat. Prostě každá máme jiné časové pásmo.

Tuku dávám tolik, jak je v předpisu, ne méně.

Těsto se mi nikdy na formičky (potřené tukem) nepřilepilo.

Když jsem netrpělivá a těsto už vychlazené, 2 hodiny nečekám. Už jsem je zpracovávala i za půl hodiny bez ztráty kvality hotového výrobku.

Povrch potírám šlehaným vejcem, já smetanu nedávám, ale uškodit určitě nemůže :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 10.05.13 01:23

Kremrole jsou dole. Jsem panikář. :zed:
Vidím to tak, že to je skvostnej recept! Nevolal tu někdo něco o Nobelově ceně?
Za co ji dáme? Za mír už mají Noskovice. Ale klidně mohou být i dvě za mír, že jo?!
Casino dostane cenu za matematiku a to za téma Paradoxně správný přepočet octa při aplikaci čtvrt kilových másel.
Jolanko - nádhera! :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 09.05.13 23:13

Samochvála smrdí. Ty kremrole né a né dostat dolů. Co je špatně?
Jinak je to křehoučké a náramně dobré.
Vyzkoušela jsem slané s kmínem i se lžičkou marmelády..

 
tlustá bába
1209 příspěvků 09.05.13 19:53

Vyhrála zemlbába, je to úchyl. Už se peče - bába, ne úchyl!
Za jak dlouho budu moci válet, opravdu musím vydržet ty 2 hodiny? Kornoutky jsem asi někomu půjčila, takže kremrole, nejspíš.
Jo, prosím Tě, čím mám potírat? Normálně vajíčkem s trochou smetany? :mavam:

 
birkana
1668 příspěvků 09.05.13 19:12

Máš recht, když je co šoupnout na chleby (čistka v lednici :twisted: ), je vyhráno :mavam: :mavam: :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 09.05.13 18:54

Teplo, dědečku Mrazíčku, teplo!
Nastaly tři problémy:
a) nemohla jsem spustit Mrazíka, nějak se mi kouslo DVD,
b) nemůžu najít formičky na kornoutky,
c) zapomněla jsem koupit jahody.
Těsto je v lednici, pohoda jazz, žďuchala jsem do toho širokým nožem a jen jsem to jen tak přehazovala - a najednou hrouda. Vrazila jsem ruce do mouky a pokulila hroudu po desce. Šup do pytlíku a chladit. Co teď? To jako mám jít žehlit, nebo co?
Jo, večeře vlastně, co tousty? Je to rychlé a stavovské! :pankac: :dance:

 
birkana
1668 příspěvků 09.05.13 17:33

Je ti teplo, děvče? Dej si do toho kornoutku zmrzku! Budeš se možná divit, ale s Míšanem je to lahůdečka. Nedělala jsem teda kornouty, ale dala jsem kopeček na placku z těsta. Hmmm… v kornoutu by to vypadalo líp… Jdu zbuzerovat dědka (teda mého drahouška), aby stočil formičky ze zbytku plechu - určitě nějakej najde 8o 8o 8o

 
tlustá bába
1209 příspěvků 09.05.13 17:23

Chtěla jsem takové kapsičky-taštičky a hlavně kornoutky s jahodami. To půjde, ne!? Štrůdl bude jindy. Štrůdl známe. Ale taženej bych si dala…
Postavím se k tomu s drzým čelem! Ňák to dopadne. Koš jsem vynesla, místa dost!
Blbý je, že mám příšerně teplé ruce a s těstem, kde je hodně tuku mám vždycky vyhlášenou válku.
Tak co pindám, jdu na to!
Co si k tomu mám pustit za muziku? Mám jen pravoslavné,,, abych nebyla… už vím! Váňo, Váňo, Ivaneééé, jen se podívej na měééé, šaty mám vyšívanééé - a jsou celé hedvábné! Juch! :dance: :lol:

 
di
2451 příspěvků 09.05.13 14:55

Jolanko, já taky podle vaší rady dávala míň tuku (a vůbec jsem v celém receptu postupovala hlavně podle vašich rad), ale prostě se mi to nepovedlo (asi jsem holt moc náročná, na sebe i na recept, nebo jednoduše nešikovná - to je nejpravděpodob­nější); dobré to bylo, to jo, ale prostě ne listové.

Příspěvek upraven 09.05.13 v 15:54

 
jolana
5065 příspěvků 09.05.13 13:48

Takze, masla davam menej ako spominam a odrezem z cesta kolko portrebujem, polozim na pomucenu dosku ako som ho odrezala(nie reznou stranou), rozvalkam, pomucim poskladam, necham oddychnut v chladnicke..a listkuje..myslim ze na tych trubickach na foto to je vidno..pracovat disciplinovane a co najrychlejsie­..kupovanemu sa nevyrovna..je ako domace listkove..aj keby som mala dobru muku na domace klasicke listkove uz by som sa s klasickym listkovym isto nie..babuska ma u mna vsetky hviezdicky na kucharskom nebi…
Di, to predsa nevadi ze sa ti nepacilo, co sa paci inym nemusi sa tebe.. ale ked napises ako si robila a co sa nepacilo pomozes tym inym bud sa vyvarovat istych chyb v priprave ak dake vobec su alebo si jednoducho utvoria obraz co mozu od pripravy ocakavat..
Tlusta babo, prosim aspon ty nam napis ako si dopadla, ako splnilo predstavy, ako chutilo…podel sa pre inych.. :kytka: :mavam:

 
di
2451 příspěvků 09.05.13 13:40

No, tak já to ještě zkusím, když říkáš, ale až časem. Asi jsem holt na některé typy těsta tupá; stejně jako někdo neumí kynuté, které mi jde výborně, mně se nepovedlo tohle. Mrzelo mě to, to zas jo. Zbytek těsta z mrazáku si vzala dcéra se svým chlapcem, ani nevím, co z toho upekli.

 
birkana
1668 příspěvků 09.05.13 13:34

V tom případě neházej flintu do žita a zkus to ještě jednou :mavam: Než dělat zvlášť vodánek, tukovou kostku, překládat, rozvalovat, nechávat odpočívat etc. Tohle jen nastrouhat s moukou, smíchat tekutou složku, jemně zpracovat (já to jen zlehka třemi prsty drobím jako když dělám drobenku) - hlavně nepropracovávat jako kynuté - tuk musí zůstat k kouscích, jinak to slzičkovat nebude :pocitac: Když je moc teplo, raději dej těsto v průběhu zpracování zchladit a pak pracuj dále. Pak se ti povést 100%-ně MUSÍ 8o

 
di
2451 příspěvků 09.05.13 13:20

Birkano, právě, že dělala (však to dole píšu, že se na těsto právě chystám), přesně podle Jolany a rusko-izraelské „babušky“. Ale uznávám, že jsem buď měla špatnou mouku, nebo že je chyba ve mně (to nejspíš, to bude asi ta hlavní příčina).

 
birkana
1668 příspěvků 09.05.13 13:16

Jaká piplačka :evil: :evil: :evil: Tedy pokud je ještě na přetřesu toto těsto :think: Dělala jsi ho někdy??? Podívej se výše na moje uvaření z 15. 1. 2013, myslím, že komentáře netřeba ;) ;) ;)

 
di
2451 příspěvků 09.05.13 13:08

Tlustá bábo: trochu zchladím Vaše emoce, těsto je dobré, to jo, ale listové není ani náhodou, i přes tu roztomilou babičku-autorku, navíc je to neuvěřitelná paplačka, zůstanu u klasiky (domácí, ne kupované). Radši jsem sem tvoje poznámky předtím nepsala, abych neodradila jiné, možná jsem měla.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 09.05.13 12:14

Měla jsem dilema, které se vyřešilo nedostatkem času, Eji štrůdl udělám příště.
Máslo je v mrazáku!
Babuška Emma je úžasná, vypráví ty recepty jako pohádku, u bramborové kaše se mi kroutily palce nadšením. Vcelku odchytávám, nebo si domyslím… ale zjistila jsem, že ani rusky už neumím. :roll:
Zdravím!

 
jolana
5065 příspěvků 09.05.13 10:25

Birkano :palec: som nesmierne rada ze ten recept dakomu po/sluzi ako nam doma…

Tlusta babo, len skus a myslim si ze neobanujes..ja ho mam zvacsa v chladnicke po ruke.. na vsetko je dobre od Kremesu, Napoleon az po vselico slane..vdacne, domace, vonave…minule som robila z neho tot a na slano..zdravim :hug:

http://www.labuznik.cz/…avam-snadne/

 
tlustá bába
1209 příspěvků 08.05.13 14:23

To je poklad, děvčata a chlapci! To je poklad!
Mazel tov!
A díky za povytažení, nějak jsem ho tu přehlédla! :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
jolana
5065 příspěvků 15.01.13 19:06

Birkana, mas ich :palec: dobru chut :)…u nas je to cesto v chladnicke skoro stale..rozdelim, vyvalkam, prelozim a je prichystane, vdacne, maslove, domace, vonave…

Objavila som pololistkove vraj..este nevyskusala..

http://www.videoculinary.ru/…e-testo.html

:mavam:
A je z neho vyborny nielen kremnes, trubicky a slane vselico ale aj Napoleon..

Příspěvek upraven 15.01.13 v 19:21

 
jolana
5065 příspěvků 22.08.12 22:22

Di, tak nech sa dari a nie je co pokazit, nemusis sa bat..a k tomu ostatnemu..jj.. :mavam:

 
di
2451 příspěvků 22.08.12 18:23

Jolanko, zrovna jsem dorazila domů, suroviny se chladí, zvečera se o to těsto pokusím.
To „mrkanie“ byla ironie, se situací původně ruských židů v Izraeli jsem poměrně dobře obeznámena. Já jsem náturou stará filosemitka se vším všudy, léta jsem si ve svém oblíbeném knihkupectví kupovala Roš Chodeš, už mě tam všichni znali a zdravili předem. Bohužel už (aspoň v Brně) není v papírové formě k dispozici, nezbývá než internet, ale to není to pravé počtení. http://www.fzo.cz/ros-chodes/

Příspěvek upraven 22.08.12 v 18:35

 
jolana
5065 příspěvků 22.08.12 16:58

Di, nemusis sa bat, je to jednoduchsie ako si vies predstavit a je vyyyborne, lepsie ako klasicke,,,ja robim stale z kila, rozdelim na polovicu a mam ho stale v chladnicke a prekladam a hned snim pracujem..no co ma spolocne tvojen mrkanie s ruskou babou :mrgreen:..v izrael su miliony rusov a su nesmierne sikovni.. :mavam:

 
di
2451 příspěvků 22.08.12 14:53

Na dnešek jsem si naplánovala listové těsto, a proto jsem si prošla všechny recepty zde na Labužníkovi i jinde. Nakonec asi vyzkouším zrovna tenhle zrychlený, vypadá sympaticky, uvidíme. Moc šikovná na pečení nejsem, tak se s tím asi budu pořádně patlat, ani počasí zrovna nepřeje (je tu krásně teplo a slunečno).
Jen se chci zeptat těch, kdo viděli video - opravdu si myslíte, že ta chaloupka (=избушка), ze které tento recept pochází, je doopravdy v Rusku, a recept je tudíž ruský? Ani ta paní kuchařka zrovna jako klasická ruská бабушка moc nevypadá… ;-) http://izbushka.co.il/…/adress.html

 
jolana
5065 příspěvků 28.04.12 01:10

Daniel, ked pozries v recepte bod 3. tak tam pisem ze zmiesam priamo v mise (a nie na vale) s tekutinou velkou lyzicou do gule, pomucim a potom uz len narychlo zopar krat tu gulu bez toho aby som zabarala do cesta ruku prehnetiem–pre zaciatocnikov akoby pregulam zboka na bok a zas celu a potom zas do stran.. :mrgreen: :lol:
Neviem preco mavas cesta lepive ale tekutina sa do ciest pridava po troche, miesi sa zaroven a spracova az do spravnej konzistencie cesta. Kazda muka je ina , takze na tu pizza skus pridavat tekutinu po troche. Aj to listkove skus dat o trochu menej napriklad?
Aj tak som presvedcena ze casom na to prides a dostanes to do ruky. Ani vahu uz mozno nebudes potrebovat ..
Nech sa dari a chuti :mavam:

 
Daniel9
14 příspěvků 27.04.12 20:30

Tak dnes druhý pokus.. sice, moučil jsem zase hodně, ale už to není ani zdaleka jako poprvé.. zatím chladím před rozválením, tak jsem zvědav:) Každopádně si říkám, jestli ta lepivost ještě není podpořena druhem másla, které používám, protože jinak už se mi vcelku těsta daří lépe, i tu pizzu jsem poslední půlměsíc dělal třikrát a už se mi to tolik nelepí.

Ještě jsem se chtěl zeptat, což nepatří tak úplně sem, ale jistě poradíte:) a u listového těsta se to používá často.. potírání vajíčkem. Jak trochu utlumit to „vajíčkové aroma“ po upečení.. aneb, jak zachovat zlatavost povrchu, ale necítit tolik vajíčko?:) Stačilo by třeba naředit malinko mlékem nebo je možné například lehce promíchat vajíčko na potírání s kořením, tak abych zamezil onomu aroma? Děkuji:)

 
Daniel9
14 příspěvků 16.04.12 16:46

Podsypávám.. ono ta konzistence celkové těsta je vcelku dobrá a nelepí, ale jakmile to zpracovávám dál, tak stačí do toho párkrát zajet rukama a je to zas jako na začátku.. to by mohlo být ale tím:) Příště ho zpracuji v základu, pak vyhladím moukou, aby nelepilo na povrchu a zchladím ho.. uvidím, jestli to bude stačit:)

 
jolana
5065 příspěvků 16.04.12 15:26

Daniel, ak cesto spracovavas skus pri spracovani podsypavat druhou rukou mukou…hm?! neviem ci si tak pomahas ale napadlo ma to ze to moze byt aj tym ze ostavaju lepive .. ahoj :)

 
jolana
5065 příspěvků 16.04.12 15:22

Casino,jo..no­belovku si ten recept ozaj zasluzi :palec: ..a dobry je aj pre tych co ziju inde a nemaju tam listkove take to nase..existuje listkove puf pastry napriklad ale to je zabijak, margarin a nafukuje sa..a ako…to sa dviha(okrem toho ze smrdi uuuzasne) v rure ako votrelec..cakas kedy zje ono teba a nie ty jeho .. :mrgreen: .. a urob si ho z kila muky radsej,nemusis prepocitavat ..ved ono sa zuzitkuje aj na slano aj na sladko. Dnes som pripravila parmezanove tycinky a ake su skvele..skvele jedmnoducho..to cesto je snad viac chutne ako klasika listkove a mne tych 650 gr masla uplne stacilo, chrumkave, listkuje, vonave–take akuratne vsetkeho presne ako treba..skus, neobanujes..veselu Velku noc.. :mavam:

 
Daniel9
14 příspěvků 16.04.12 09:53

Ona vejce a ocet taky udělají pár desítek ml., tak bych to na jednotky toleroval:) Každopádně článek dobrý, ač smutný.. a stavím se také za SI, i když u hrníčkových bábovek, apod. je to vcelku jedno.. a stejně je nepeču:)) U pečení se vždy vyplatí držet se receptu, což mně moc nejde:)

 
casino
4473 příspěvků 15.04.12 12:24

…no, já se sekl jednak asi při přepočtu vody, ale pravděpodobně i při jejím doměřování :evil:
V postupu stojí:
2.Do nadoby/odmerky dame vajcia, sol, ocot rozhabarkujeme a dolejeme chladnou vodou do 500 ml.
Tedy na čtvrtku másla (hihihi 250g) by mělo být doměřeno vodou do 150ml (přesně je to 156,25 :)
Recept není dogma, ale tady se vyplatí (s malou tolerancí) se ho držet…

Edit:
upaven odkaz

Příspěvek upraven 08.05.13 v 15:43

 
Daniel9
14 příspěvků 15.04.12 11:07
Casino

Dělal jsem ho původně podle Vás níže, takže jedno máslo (měl jsem tedy cca. 230g.) na 300g. Píšete, že jste se v tom přepočtu sekl, ale s přepočtem dle úvodního množství Vám to +-sedí, tak nevím:) Každopádně nakonec jsem od oka mouku neustále přidával, takže bych se nedivil, kdyby se to množství blížilo nějakých 450g odhadem.. což už je sakra rozdíl oproti receptu, ale přitom chuťově to pak bylo ok:)
Ale jak píše Jolana, s lepivostí mám problém všeobecně. Částečně by to mohl být problém mouky, protože vesměs všude je pšeničná, kterou prakticky nepoužívám. Nahrazuji nejvíce špaldovou, jen na pizzu jsem měl pšeničnou 00. Ale nezdá se mi, že by to mělo až takový vliv.
Budu zkoušet a uvidím, vcelku věřím, že se to vyřeší, když ho vždy před rozválením zchladím:)

 
jolana
5065 příspěvků 15.04.12 00:34

.. on pise aj vseobecne ze sa mu dari lepive cesto..snad to bude mukou..tuna mame muku z ktorej aj keby som sa potrhala nevytiahnem zavin napriklad..v kazdom pripade kto pracuje s cestom casom sa sam na vlastnej kozi a ruke nauci ake ma byt cesto aby konecny vysledok bol ziaduci…Daniel,nech sa dari :)

A inac aj ja som vcera urobila toto cesto a dala som 650 gr masla presne.. ale o cosi viac tekutiny. A je este lespie. Dnes je uz v chladnicke kremes, trubicky a este asi viac ako polovica cesta na potom. Prekladam len tu cast ktoru prave spracovam a a robim z kila muky–ono sa zuzitkuje.. :potlesk:

 
casino
4473 příspěvků 15.04.12 00:21

Daniel9
Z kolika mouky jste toto těsto dělal?
Proč se ptám…?
Jestli jste se náhodou nesekl při přepočtu podobně jako já 18.03.12 23:47 :think:

já toto těsto dělal zatím 5× a kromě toho prvního nepodarku nemá chybu
:palec:
Chystám se otestovat profíky, zda poznají, že to vlastně není echtovní listové těsto 8)

Nerad se opakuji, ale toto je recept na Nobelovu cenu :) (samozřejmě za fyziku :mrgreen: …samozřejmě za molekulární :P

 
Daniel9
14 příspěvků 14.04.12 23:22
Lepivé těsto

Dobrý den (večer) přeji,
prosím vás, chtěl bych se zeptat v čem dělám problém.. u téměř každého těsta mám problém se zpracováním, aby nebylo velmi lepivé.. jako by bylo málo mouky, protože vcelku dost velkým přidáváním to pak napravím. Ale když dám množství udávané, tak je to prakticky vždy. Co jsem dělal pizzu, pitu, jen čápátí byly ok. Nakonec jsem to u tohoto listového vyřešil, krom přidání mouky, tím, že jsem ho dal na chvilku do mrazáku a pak to šlo skvěle, takže to tak budu dělat i u ostatních, jen nechápu, že žénušce na videu to jde dobře ihned. Jinak těsto se mi nakonec povedlo a i když tu píšete, že ho nepřekládáte, tak jsem ho překládal. Chuťově mi pak vyhovuje mnohem více, než klasické kupované, takže díky za recept:)
A děkuji za případnou odpověď.

 
jolana
5065 příspěvků 23.03.12 23:06

.. skvela sprava, dobru chut :). ..cesto dobre zabalene a dobre chladene ma vydrzat 10-12 dni.
Pekny vecer :)

 
anickav
2904 příspěvků 23.03.12 18:40
Zdravím,

kvôli tomuto receptu (jeho objaveniu) si zaslúžiš zlatú medailu! Myslím to vážne a úprimne. Vyskúšala som z pol kila múky, robila som z cesta škoricové prasačie ušká. Nie som extra zručná, ale sa mi darilo. Recept je skvelý, postupovala som podľa videa a tvojich rád (najprv varecha, potom ruka)
Už som myslela, že tu nemám čo pohľadávať, ale cítim povinnosť ti verejne poďakovať.
Všetko dobré!

 
jolana
5065 příspěvků 21.03.12 17:59

kachnicko nafukovaci..vy­pustis paru a si fuc..kazdy mame dake sebavedomie, dakto nizke , dakto vysoke, dakto v norme .. a dakto parne.. :mrgreen: ..len vypustaj, vypustaj, abys nam tady nepukla :P

 
nafukovacikachnicka
1 příspěvek 21.03.12 13:30

cim vic nevi tim vic mluvi. cim min vi sebevědomí tece proudem. to palti u lidsky blbosti jak zakony ve fyzice.

Kazdy maly dite vi, na jedny polokouli světa kdy se narodil jezis kdy ma svatek josef, anna, alzbeta, jan, lukas, lucie, jakub. Na stejny polokouli taky vi kdy se v jinym svete slavi ramadam a kdy pravoslavny svatky.

V Cesky republice se nikdy jozef neslavil.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.03.12 17:02

Ony ty bouřlivé oslavy u nás už taky nějak oslabily… Před dávnými lety pamatuji oslavy Jozefa velice bouřlivé.. Ale nositelů toho jména nějak ubývá a stárnou a dorostu moc není.. Bouřlivé oslavy Jozefů jsou asi v nenávratnu…
Pro mě ale Jozef znamená, že JARO JE TU!!!
A to je ale veeeliký důvod k oslavám !
:mrgreen:

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Cuketové placky Cuketové placky
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz