Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
leena66 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Následující postup je mnohokrát odzkoušený a zaručeně funguje:-) Starší housky pokrájíme na kostičky a necháme chvíli oschnout. V misce rozmícháme droždí s lžičkou cukru na kašičku, přimícháme k němu část vlažného mléka a necháme vzejít. Zbývající mléko odložíme na zadělání těsta. Do mísy prosijeme hrubou mouku, přidáme vejce, vzešlý kvásek, sůl a postupně přidáváme mléko. Vznikne poměrně řídké těsto, ke kterému přidáme nakrájené housky (housky všechnu vlhkost vsáknou) a zpracujeme v hladké, nelepivé těsto. Ze zadělaného těsta vytvarujeme dvě šišky a na pomoučeném prkýnku necháme 30 minut kynout. Po deseti minutách knedlíky otáčíme, aby vykynuly rovnoměrně. Deset minut před vykynutím knedlíků dávám do velkého kastrolu vařit osolenou vodu, aby voda vařila akorát po 30 minutách kynutí. Do vařící vody vložíme vykynuté knedlíky, které předtím otřeme mokrou rukou namočenou ve studené vodě (nepopraskají). Zmírníme plamen a knedlíky vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme dalších 9 minut. Uvařené knedlíky na prkénku propíchneme párkrát vidličkou, aby z nich vyšla pára. Horké knedlíky je nejlépe krájet nití, studené jdou i nožem.
Recept je z kategorií: Knedlíky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
28.11.20 00:53
super easy… moje první kynuté houskové knedlíky… sama je nejím, ale manžel je má rád a tenhle recept je fakt dobrej, knedlíky jsou super, díky moc
Líbí se mi15.10.20 02:23
Jiz 16 let ziju v zahranici a nikdy jsem knedliky nevarila. Diky koronavirove karantene a prace z domova jsem mela dost casu prozkoumat recepty a konecne neco zkusit noveho. Nejvetsi problem byla samozrejme mouka, ale nakonec jsem sehnala SHARP FLOUR (neco jako ceska pohruba). Cerstvy kvasnice meli v Delikatesech. Hned napoprve uspech. Deti se toho muzou uzrat a tento tyden je delam uz podruhe a dvojitou davku. ???? Diky za recept, zdravim od protinozcu.
Líbí se mi1.3.20 08:38
KL je kávová lžička ,či kuchyňská lžíce soli? Jinak dobrý recept!!!
Líbí se mi29.12.18 10:36
Knedlíky vařím asi po páty a jako luxus.Ke kačeně na silvestra budou výborny společně s tyrolskejma a bramborovejma.Jen mě mrzí,že nemám víc místa v břuchu.
Líbí se mi11.12.18 15:34
Super knedlíky.s přítelem jsme si pochutnaly a to jsem je dělala poprvé v životě.doporučuji všem co pořád váhají a bojí se vařit domácí knedlíky.nebojte se a jdete do nich.jsou fak skvele.nic to není.????
Líbí se mi25.7.18 15:14
Vyzkoušeno. Normální chutný knedlík.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi26.6.18 15:05
Recept vážně jednoduchý a knedlíky byly velmi dobré. Mám jeden malý
dotaz, napařujete stejně dlouhou dobu jako vaříte?
2.4.18 12:20
Knedlíky jsem vařila asi podruhé v životě a jsou úžasný, povedly se. Sklidila jsem úspěch ???? a dokonce jsem z tohoto množství udělala 2 krasne obrovské knedlíky a jeden úplně malinký, co mi prostě zbylo v míse těsto … A zajímavé bylo, že jsem vařila stejně dlouho všechny, dle návodu, a ten malinký se nerozvaril. S čím jsem víceméně počítala ???? takže super recept, super návod. Děkuji
Líbí se mi20.10.17 12:44
Prosím o radu, jak velké mají být velké válečky knedlíků před vložením do hrnce (délka, průměr), aby jim stačila uvedená minutáž varu. Knedlíky se testováním, jestli už jsou hotové, přeci jen znehodnocují a já zatím bojuji s neúspěchy 0:). Díky moc.
Líbí se mi5.4.17 11:24
Výborný recept i pro amatéry,dělám knedlíky už jen podle tohoto receptu.Recept je jednoduchý a srozumitelný,a co se mi líbí ze vše sedí a ne jako u jiných receptu.Opravdu doporucuji. ????????????
Líbí se mi3.11.16 16:01
Ahoj. Také jsem je zkusila, ale měla jsem mouku jen polohrubou, i tak byly dobré, jen možná malinko tužší, příště zkusím tu hrubou. Jsou velmi dobré, jen bych dala více soli. Já vařím knedlíky na páře 20 min, nejsou oblemcané jako když se vaří ve vodě. Je to velký rozdíl.
Líbí se mi14.10.16 13:36
Konecne se mi to podarilo tak, abych byla opravdu spokojena. Byly krasne nadychane, jine uz pripravovat nebudu. Moc dekuju za skvely recept
Líbí se mi5.10.16 11:30
Super recept i pro me jako začátečníka miluji je hlavne me deti… delam vzdy rovnou
dvojkou dávku a nikdy nezbylo
17.9.16 09:25
Už je dělám asi 5 let a ještě jsem nepoděkoval.
Povedou se opravdu vždycky a kvalitou se s tou polyuretanovou pěnou z krámu
nedaji srovnávat. Mňam a díky.
17.1.16 12:52
Úžasný recept. Vyzkoušela jsem jich několik, ale tenhle je nejlepší, moc děkuji. Tenhle se opravdu povedl a chutnal.
Líbí se mi15.1.16 19:08
Moc dekuji za recept. Knedliky se povedli. Jsem v zahranici takze sem to delala ze susenyho drozdi a s kynutym testem sem vzdy valcila ale fakt super
Líbí se mi24.11.15 21:03
Je mi 33 let a ještě nikdy v životě se mi houskový knedlík nepovedl! Vždy byl uvnitř syrový a nebo naopak sem ho rozvařila…Tenhle mi sice trošku prasknul, ale drží konzistenci, uvnitř je uvařený a vypadá jako od mojí babičky!! Já vám děkuji na tisíckrát!!!!!!!!
Líbí se mi5.8.15 10:49
Dělala jsem moje první houskové knedlíky podle tohoto receptu a byly
luxusní. S těstem se dobře pracuje.
Doporučuju!!
27.7.15 06:27
Tak jsem po 15 letech vyzkoušela kynuté knedlíky.Vždycky jsem je měla nedovařené nebo převařené.Tyhle jsou super a opravdu rychlé a výborné.Jen jsem měla polohrubou mouku a povedly se taky,z hrubé budou ještě lepší.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům13.5.15 15:41
Po sedesati letech ve Svedsku se nam (manzelka je norska) skoro nikdy nepodarilo delat houskove knedliky, ktere jsou pro celou rodinu nezbytne k veprovemu se celim. Hruba mouka se tu nedostala a tak jen michala hladkou s krupici, ale stejne se to obycejne rozvarilo. Poslednim rokem se vsak tu da koupit t.zv. „Idealmjöl“, skoro identicka s ceskou hrubou. Vysledkem tohoto receptu byly perfektni knedliky!
Líbí se mi25.4.15 12:45
tak tento recept jsem dnes vyzkoušel a je nenahraditelný jinému receptu,opravdové veliké dík jen doporučuji
Líbí se mi29.1.15 15:20
Párkrát jsem vařila knedlíky a nikdy se mi moc nepovedly..byly většinou tuhé nebo se rozpadly. Vyzkoušela jsem tento recept a knedlíky nejlepší..:)..takže za mě rozhodně palec nahoru a díky za super recept, který je lehký a knedlíky jsou po něm opravdu nadýchané..:)
Líbí se mi10.1.15 14:41
dosud jsem vařila knedlíky hrníčkové, ale ty se nehodí úplně ke všem
jídlům, proto jsem se rozhodla vyzkoušet klasické houskové knedlíky, na
které jsem si předtím nikdy netroufla. A tyto se opravdu povedly skvěle na
první pokus. Chce to jen trochu trpělivosti a hlavně se toho nebát celé rodině moc chutnaly, byly opravdu
nadýchané. Podle autorčiny rady jsem je potřela rukou namočenou ve studené
vodě a opravdu nepopraskaly.
Při zpracování těsta jsem nejprve přidala trochu vlažného mléka navíc,
aby bylo těstíčko trošku řidší, spíše se mi na začátku lepilo a ty
houstičky by do toho nešly tak dobře zapracovat a pak jsem zase po troškách
přidávala hrubou mouku, aby se nelepilo a šlo zpracovat do šišek. Ty jsem
nakonec vyrobila 3, protože jsem v diskuzi četla, že všem při vaření
hodně nabyly a až tak velký kastrol nemám, jak jsem nakonec při vaření
zjistila ale délku vaření jsem nechala
stejně dlouhou jako při 2 šiškách a nerozvařily se, takže se nemusíte
bát udělat 3 kousky. Určitě tento recept můžu doporučit a zase ho někdy
zopakuji
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Houskové knedlíky co se zaručeně povedou
53 příspěvků 8.1.21 11:16
Děkuji všem za vyzkoušení a pozitivní hodnocení
… přeji Vám všem radost z vaření!!
2 příspěvky 29.11.20 23:06
Ahoj, dnes jsem poprvé zkusila tento recept a je skvělý. Moc děkuji tomu, kdo ho na stránky přidal.
2 příspěvky 29.11.20 23:04
Ahoj, dnes jsem poprvé vyzkoušela tento recept a je skvělý, proto děkuji tomu, kdo ho přidal.
@leena66, u nás sa knedlíky vždy robili nad parou a ja robím len nad parou. Vždy 20 minút nad parou.
Příspěvek upraven 18.08.18 v 10:33
53 příspěvků 17.8.18 10:52
pro Luena:
S vařením v páře nemám zkušenost, ale asi bych je dělala trochu déle než ve vodě … možná má někdo zkušenost a podělí se s námi o ni
53 příspěvků 9.11.17 15:49
Pro NokNok: Z uvedeného množství připravím dva knedlíky a pak nechám vykynout a uvařím tak jak je uvedeno v receptu. Jsou dost velké, vařím je ve velkém kastrolu.
Příspěvek upraven 09.11.17 v 15:50
8 příspěvků 28.1.15 10:22
Dobrej recept, ale min. jedno vejce je skoro zásadní pro úspěch jinak jsou příliš vodnaté
4 příspěvky 17.1.15 12:40
Díky, Díky, díky
Konečně umím uvařit knedlíky
Možná trošku ostuda ve 40 letech, ale poté
co první pokusy před hooodně lety nedopadly, tak jsem to raději vzdala a
přiznávám bála se to pokoušet. Na dnes jsem se vařila guláš a řekla si,
že je čas to zkusit. Poté co jsem si u tohoto receptu přečetla jen samou
chválu (a dost mě nakoplo, že je zvládl i 16-ti letý kluk) bylo
rozhodnuto. Trochu mi zatrnulo, když se mi při zadělávání dost lepily na
ruce, ale přidala jsem trochu mouky a bylo dobře. Trik se studenou vodou je
super a fakt funguje. Udělala jsem 3 šišky (opravdu dost nabudou) a jedna
poputuje do mrazáku.
53 příspěvků 8.12.14 10:36
Jenom malou poznámku k tomu, že těsto lepí. Když lepí stačí jen trošku podsypat moukou. Já těsto zadělávám v robotu, obvykle ho nechám zpracovávat tak 5-7 minut a nakonec se zapracuje tak, že opravdu nelepí. Je to jen otázka času.
Hodně radosti při vaření!
53 příspěvků 8.12.14 10:23
Verenity
můžu jen odhadovat, ale domnívám se, že buď jste měla pod povrchem vzduchovou bublinu a ta se pak uvařila až do měkka a nebo jste knedlík málo otřela od mouky. Možné je i že byl knedlík ve vodě o něco déle než ten druhý.
1 příspěvek 23.11.14 12:16
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - knedlíky se mi vlastně povedly, ale u jednoho na dvou místech jsou úplně „rozblemcané“. jakoby pokryté slizkou hmotou, kterou jsem musela oddělat pryč. druhý knedlík to nemá. nevíte, kde mohl být problém?
5 příspěvků 30.12.13 22:37
Tak jsou v hrnci…delala jsem je ze susenych kvasnic, pac cerstve tady nesezenu
. tak uvidime…snad budou k jidlu a
ted na koprovku zadelat 
Knedlíky jsem dnes vyzkoušela, nejsou špatné, ale zůstanu u těch mých osvědčených z polohrubé mouky, housku jsem chvíli opekla v remosce, což oceňuji, dala jsem si je s omáčkou, vepřové na smetaně s paprikovým luskem.
Příspěvek upraven 01.09.13 v 15:47
53 příspěvků 28.8.13 15:26
Za všechnu Vaši chválu díky:-)… na tomto receptu je vidět, že zkušenosti našich babiček jsou neocenitelné… Vařte s radostí a chutí!
126 příspěvků 9.6.13 12:24
Díky za recept, na houskové knedlíky jich mám přehršel, výsledky jsou přehledně seřazeny do stupnice špatné, ještě horší, nepoživatelné, ani sousedovy slepice nežerou. Tyhle jsou naprosto jednoduché a skvělé. Léta jsem vařila knedlíky vídeňské, bramborové, hrnkové, prostě cokoliv, kromě klasických českých knedlíků; já fakt umím vařit, ale tohle mi prostě nešlo. Ovšem dnes, když dcera má milená vešla do kuchyně a s potutelným úsměvem se zeptala „Povedly se, nebo jsou to zase betoňáky“, předvedla jsem jí bleskurychlým pohybem řez knedlíku nití. Za pět minut jsem se vrátila do kuchyně, knedlík zmizel a dcerka se olizovala jako náš kocour nad syrovými játry. Takže ještě jednou vřelé díky.
528 příspěvků 23.3.13 21:31
Těsto se musí dobře propracovat. Můžeš přidat třeba kousek housky navíc.
1 příspěvek 23.3.13 17:28
Tak jsem se ve svých třiceti konečně dokopal k tomu, abych zkusil uvařit knedlíky. Na chuť byly super, na vzhled to bylo malinko horší, ale holt nemůžu umět všechno hned.
Leč mám dotaz - v receptu je uvedeno, že zpracujeme v hladké a nelepivé těsto. K tomu já mám ovšem hodně daleko. Konzistence taková, že by se tím daly lepit obkladačky. Po uvaření super. Zkoušel jsem dát i méně mléka, ale nepomohlo, jenom nebyly tak nadýchané.
Netušíte někdo čím to nebo co udělat jinak, aby bylo těsto opravdu hladké a nelepivé?
3 příspěvky 28.10.12 12:51
Díky díky, ono vzhledem k tomu, že máma je na vaření hotový antitalent, tak se člověk v rámci přežití naučí spoustu věcí
Díky za ten tip s papírem, příště
vyzkouším.
4813 příspěvků 28.10.12 02:38
16 let a už takový šikula.
Já jsem své první kynuté knedlíky dělala v útlém věku 31 let.
Naši čtyři kluci naštěstí nejsou po mně a vaří velice dobře. Jeden je dokonce certifikovaný šéfkuchař.
Knedlíky dělám velice podobně, ale poslední dobou jsem to vylepšila tipem od Wolfg. Do hrnce vhodné velikosti dám na dno pečící papír, cca 1 cm vody. Přivedu k varu. Voložím šišku knedlíku, přiklopím pokličkou, stáhnu příkon na minimum a vařím 30 minut. Hned po vyjmutí též propíchám špejlí.
Má to hned několik výhod. Šetří to energii a hlavně není kuchyně plná páry.
Přeji mnoho úspěchů ve vaření. Úspěchy v lásce přát ani nemusím. Za pár let se o tebe holky poperou.
3 příspěvky 27.10.12 20:32
No musim rict, super recept.. jsem kluk, je mi 16, knedlíky delam prvne a povedly se krasne i se svickovou, jen tak dal.
53 příspěvků 26.10.12 10:54
Díky všem, jsem ráda, že se Vám můj recept hodil… postup mě naučila babička, babi dík:-)
17 příspěvků 10.9.12 14:38
No teda, vyzeraju nadherne.
snezna, myslím, že celkem 12 minut na knedlíky je málo. Ale když píchneš špejlí doprostřed knedlíku, uvidíš, jestli ji vytáhneš suchu nebo ulepenou od těsta. Knedlíky dělám podle tohoto receptu (jen dávám polovinu droždí a bez housek) a vařím je 2× 10 minut.
1 příspěvek 15.2.12 19:28
Jsou to první knedlíky, které se mi povedly - díky moc za skvělý recept
Ale knedle opravdu nabyly, chvilku to na plotně
vypadalo jako v „hrnečku vař“ a to jsem si myslela, že mám opravdu
velký hrnec
. Myslíte že nic nepokazím, když
příště udělám tři válečky a čas varu zkrátím na cca 7 minut,
obrátit a 5 minut dovařit ? Jenom odhaduji, jsem začátečník 
4813 příspěvků 13.3.09 18:00
promiň, netušila jsem že jsi mladá mamina.
Já vím co tihle malí dovedou.
2302 příspěvků 13.3.09 17:32
Esme, než se mi Tvůj komentář otevřel, bylo mi pěkně horko. Čekala jsem, že mi někdo už nadá.

Uf
Vnouče ne, tříletá dcera, naše kotě leží v kuchyni celičké přežrané ledvinkama
4813 příspěvků 13.3.09 17:02
Kočka nebo vnouče?
2302 příspěvků 13.3.09 16:24
fůvllkcjj ukgháoilbgoijyýoxucíáhř
Včera jsem vařila ke svíčkové a moc chutnali. Díky a budu opakovat.
U nás se s kvasnicemi dělají knedle akorát k rajčudě (v mikrotenu, utěrce, na dvě niti). Ale např. už k povidlové musí být tzv. betoňáky - do těsta nepatrně hustšího než na palačinky přimíchat opražené housky, nacpat do mikrotenu, bohatě propíchat, uvařit. Je to bleskovka… Protože se vše dává od oka, míváme knedlíky pokaždé jinak
)
Já třeba dělám knedlíky bez droždí i jakýchkoliv jiných kypřidel. Jen hodně vypracuju těsto z hrubé mouky, vody, vejce a soli a když se na něm tvoří puchýře přidám housku a nechám odstát. Knedlíky jsou tužší, ale nám zrovna takhle chutnají.
Ovšem moje kamarádka by je nepozřela, protože její rodina miluje zrovna takové, na jaké tu má recept leena.
Je to jako s tím sulcem, každá famílie má to svoje.
4813 příspěvků 17.2.09 04:32
to se asi nedozvíš.
Každý jen tu svou má za jedinou…
53 příspěvků 16.2.09 21:38
díky za komnetáře:-) … je vidět, že všem se člověk zavděčit nemůže. Ale zajímal by mě recept na ty skutečně nejpravější houskové knedlíky:-)).
xk … pokud máš tak skvělé knedlíky, šup sem s nima, třeba se i poučíme. Ale nejprve se prober všemi recepty, které zde na knedlíky jsou … stačí i upozornit. Díky.
4813 příspěvků 16.2.09 05:28
Knedlíky vařím velice podobné, ale tu patlavou práci přenechám domácí pekárně.
Ten tip s potřením mokrou rukou musím vyzkoušet.
Jinak věřím že se na tom moc zkazit (ani mně) hned tak nepovede.
Soňo, bohužel i s takovýmito postavičkami se zde potkáme. Dělám stejné knedlíky, jen bez toho cukru. Říkáme jim nadýchané boucháky a opravdu jsou moc dobré. Víš co kb … dál již nebudu vypisovat … běž odkud jsi přišla … třeba k brdíčkům … protože tohle by chlap nenapsal.
je pravdou, ze nam nemusi vse chutnat. Také se mohlo stat, ze to neumis. Mozna stacilo napsat, ze Ti to nechutna. O Tvém nicku se nebudu vyjadrovat.
1 příspěvek 16.2.09 02:50
Pane jo. Už dlouho jsem nejedla tak hnusné knedlíky!!! Toho, který jedl v životě jen tenhle, upřímně lituju. Pravé housk. knedlíky chutnají úplně jinak.
53 příspěvků 25.1.09 03:43
to opravdu potěší:-) .. díky
1 příspěvek 25.1.09 03:43
no to mně podrž.....snažím se naučit se dobře vařit, ale abych zvládla knedlíky..a já je opravdu zvládla!! vřele doporučuju i všem začátečnicím, pokud budete postupovat podle návodu, vytvoříte houskové knedlíky, co se zaručeně povedou:)
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Také chválím, rodinka si ještě pomlaskává. Dělala jsem k nim houbovou „majdu“. Přírodní kuřecí řízek odmítli, prý si nebudou kazit chuť.
53 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak to jsem opravdu ráda, že se Vám můj recept hodil:-))
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělala jsem je přesně dle postupu. Rohlíky jsem tedy měla dnešní, ale na výsledek to nemělo vliv. Byly výborné. Při tvarování knedlíků jsem samozřejmě podsypávala moukou. To kynutí již vytvarovaných knedlíků jsem nikdy nedělala, ale budu, je to výborné. Recept je skvělý i pro začátečníky. Zařazuji do stálého repertoáru. Velká pochvala!
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Leeno66, takhle přesně dělám knedlíky a recept mám po mamince. Dělám je už léta a jsou výborné, nadýchané a vařením se zvětší. Poměr je pak 2 malé za 1 větší. Dělám 3 šišky a co nesníme dám vychladnout a šup s tím do mrazáku v igelitovém pytlíku. Nic mě pak nepřekvapí- dám je ohřát v mikrovlnce na defost a jsou jak čerstvě uvařené.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
knedliky se povedli a mockrat dekuji akurat bych dodal ze je ke konci treba pridavat mouku dokud to nebude ono,ale to kazdemu kdo vari casteji nez dvakrat do roka dojde:-)
53 příspěvků 25.1.09 03:43
Aha:-) .. oni opravdu ve vodě hodně nakynou a jsou nadýchané a velké, vařím je v největším kastrolu co mám doma:-).
Pokud se Vám bude zdát těsto příliš řídké tak směle přidejte trochu mouky, tak aby se zpracované těsto nelepilo. Mě se opravdu nelepí a šišky jsou zpracovat dobře, chce to jen chvilku vydržet a hňácat tak dlouho až nelepí:-).
A opravdu to chce starší housky a nechat je ještě nakrájené na kostičky chvíli oschnout .. ty pak pojmou tu vlhkost z těsta.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Ahoj Leeno,tak prvně v životě vařím housk. knedlíky.Zapomněla jsme ho totiž koupit a ke svíčkové by nikdo z rodiny nic jiného nespapal.Vybrala jsme si tvůj recept,ale jestli se povedly,bych pochybovala.Zatím se vaří a připomínají dokonce knedlík.Ale těsto se lepilo a nešlo vytvarovat nic,natož šiška.Nakonec se mi to nějak povedlo a jsem zvědavá jaké budou.
Tak dovařeno,ukrojeno a k mému údivu se povedly.Díky
Leeno, po vykynutí měly ještě jakžtakž rozumnou velikost, ale v hrnci donakynuly do mamutích rozměrů a byly tak nadýchané, že se v omáčce skoro rozpouštěly. Jak se většinou spoléhám na instinkt a zkušenosti, tak tady jsem odolala pokušení přidat do těsta víc mouky - už před kynutím se mi zdálo, že to mamuti budou a mé tušení se splnilo
.
53 příspěvků 25.1.09 03:43
díky za vyzkoušení
..
Ejo, zajímalo by mě co se ti na nich pokazilo? … Jinak si z toho nic nedělej, moje mamka nedělala knedlíky celý život, protože se jí při každém pokusu zdrcly:-) … nakonec je začala dělat podle mě a prý nakonec na stará kolena se to naučila:-)).
66 příspěvků 25.1.09 03:43
Jinak tenhle recept musím zkusit, vypadá to dobře
A já si s vařením ráda hraju 