Recept Borůvkový kynutý koláč farské hospodyně

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Borůvkový kynutý koláč farské hospodyně

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek - do vlažného mléka přidáme špetku cukru a 3 dkg droždí. 3 dkg cukru utřeme s vejcem a 5 dkg másla. Poté přidáme polohrubou mouku, špetku soli, zázvoru, citr.kůru a zapracujeme vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme asi 2 hod. kynout. Vykynuté těsto slabě rozprostřeme na vymaštěný plech, poklademe ovocem (borůvky, meruňky apod.), posypeme cukrem se skořicí a navrch drobenkou. Do drobenky můžeme přidat také trochu skořice. Necháme 1 hod. kynout a poté upečeme.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 11.07.09 vloženo
  • 31738x zobrazeno

Ingredience

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 3 dkg cukr krupice
  • 5 dkg změklého másla
  • 3 dkg droždí
  • mléko na kvásek
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka citr. kůry
  • špetka soli
  • mletá skořice
  • borůvky nebo meruňky
  • drobenka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 13.10.11 15:16

Odkaz na uvaření

ester 13.05.11 22:52

Žádné změny v ingrediencích jsem neudělala,takže recept hodnotím velice kladně,jelikož jsem postupovala přesně podle něj a s výsledkem jsem byla spokojená.
Obě fotky jsou pěkné,i ta na staročeský způsob a ta moderní ,jak ze žurnálu ala vkus admin .-),ta má dobrej úhel .Chce to i mozek.

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Borůvkový kynutý koláč farské hospodyně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Borůvkový kynutý koláč farské hospodyně

Sylvie
2302 příspěvků 17.10.11 19:44

No, Anko, to jsi krásně napsala!

anka22
95 příspěvků 15.10.11 22:50

Teda to se to tu rozjelo!
Myslím, že tady všichni znáte a asi i uznáváte Florentýnu. Podívejte se do její kuchařky pro dceru a přečtěte si v předmluvě, proč že jí psala.
Chápu všechny ty, co se dušují, že nemůžou nic popsat lépe, protože halt, když si vzpomenou, nakouknou do trouby, pak třeba za bleší převalení píchnou, líznou nebo šťouchnou, zvolají: „áááááááááááááááá, to je ono!“ a vytáhnou buchtu dokonalou tak, že jeden musí zadržet dech, aby mu ve své kyprosti a nadýchanosti řečená buchta neodlítla.
Ale srdcem i myslí stojím na straně těch, kterým ještě nedávno doma milující matičky, babičky a někdy i otcové říkali: „Aničko, Bětuško, Františko, …etc.etc.etc., běž se učit a já ti za chvíli přinesu něco dobrého.“. A my tu teď najednou stojíme v nepříliš prakticky vybavené kuchyni bytu, který jsme si pronajaly s přítelem, houby víme, co vlastně v té kuchyni má být, jsme utahané, protože v práci chceme být perspektivní, schopné a nepostradatelné a navíc s námi vymetou všechny nepopulární špeky, neb jsme absolventky, které jsou od toho a v tomhle rozpoložení chceme svému příteli ukázat, že nejsme jenom emancipované, ale že taky od maminek a babiček víme, že láska prochází žaludkem. Nebo prostě jenom máme chuť na něco dobrého. Po delším či kratším hledání staneme nad receptem, jehož název zaujal naši chuť nebo fantazii, ale ouvej! - je sice psaný jazykem, který ovládáme, ale jinak připomíná spíš šifrovaný návod k nalezení kamene mudrců.
Prosím všechny zkušené, letité hospodyně, dokonalé kuchařky, pekařky a cukrářky(mezi ně počítám i gendrově neutrální casino), které si poradí s kynutým těstěm i nadýchaným zabaione, vymlasknou nezdrcnutý krém z másla i tvarohu zrovna tak jako péřový houskový knedlík, aby se pokusily vrátit ve vzpomínkách do doby, kdy začínaly, kdy byly stejně neschopné a pečením nepolíbené jako my :oops:
Děkuji, dámy :potlesk:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.10.11 11:40

casino, fousy mi sice jeste nerostou, ale mam za sebou take zivotni etapu s plynovou Morou, kde kazdy pokus byl dobrodruzstvi. Ale protoze ne kazdy touzi byt jako posadka Enterprise a podnikat vypady do koncin, ktere jeste nikdo neprobadal, je dobre, pokud to jde, uvadet co mozna nejpresnejsi udaje. Takze pokud budu davat recept na brownies, napisu v jake forme je pect a pri jake teplote a zda na horkovzduch. Kdyz uz to mam vyzkousene, proc to pred ostatnimi tajit. Proste moderni pristroje umoznuji pohodlnejsi peceni. A nepripada mi, ze zrovna timhle by clovek krnel. Pripada mi to podobne, jako uznavat jen cerpani vody rumpalem a zavrhovat cerpadlo. Neco uplne jineho je treba pouzivani GPS, tam lide opravdu o nejakou schopnost (vnimani a orientace v prostoru) prichazeji. Ale to sem už vážně nepatří, nechala jsem se unést!

Frantiska
927 příspěvků 14.10.11 09:10

teplotu v kamnech odhadnu bez problemu u veci, ktere jsem uz pekla :) neco jineho je, kdzy nekdo nikdy nepekl a ted ma neco upeci. Ale asi je to tu marne psat.

midla
266 příspěvků 14.10.11 09:04

Ale tabulky všehodruhu někde pěkně systémově pohromadě, to není vůbec špatný nápad.

Anitta
521 příspěvků 14.10.11 00:51

Glama prehanis..... :mrgreen: :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.10.11 00:29

Anitto..promiň..ale… :roll: :lol: :roll:
:mrgreen:
A proč nejsou recepty americky polopatické…? Nevím.. možná proto, protože Češi jsou nejšikovnější a nepotřebují mít na WC štětce napsáno „Není určeno ke konzumaci..“ ap. a ani by je nenapadlo se kvůli nevhodnému použití se soudit ;-)
:mrgreen:

Anitta
521 příspěvků 13.10.11 23:51

Nez jsem se stacila nalogovat, Casino me predbehl :-D
Iva, co bylo, to bylo, ted je jina doba, take mene casu a take nechut vyhazovat jidlo do smeti. Hledat nejaky tabulky asi nema nikdo zajem, take proto, ze o nich spousta lidi nevi. Opravdu je tak tezky ty recepty psat pouzitelne? Proc to neni problem v Americe, Australii atd.?
Protoze tady ve spouste receptu nejsou potrebne udaje uvedeny, doporucila bych pridat button, kde by mohly tabulky vseho druhu byt. :wink:
Vypada to krasne Wydra :-D

casino
4488 příspěvků 13.10.11 23:32

Znovu předesílám, že v receptech vítám aspoň teplotu pečení… :palec:

iva, možná Vám napoví odkaz u Františka níže :?:

midla, (12.10.11 13:48) výjimečně se cítím polichocen i když, pravda, nevím co je pravda, zvláště když spisovná čeština „vyjímečně „ nezná, takže to neberu tak, jak jste to nejspíše myslela…, ale v ostatním s Vámi souhlasím :wink: Je fajn, že nejsme zpovykaní vymoženostmi techniky až tak, že bychom si neporadili např. mezi lidožravci a nenasytili bychom je dříve (i bez teploměru), než by se svépomocně saturovali sami :mrgreen:

Františka, se sektářstvím jste poněkud mimo realitu… (ale je to jen můj názor) Naopak, s pečením v kamnech, jste mi připomněla naši babičku 19.03.10 22:30 ale moc Vám nerozumím; pokud odhadnete teplotu v kamnech na PP, v čem je problém u spotřebičů, kde stačí jen pootočit čudlíkem? :think:

zébulon , (12.10.11 16:35), „(brownies například potřebují přesně jen dvacet minut při 180°…)“
máte recht! Ale než jste se k takové vychytávce dopracovala (patrně stylem pokus-omyl), myslím, že jste mnohou chvilku před „obrazovkou“ strávila. Pro hrubou orientaci údaj musí stačit a je lepší než žádný, ale jinak je Vaše zkušenost (na rozdíl od spalniček :mrgreen: ) nepřenosná. Jiná pec, s fučákem, nebo bez, velikost plechu a tím daná tloušťka těsta… :think:

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.10.11 22:55

zajímalo by mne, jak regulovaly naše prababičky teplotu v kachlových kamnech na pevná paliva :think:
Také musím při pečení troubu sledovat, protože mi dvířka na jedné straně nedoléhají.
A děvčata, opravdu peče každá trouba jinak, takže Pendina tabulka je asi to nejlepší, co se může začátečníkům poskytnout.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.10.11 20:36

Wydro, ještě dej vědět v jaké troubě, jinak jste kouzelníci kouzelní :-)

jaga13
399 příspěvků 13.10.11 18:30

wydři, ten tvůj wydrýsek je úžasný, krásná fotka, zjevně si to spolu užíváte :lol:

midla
266 příspěvků 13.10.11 18:25

No jasne ze se vrhni znova, jak jinak. Myslim ze budes muset snizit teplotu, ale i zkratit cas a hlidat. Mimochodem kdyz jsem delala svoje prvni venecky z odpal. testa, byla jsem nervozni jako panna,…, pac mi v receptu zakazovali prvnich 10 minut otvirat troubu. Samozrejme te chapu, kdo nic nikdy nespalil at hodi kamenem. :lol: Kdybys me postavila pred tvoji troubu, taky bych byla hoooodne nesva jak to upect. Takze moje komentare byly nikoliv hozene kameny ale proste reakce cloveka, ktery si vzdycky musel poradit jinak. Muzu dat jen informaci tyou peceno mirne nebo zprudka :lol: A na chalupe muzu pridat peceno na siskach nebo na nestipanych svestkach< :-) Ale budou se kupovat nova kamna, tak snad bude i teplomer. :think:

Abdullapour
3 příspěvky 13.10.11 16:46

Tak po tolika hezkych prispevcich si myslim, ze si troufnu uz brzo se na kolac vrhnout napodruhe… :wink:
Ps: pro Midlu: stupnici teplot na troube mam od 50 do 290, 300 uz tam neni. Tak jsem si nejak vyvodila, ze se urcite pokrmy pecou od 150 nahoru… nejak mi tech 220 prislo jako prumer, i matematicky, hehe Ps2: Mej v pameti ze jsem se s troubou skamaradila teprve letos v breznu a to bylo moje prvni kynute :-) Dik za pochopeni

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.10.11 15:16

… a my ho upekli ve vyhřáté troubě na 170°C a s třešněma. Výborný ! :potlesk:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.10.11 14:42

Alis..já mám na sporáku ON - mezi - OFF… To není moc velký výběr ;-) :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.10.11 14:40

Takže… zapnu troubu naplno…chvíli vyhřeji (chvíle je neidentifikovatelná blíže, podle toho, co a jak dělám a kdy si vzpomenu ;-) ) pak vložím buchtu…za chvíli trochu ztlumím…pootočím kolečkem na trochu méně…peču..občas..když si vzpomenu, nakouknu do trouby, jak to jde… Když se mi zdá, že to peču už dost dlouho, použiju špejli nebo zrak.. kdykoli v průběhu pečení buď přidám teplotu nebo uberu..podle toho, jak to červená..
No.. a když to pěkně zavoní vím, že bude brzy hotovo…tak jen ztlumím plyna na málo (koukám na plamínky v troubě) a chvilku dopeču..
Opravdu si někdo může myslet, že tento „podrobný popis pečení“ může někomu pomoci…?

Blbost, co..? To ještě navíc nepeču na plyn z plynovodu, ale plyn z bomby.. A na to vám zkušení řeknou, že tímto způsobem se peče zase úplně jinak… Kdybych já dodržovala uvedené časy pečení v receptech, nikdy bych nic neupekla!!! Všechno bych měla syrové!
Takže k čemu to je…? Mám vykřikovat, že ty časy jsou naprosto špatně??? Naříkat, že někde nejsou teploty je stejné, jako bych já naříkala, že tam teploty jsou, když mně jsou k ničemu… Zkuste se na to podívat trochu s odstupem, ne jen průzorem své vlastní trouby ;-)
Kdo péci umí, poradí si. Ostatní bud upečou něco jiného, nebo si přečtou diskuzi - jako tady, v diskuzi údaj o době pečení je, a nebo se jednoduše zeptají..a někdo jim určitě odpoví.. a nebo se do toho pustí a budou svou práci sledovat..
Nepřečíst si recept celý…a až v půli práce zjišťovat, co stojí na konci, je, jemně řečeno, poněkud nedomyšlené.
220 stupňů rozhodně není střední teplota na pečení moučníků. To je skoro naplno..ne?
Když podobný moučník peču poprvé, a nemám jistotu, jak postupovat, tak málo platné, musím hlídat. Tady nic jiného vymyslet nelze.. Na druhou stranu, kdo to jednou spálí, dá si příště pozor a už se mu to nestane :-)
Chápu potřebu přesných teplot elektrických pekařek. Ale i na elektrické troubě se přece dá teplota regulovat. Takže snížit nebo zvýšit jde kdykoli během pečení. Kdo poprvé hlídá, uhlídá. Nevím proč by se mělo něco spálit - pokud nezapomenu, neodejdu nebo si nevšímám trouby 40 minut. To prostě opravdu nejde.. Protože příště pak už budu vědět přesně. Před pár lety displeje na troubách nebyly a jak se peklo… Bez čísílek..;-)
Pokrok je bezva, jen se nestát jeho otrokem. Bez přesné teploty už vlivem technického pokroku neupeču???

Abdullapour..mohu ti poradit jediné - zkoušet, ptát se, nebo si tady hledat dál i jiné podobné recepty, protože někde ty teploty uvedeny jsou. Teplotu může vepsat jen ten, kdo ji sleduje. Pak srovnávat a posuzovat :-) To půjde ;-)
:mrgreen:

Frantiska
927 příspěvků 13.10.11 14:22

alis ty nikdy nezklames :) a moje malinkata el. trouba puvodne urcena pro chatare ma 260°C max. … teda ne ze bych verila, ze to da skutecne ale je to naspane na ovladaci :))))

Alis
2617 příspěvků 13.10.11 13:55

Přibližné přepočty pro plynové trouby se šestistupňovou převodovkou:

el. trouba plynová trouba

150/160°C stupeň 1
175/180°C stupeň 2
200°C stupeň 3
220/225°C stupeň 4
240°C stupeň 5
250°C stupeň 6

Tabulku mám přepsanou ve svém kuchařském notesu z dob, kdy mě recepty „Umícháme těstíčko husté asi jako kapání, ale ne řídké jako na palačinky, vložíme do trouby a upečené pocukrujeme“ vháněly slzy do očí :-)

midla
266 příspěvků 13.10.11 13:01

Mám dotaz, Abdullapour píše:zkusim nastavit „prumer“ a musim hlidat. Dala jsem teda 220stupnu - dá se považovat 220 st. za střední teplotu? To je čistočistý dotaz a žádné rejpání, já elektrické trouby neznám.

Frantiska
927 příspěvků 13.10.11 12:37

jakykoliv udaj je lepsi nez zadny :)a tak jak majitele plynove trouby predpokladaji, ze nikdo nepotrebuje vedet teplotu nebo cas … tak zase majitele jinych nepredpokladaji, ze teplota neni dulezita :)

coz mi pripomina, ze kdyz jsem pekla normalne v klasickych starych kamnech na drevo, tak i tam sla odhadnout teplota :) a kazdy logicky uvazujici clovek si odvodi co je na pul a na plno :)

midla
266 příspěvků 13.10.11 12:28

To máš Frantisko samozřejmě pravdu, ale je to údaj jako od zedníků, tj. velmi velmi přibližný a tady byla řeč o co nejpřesnějších teplotách potažmo časech.

Frantiska
927 příspěvků 13.10.11 11:44

Midlo proste to tak na mne pusobi, na povzdechem o teplote se dostane informace: divej se do trouby, neumis zapichnout spejli … Jako by bylo neco nenormalniho pect podle °C.
Co ja si pamatuju u plynove trouby, tak tam bylo mirne, napul a naplno … takze to do receptu neni problem napsat … pekla jsem v plynove troube a mela jsem ji naplno/napul/mirne (i tohle pomaha pri orientaci jak pect)

midla
266 příspěvků 13.10.11 10:42

Abdullapour, Frantiska … - jaká sekta? Ty komentáře směřovaly jen k tomu, že někdy údaj o teplotě prostě ze své trouby kuchaři nevydolují, nic víc a nic míň. Mimochodem, o dva komentáře níž pod tvým (Abdullapour) prvním je koment od pepíčka, že to pekl asi půl hodiny. Do receptu to může myslím jen autor a pokud sem nechodí …

Abdullapour
3 příspěvky 13.10.11 10:22

Netusila jsem, ze tady skoro otevru diskuzi :-? Spise jsem myslela, ze nekdo poradi, popr. dopise teplotu do receptu :-). Noo, kazdopadne zajimave nazory. Dekuji tem, kteri se mne zastali… (mela jsem podobnou prupravu jako ti, co se kuchyni protahli jen kdyz bylo treba umyt nadobi nebo vynest odpadky; studie resila vzdycky nejaka jidelna; zacala jsem opravdu varit sama pote co jsem pocestovala po svete a nakonec se usadila v cizine… ted zacinam travit vice casu v kuchyni nebo uz jsem se vdala - napric tomu ze vic nez „toust“ jsem ze zacatku skluhnit neumela. Vsechna „ceska“ jidla, ktera jsem mela vzdycky rada tedkom hledam po internetu.
Vim, ze vetsina lidi u vas je sbehla a nepotrebuje radit na kolik stupnu se nahriva trouba. Stejne by ale nikoho neubylo do receptu dopsat par radku, treba jen, ze se mame drzet orientacne te a te teploty a tolika minut a zbytek dohlidat. To pak neni uplny recept pro takove zacatecniky jako ja. Bohuzel jsem si toho hned nevsimla. Nekdo z vas mel dokonce nazor ze je nejlepsi sedet pred troubou a skoro koukat do ni!!! Myslite, ze ti ostatni nemame nic jineho na praci nez sedet dlouho pred troubou a zirat na kolac - a to kdyz nevime, jestli se pece treba 40 minut??? Mame i jine povinnosti i presto, ze uz jsme z prace doma. To by bylo podle mne rozumne se zminit, ze kolac se pece prvnich 10 minut pri 150 stupnich, pak treba zesilit na 180 po dobu asi 20minut. A mela bych jasno - to by se pak lepe hlidalo. Treba za par let uz mi prijdou takove to veci uplne automaticky, ale ted v teto situaci by to pomohlo. A budu chapat zase ty, kteri se priptaji na teplotu a dobu. :lol:

Ps: Dekuji za „tabulku“. Ukladam si ji:)

esmeralda
4813 příspěvků 13.10.11 01:36

Lydia, vidím že jsme měly asi podobnou kuchyňskou průpravu.
Taťka i maminka pracovali, takže přes týden to byla školní nebo závodní jídelna.
Maminka ráda vařila, tak si přeci nenechá zkazit nedělní oběd mnou.
Z kuchyně si pamatuji jen: vynes odpadky, oloupej brambory atd…
Ale asi to zabralo, dodnes to umím na jedničku.

lydia
1227 příspěvků 12.10.11 17:41

Já se taky přidávám k těm, kteří mají rádi u receptu jak °C tak čas. Samozřejmě peče každá, i elektrická trouba jinak, taky se musí hlídat, ale je to lepší, když vím, kdy mám začít hlídat. Tchýně pekla v plynové troubě, já nikdy, tak si taky někdy stěžovala, jak midla píše, že dnes ten plyn nějak dobře nepeče.
Esme, já jsem dostala od tatínka, když jsem se vdávala tlustou kuchařku (knihu) se slovy: tady máš, abys mu nezabetonovala žaludek, myslím, že to tehdy řekl trochu jinak :-). U nás se zdržoval u sporáku v kuchyni víc bratr, já jsem se kuchyni vyhýbala. :oops:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.10.11 16:35

Ano, nemůžu sice mluvit za všechny, co pečou v elektrické troubě, ale já si nastavím teplotu a čas a striktně to dodržuji. Je to obrovská úleva, obzvlášť při pečení delikátnějších moučníků (brownies například potřebují přesně jen dvacet minut při 180° - míň a jsou tekuté, víc a jsou gumové).

Ale k tomu plynu - to ASI nějak souvisí s tlakem v potrubí a spotřebou ostatních účastníků rozvodu. Někdy plyn opravdu i na nejvíc hřeje méně :- ).

anko22 - je to přesně tak. Špejle je opatlaná a chudák člověk, který peče poprvé!

Frantiska
927 příspěvků 12.10.11 16:32

jejda to se zalozila nejaka nova sekta, ktera pravi, ze podle °C se nesmi pect, nebo tak pece jen neumetel?

midla
266 příspěvků 12.10.11 13:48

Já mám odjakživa troubu plynovou a když mě postavili k nové elektrické „strojovně“ (u kamarádky) tak jsem koukala jako trouba :oops: Ale svoje pečení jsem schopná upřesnit tak leda na hodně či málo vyhřátou, plech dát nahoru či dolu nebo doprostřed apod… Je mi líto, ale teploměr, který by mi to měřil nemám. A Casino má vyjímečně pravdu, když peču něco poprvé, tak to přeci sakra hlídám. Vždycky to hlídám. Tchyně dokonce občas tvrdila, dneska ten plyn nějak málo peče. Nevím, jestli je to možné, ale tvrdila, že „ten plyn není vždycky stejný“ nebo že někdy „jde míň a někdy víc“. Přesné časy bych stejně považovala za orientační, nebo vy co pečete v el. troubě, tak se na to striktně spolehnete a jdete na jedno, jak tu psalo Casino?

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.10.11 13:23

Ale snad poznáte, jestli je mokrá od ovocné šťávy na nebo je na ní mokré těsto, ne??
U plynové trouby jsou mi čísla k ničemu, proto jsem zvyklá péci a poradit si bez nich.
Ale mít elektrickou, asi bych čísla hlídala taky. Já právě s elektrickou měla poprvé problém taky. Nevěděla jsem jak troubu nastavit, protože bez nastavení teploty to nešlo.
Jde o zvyk :-D
:mrgreen:

anka22
95 příspěvků 12.10.11 11:47

Souhlasím. Když jsem začínala péct, zoufale jsem hledala recepty, kde byla uvedená aspoň teploty trouby. Měla jsem štěstí, že jsem měla mámu na Skypu, ale každý to tak nemá.
Mimochodem, z žádného koláče, kde je hodně ovoce se špejle nevynoří suchá, aspoň mě se to nepovedlo.

Frantiska
927 příspěvků 12.10.11 10:53

zavidim vam presne casy v kucharkach :) kdyz me prijde, ze v cechach je to snad schválne … asi by se neco stalo napsat mam takovou a takovou troubu a pecu to na tolik stupnu … je prece lepsi napsat a peceme :)

jo a rada tak si to vyzkousej a testuj aspiruje u me na kucharskou hlasku roku

esmeralda
4813 příspěvků 12.10.11 07:46

Anitta, úplně s tebou souhlasím.
V ČR jsem nikdy nevařila ani nepekla. Maminka mi poslala Českou kuchařku a teď se holka snaž.
Pro dvacetiletou nezkušenou dívku pojmy jako „středně teplá trouba“ nebo „těsto asi jako na knedlíky“ neznamená vůbec nic.
Jak to nemá číslo, není to k ničemu.
Dnes se po (čtyřiceti) letech zkušeností dovedu i v těchto receptech jakž takž orientovat, přesto preferuji recepty zdejší s přesnými mírami, váhami, stupni a časy.

Nicméně…koláč vypadá skvostně.

Anitta
521 příspěvků 12.10.11 00:17

Zebulon, ja tedy nemam problem s pecenim, vetsinou se mi vse dari, pokud nejedu podle ceskeho receptu :mrgreen: Ano, my tady v kucharkach mame udanu i velikost formy. Ted uz to delam jinak, kdyz me nadchne nejaky moucnik v ceske kucharce, nebo na internetu, najdu si podobny americky recept, tak to dopadlo i s tou jogurtovou buchtou… :wink: :-D

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.10.11 21:57

Já bych se kolegyně kynuté začátečnice zastala - zkoušel jste píchat špejlí do plochého koláče s borůvkami a drobenkou a pozorovat, zda se špejle vynoří suchá? Nikdy! Tedy ne, že byste to nikdy nezkoušel, ale nikdy se nevynoří suchá :- ). A po čichu se to taky nepozná vždycky, aby to bylo nechutné, nemusí to být na troud. Omlouvám se, že jsem tu dnes furt, ale na ten fotbal se fakt nedá koukat!

casino
4488 příspěvků 11.10.11 21:53

Rád souhlasím s předešlými komentáři… :-)
Také v receptech vítám aspoň teplotu pečení… My jsme sice měli roky na troubě termostat, který se točil jak čamrda a nikdy nebylo jisté, kolik °C je v peci; vždycky to byla ruleta a pečení bylo takový prímový adrenalínek :mrgreen: Teď máme jakousi programovatelnou strojovnu, ale stejně používám jenom topí-netopí… a eště gril. Jako typický našinec, návod začnu hledat až když není zbytí 8-)

Vím, že jsem se předešle ptal nevhodně, ale zajímalo mě, co asi dělala kolegyně, když poprvé pekla kynuté. Zda nastavila troubu a skákla si na jedno točený, či do multikina, nebo v klidu pozorovala triedrem Moře klidu :mrgreen: Ale možná měla jenom rýmu a necítila zavčas spáleninu.
Když peču něco nového, tak z kuchyně nevytáhnu paty a čučím do trouby, jak vizionář Hlavsa do rozpálených kamen :mrgreen: Hihihi, a že se tam občas dějí věci 8-o

di
2451 příspěvků 11.10.11 21:12

zébulon, Anitta: souhlasím, pro začínající kuchařky je nějaké (aspoň rámcové) vodítko hodně užitečné; ty zkušenější to už mají za ta léta samozřejmě jakž takž „v oku“.
P.S. Já měla cca 15 let plynovou Moru (před tím ještě jednu) a každé pečení v ní bylo malé dobrodružství, pekla si jak chtěla, časem jsme se snad spřátelily, ale byl to boj. Teď od jara mám po kompletní rekonstrukci kuchyně a koupelny nový kombinovaný sporák a ze začátku se mi návod k použití trouby opravdu hodil; nakonec peču úplně jinak, než jak je předepsáno, vše jsem si přizpůsobila a jde to. Prostě, musí se to zkoušet. Ale pokud je na začátku nějaký rámec, návod, je to určitě lepší.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.10.11 21:00

Anitto, přesně tak. Přece když dávám ke sdílení recept, měla bych myslet na všechny, kdo se o něj pokusí. Podle mě má být uvedena i velikost formy. Jinak je to jako s učitelem, který si vlastně nepřeje, aby jeho žáci byli lepší, než on, že?

Anitta
521 příspěvků 11.10.11 19:18

Glama, me uz to taky nezarazi, spis udivuje i nastve :mrgreen: Zvlastnost v ceskych kucharkach, to snad v jinych neni …nalijeme do formy a upeceme, jo…jak? Kazdy nema letite zkusenosti. Recept ma byt napsan tak, aby byl srozumitelny a ne, ze budu neco „vychytavat“ a na zaver vyhazovat do smeti. No nic ve zlem, ale ta jedna veta jak moucnik upect by urcite nikoho nevysilila. :wink:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.10.11 00:51

Já se ani nedivím, že tu nejsou časy a teploty. Já sama nikdy nic neměřím..kolik stupňů je v plynové troubě ani netuším.
Když peču, tak si pečení kontroluji. Vůbec si nedovedu představit, že bych hlídala časomírou, jak dlouho to tam ještě má být. Prostě..píchnu špejli, poklepu na kůrku.. a vidím :-)
Vím, že je to hodně o zkušenosti, ale…mě by ani nenapadlo sledovat nějaké časy, na kolik stupňů nahřát troubu…takže se vůbec nedivím, že to někdo píše bez..
Neříkám, že by se mi to občas nehodilo, vědět alespoň orientačně, jak dlouho péci, ale prostě to chce hlídat :-)
Tím neříkám, aby se to, pokud někdo ví, nepsalo, spíš jen vysvětluji, že to někoho ani nenapadne tyhle věci psát.. Protože je nesleduje.

Jinak..tady na Labužníku je spoustu opravdu hodně dobrých věcí, jen jsou trošku zaprášené časem…ale kdo se ponoří a hledá…najde pravé poklady :-D
:mrgreen:

PS. jsem si uvědomila, že to bude tou plynovou troubou…když jsem párkrát pekla v elektrické, ty svítící hodnoty teploty a času mě provokovaly ke sledování taky ;-)

Anitta
521 příspěvků 10.10.11 23:43

A ja souhlasim s Abdullapour, tabulka je sice dobra, ale nemela jsem tuseni o jeji existenci. Ono by to tak moc ublizilo, kdyby se do receptu napsalo na kolik stupnu nahrat troubu a jak dlouho asi pect? Jedna veta? :think:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.10.11 23:04

Abdullapour - snad pomůže napříště - http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?… :-), já peču v horkovzdušné, teplotu oproti elektrické snižuji asi o 10°C.

casino
4488 příspěvků 10.10.11 22:21

Abdullapour,
pozítří bude luna v úplňku… :-)
Prosím, v kolik hodin jste dnes vložila plech do trouby :think:

Abdullapour
3 příspěvky 10.10.11 22:10

Jee, nasla jsem recept s vynikajici recenzi, ze se kazdemu kdo kolac pekl vyborne podaril… Ja nejsem zadna sbehla kucharka nebo zdatna pekarka. Obcas jsem pekla bublaninu nebo neco s treneho testa. Ale na kynute jsem se vydala POPRVE! Tento recept vypadal jednoduse, ze bych ho mohla zvladnout. Proto jsem si tento „vynikajici“ recept vybrala a postupovala krok po kroku… Pokazde co jsem neco udelala, vypadalo to, ze jsem na dobre ceste. Testo mi po vypracovani krasne nakynulo, potom se nadherne rozetrelo a akorat mi vyslo na plochu plechu, pak prislo ovoce… Nic sloziteho rikam si… A tak to slo az do te doby kdy to chci vlozit do predehrate trouby a zjistim, ze neni uvedena ani teplota ani cas peceni!!! Hmm, rikam si, zkusim nastavit „prumer“ a musim hlidat. Dala jsem teda 220stupnu a nastavila troubu na 40minut. SPALILA jsem! Proto prosim za vsechny nezkusene co budou delat kolac poprve, abyste laskave uvedli jak dlouho se kolac pece a na kolik stupnu. Mrzelo mne, ze jsem ho potom musela nozem rozriznout a vyklopit do kose, ponevadz ze zacatku uzasne vonel a ja se na nej mooc tesila a jak prekvapim zbytek rodiny. S pozdravem „nesika“ :oops:

ester
288 příspěvků 13.05.11 22:52

Výbornej recept,děkuju za něj

pepicek
1309 příspěvků 15.08.10 18:38
Re: Borůvkový kynutý koláč farské hospodyně

ebsolutly dylišs :) po půl hodince pečení vyšla z trouby božská mana, nakynulo to sice trochu přes plech, ale to není na závadu výrobku, ba právě naopak. Fotky dodám za chvíli, ale ty bohužel nevoní ani nechutnají. Už aby někdo vymyslel vypalovačku na vůně a chutě …

esmeralda
4813 příspěvků 05.08.10 05:26
Re: Borůvkový kynutý koláč farské hospodyně - Libuško,

díky za tip. K mému stylu pečení se hodí každá rada. Pečení není moje forte a je zde hodně místa na zlepšení.
Mám pekáč 400×320 mm a měla jsem pocit že těsta z půl kila mouky bylo zbytečně mnoho. Nebo ne?

sivakova
489 příspěvků 04.08.10 18:50
Re: Borůvkový kynutý koláč farské hospodyně - esmeralda

Esmeraldi, já těsto nerozvaluji, dám je na vymazaný a moukou vysypaný plech a prsty ho vymačkávám do stran. Ze začátku to vypadá, že těsto na tak velkou plochu plechu nebude stačit, ale ono se poddá.Koláč farské hospodyně je v naší rodině velmi oblíbený. Zdraví Libuše.

esmeralda
4813 příspěvků 04.08.10 14:13
Re: Borůvkový kynutý koláč farské hospodyně

Včera jsem spáchala tento koláč.
Jelikož jsem neměla dost meruněk, musela jsem otevřít konzervu s borůvkami.
Výsledek byl více než uspokojivý.
Musím trošku propilovat válení těsta aby bylo rovnoměrné. To moje připomínalo vlny Pacifiku.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz