Recept Kynuté těsto na buchty, vdolky, táče a koláče

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kynuté těsto na buchty, vdolky, táče a koláče

Úvod

Po dvou letech marného úsilí jsem konečně získal recept na, podle mé chuti, nejlepší těsto na dílkové buchty (koláče teprve budu zkoušet). Mé paní na nich vadí, že jsou trochu jako z cukrárny… Ale mančaft, mančaft je „žere“!!!

Postup

Z části ohřátého mléka, trošky cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, přilijeme kvásek, zbytek mléka, přidáme cukr, citrónovou kůru, sůl, žloutky a přihřátou sestru másla. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a přikryté ho necháme vykynout.
Zručné kuchařky uždibují lžící kousky těsta a plní je. Já těsto na vále roztáhnu rukama (lze i rozválet, ale asi nejen na Slovácku se říká: S těstem a děvčicú se musi polehoučku…) na tloušťku do jednoho centimetru, narádluji na čtverce a plním. Náplň např. odtud obklíčím těstem a spojem dospodu kladu na tukem vytřený pekáč, nebo hluboký plech (dílky potírám tukem, aby se neslepily)
Na plechu necháme chvíli vykynout a upečeme při 175°C asi 20 minut dozlatova, nebo vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a až povyskočí, snížíme teplotu na 150°C a dopékáme asi 30 minut dobleda (tyto jsou vláčnější a vydrží déle kypré)

Poznámka:
Odzkoušel jsem i pečení v remosce; rozpáleným tělesem přiklopit misku s vykynutými buchtami a za 20 minut je hotovo

Nahlásit recept

  • 16.04.13 vloženo
  • 32480x zobrazeno

Počet porcí

  • 50 porcí

Ingredience

  • Polohrubá 500 g
  • Hladká 500 g
  • Hera 250 g
  • Žloutky 2 ks
  • Krystal 150 g
  • Droždí 40 g
  • Mléko (400 ml)
  • Kůra
  • Vanilka
  • Sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 02.08.15 13:36

Vdolky z poloviční dávky, plněné švestkama se skořicí a vanilkovým cukrem, jako od babičky :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ala_V 22.01.15 18:33

Na slovenské Vareche jsem našla inspiraci na zajímavě tvarovaný kynutý koláč - růži nebo květ ( http://varecha.pravda.sk/…-recept.html a http://varecha.pravda.sk/…-recept.html atd.), asi už to tady někde je, ale nenašla jsem to. Trochu jsem se bála, že zde uvedená těsta nejsou dost mastná a nebude s nima tak lehká práce, tak jsem využila zde nalezený recept (1/2 dávky), který je podobný jako na frgály, jen jsem dala máslo, jinak vše stejné. Pracovalo se s ním výborně. Použila jsem náplň tvarohovou a povidlovou a dala jsem jí skutečně hodně, takže se s tím pracovalo poněkud hůře, ale myslím, že s makovou, nutellovou i povidlovou nemohou být potíže. Z těsta vyválet 5 kruhů, pomazat náplní (poslední NE), postupně dávat na sebe, vyznačit ve středu pohárkem kroužek, rozřezat na 4 dílky (nedoříznout do středu), pak každou čtvrtinu ještě na 4 dílky, vždy 2 přetočit 2× k sobě, po nakynutí potřít zbylým bílkem, péct 10 min. na 200 stupňů, pak 10min na 170, podle trouby. Tenhle nevypadá tak dobře, ale je vynikající.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 08.09.14 10:09

Čtyřctihodné degustační koláče :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 09.07.14 19:45

Velikost táče 32 cm na průměru; těsta z jedné dávky stačilo na 4 ks a pár buchet :)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 16.04.13 21:59

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Kynuté těsto na buchty, vdolky, táče a koláče

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Lyduska
354 příspěvků 22.01.15 19:50

Ala_V, Tvoj kolac vyzera pekne, chutne…

 
daduuja
1140 příspěvků 14.09.14 19:35

@casino peču dvojctihodné, tvaroh v koláčku a navrch půlka meruňky a posypané drobenkou.
A když velké koláče na plech s různýma náplněma, tak jim říkáme kecané :-)

 
di
2451 příspěvků 08.09.14 14:38

Tak jsem se mrkla na ty Toprecepty a nevycházím z údivu (myslím jako nad celou stránkou, ne jen nad tímto receptem). Zároveň Vás obdivuju, že na to máte nervy. Tož se držte, já bych na to neměla.
P. S. Každopádně - nápad se čtyřmi náplněmi je bezvadný, příležitostně vyzkouším.
P. P. S. Těsto podobné tomuto (jen svou vlastní verzi, možná tu o ní někde jinde píšu?) jsem za minulý týden využila celkem 4×, děti, které se po čase zjevily doma, si to přály (2× klasické „honzovky“, 2× „šneky“ - jednou skořicové, jednou čokoládové).

Příspěvek upraven 08.09.14 v 14:44

 
casino
4479 příspěvků 08.09.14 10:08

TADY jsem narazil na perlu :palec:
Pro sebe jsem to nazval ČTYŘCTIHODNÉ degustační koláče… Ještě vychytat chybičky v provedení a bude to špica :)

 
casino
4479 příspěvků 10.07.14 21:08
Slané? Jaké slané???

@daduuja
Jóóó… Myslíte ony buchetky z remosky?
To jsem testovalo zelné náplně:
a) hlávkové
b) kysané
míšenina z uzeniny, cibule, brambor, koření, (ocet)
Chutnalo prý obé ;)
Mně více ze zeliska kysaného :palec:…ale z toho hlávkového to byla taková jemnější, rafinovaná chuť - špetka voňavého a skořice zamotala mačaftu jazyky :)

 
daduuja
1140 příspěvků 10.07.14 14:00

@casino čím jsou plněné ty slané?

 
casino
4479 příspěvků 09.07.14 19:57
Někde jsem četlo strašnou pitomost...

…že se posypka dělá z roztopeného másla! :nevim:
Dneskajc sem to vyzkoušelo a rádo bych se, pitomec, omluvilo :oops:
Je to mnohem pohodlnější a rychlejší než to, jak jsem dělalo drobenku doposaváááď :palec:
Díky :hug:

 
casino
4479 příspěvků 22.01.14 00:19
No koukněte, co se mi dnes nestalo...

V So jdu na, no nazvěme to Pááárty ;) Posledně jsem byl za hvězdu s Nehněteným chlebíkem a bylo mi trapně… :oops: Abych nevyčníval nad průměr, chci vzít pár plechů buchet…
Dnes jsem ladil náplně, a co se mi stalo viz foto níže 8)
Zadělal jsem těsto z jedné dávky ale bez cukru, kůry a vanilky. Rozdělil jsem těsto na půl a do jedné části přidal cukr, kůru a vanilku. Druhou část jsem přisolil. Sladké pekl v troubě.

Slané pekl v remoskách a jak dopadla poslední várka vidíte.
Napřed jsem myslel že přišel blackout a proud jde jenom napůl topného tělesa… :mrgreen:
Zkrátím to:
Ty světlé buchty jsou z toho slaného těsta.
Ty tmavé jsou ze slaného těsta ke kterému přidal trošku sladkého těsta co zbylo po buchtách nasladko
Ty světlé kynuly asi o 10´ minut déle než ty tmavé, které ale při pečení naběhly víc… No, ffčíl vím že to má logiku - zaúčinkoval tam cukr z té trošky sladkého těsta co jsem přidal, ale když jsem to viděl při pečení, tak jsem na to čučel jak slípka na letadlo :mrgreen:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 17.04.13 07:37

Včera jsem sem psala, ale není to tu, asi jsem blbě klikla, nebo co. Tak jinými slovy:
Podobný recept je u nás v rodině, mléko je tam jenom do kvásku, jinak ne. Asi ho tam supluje tuk (35-40 dkg). Ale dělaly se z toho malé kulaté koláče (tzv. nekynuté), ne buchty.
Po upečení vláčné, nadýchané, přeukrutně dobré, druhý den spíš cukroví. Asi to nevadilo, s největší pravděpodobností nepřežily chladnutí.
Sama jsem zvědavá, čeho se dopátrají. Dají vědět, doufám?! :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz