Recept Houskové kynuté knedlíky
Labužník jandule02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Sice je tady knedlíků hodně, ale tenhle jsem nenašla. Tak jej vkládám, kdyby někdo našel stejný recept, vymažu.
Postup
Z toastového chleba odkrojíme kůrky a nakrájíme na kostky. Dáme do pekáče, poklademe vločkami másla a osušíme v troubě - měl by zůstat bílý, ale křupavý. Vyklopíme do zadělávací mísy, přidáme mouku. Mléko se žloutky, solí, a droždím rozšleháme. Touto směsí zaděláme těsto a dobře prohněteme. Necháme vykynout. Uděláme 2 šišky knedlíků, vaříme 30 minut.
Recept je z kategorií: Knedlíky
- 20.03.13 vloženo
- 59864x zobrazeno
Čas přípravy
- 30 min + kynutí
Ingredience
- 500 g hrubé mouky
- 8 plátků toastového chleba bílého
- 20 g droždí
- 300 ml mléka
- 20 g másla
- 1 ČL soli
- 2 žloutky
Doporučená příloha
cokoli, k čemu to jde
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku19.10.13 12:33
Chlieb nebol toustový. Kôrky som neokrajovala. Chlieb som po nakrájaní
opražila na masle na panvici.
Knedlíky som robila na pare. Hotové knedlíky som potrela maslom.
15.5.13 14:47
Skvělé knedle…
Vařila jsem je ve vodě a překvapily mě tím, že po vaření byla voda jen
kalná, ale čistá - bez drobků. Nebyly ani oslizlé a nádherně se
krájely…
Líbí se mi ta chuť opraženého pečiva.
Neměla jsem toastový chleba, tak použito úměrně tomu „polosuchých“
rohlíků.
Diskuse k receptu Houskové kynuté knedlíky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Houskové kynuté knedlíky
Včera jsem opravdu hodně spěchala, tak jsem místo droždí dala prdopeč. Knedlíky jsou také výborné, pravda, není to zcela tak úplně…, ale jde to.
Parles, netřeba, ale je to lepší, věř mi.
Opravdu skvělé knedlíky! A okrajovat kůrku z toustového chleba není potřeba.
@birkana Viď?

U nás taky byla obrovská chvála, tak musím nějakou alespoň symbolicky, poslat janduli
Uvařila jsem, oba jsme si dali tuplovanou porci, že jsme se ani hnout nemohli
Taková drobnost (to opečení) a jak je ten
knedlík hned jiný. @Labužník
jandule02, máš

@birkana Já zase housky do knedlí sem tam opražila na pánvi, ale nasucho… Ovšem podle tohoto receptu, pěkně v troubě a s tím máslem, to nemá chybu… opravdu je ten rozdíl příjemně znát




Do špekových, tam je to jasný, ale to je na pánvi a ještě to chytne čmuch po špeku a cibuli. Tady je to nakonec moc dobrá jemná chuť, no, však sama zítra uvidíš
Myslela jsem si, že stran knedlíků už mě nemůže v životě nic zaskočit, co druhů už jich člověk vyzkoušel… a ejhle, může… a naštěstí velice příjemně
Alespoň mám další knedle do sbírky, dobrých příloh není nikdy dost
Takže: ještě dlužím poděkování autorce
Příspěvek upraven 15.05.13 v 17:29
Housku jsem opékala vždy jen do špekových knedlů, ale tam se smaží na špeku cibule a nakonec se slabě opeče žemle. Určitě znáte, nebudu se rozepisovat
Hmmmm… houstičku lehce opéct s máslem, to zní skvělě. Takže zítra vařím klasiku, vepřový a zelí mám
@Ačraj Že tys mě tajně sledovala?
Já se přiznám bez mučení: já jich
stihla jen tak, nasucho, spořádat asi 6 plus špičky…
Oni jsou vážně dobrý i jen tak… Když
jsem byla tázána, kdeže jsou ty knedlíkový prdelky, musela jsem lhát
jako že se rozpadly a musela jsem je dát
pipinám… ještě, že pipiny neumí žalovat, jistě by napráskaly…
Mimochodem - ty špičky byly moc dobrý… tak, a teď jen musím doufat, že
tenhle komentář nenajde nikdo z rodiny

Zuzko, ty se Ti tedy povedly, dala bych si i jen tak suché, bez ničeho.

Též někdy opékám, jsem-li v dobrém rozmaru.

Sůl a droždí - to by chtělo technologa, nevím co a je-li na tom něco pravdy, ale to víš, co se v mládí naučíš. Třeba, že děti nosí čáp a vrána, taky ptákovina, ale říká se to pořád.
A Ježíšek existuje.
Velkovýroba knedlíků mě čeká zítra, tak doufám, když tu mám tolik řečí, že je nezmrvím.
Že když se těsto klasicky zadělá a nakonec se přidají žemle, tak při řezu vznikne klasická mozaika. Když se zvolí tento postup, tak není mozaika znát, i když při pohledu zblízka tam je naznačená. Léta jsem dělala klasiscké houskové, pak mi jednou děti sežraly žemle a na skladě byl jen tousťák. Aby se nerozpadl, tak jsem ho trochu opekla. Při obědě všichni říkali, jak se mi tentokrát knedlíky povedly a abych je tak dělala pořád. Takže dělám. To jen na vysvětlenou. Těsto vykyne i se solí, když je trochu v teple.
Ahoj, už je to dlouho, tak pořádně nevím, na co jsem myslela s tou péčí, asi se to spíš týkalo psané formy.
Sůl (nešlo o množství): mě babička učila, že sůl a tuk nemají přijít do přímého kontaktu s droždím, že by nevzešlo, sůl do mouky a promíchat, přidat kvásek, nebo rozdrobit droždí, přehodit moukou a případně přidat tuk (vím, že v knedlících není, jen cituji babičku) a rychle zadělat. Ale, jestli Tobě vychází tento postup, tak proč ne.
Housky opečené, i neopečené přidávám až nakonec hnětení - do hotového těsta. Babička kostky žemlí pohodila na těsto, než ho dala kynout a zapracovala je až při tvarování knedlíků, stejně se pak musí nechat odpočinout. Tak vidíš, jak jsme každý jiný.
Díky za opravu, takové „překlepnutí“ se mi již léta nestalo.
Tlustá bába: v podstatě ani moc nesolím, ale do knedlíků je lžička (malá rovná) akorát. Toastový chleba přidaný do těsta by se okamžitě při zadělávání rozpadl. Proto to "osušení v troubě.
205 příspěvků 21.3.13 21:39
Jandule02, díky za slovo žloudek, tetelím se jako při Milošově cerelu!
´
Jako bych slyšela svoji babičku, ta přesně takhle mluvila. A když neslyšela nebo nerozuměla, neřekla „co, prosím nebo cože“, ale křičela „čeho?“
Co se týče toho droždí, já bych do toho šla klidně naprudko. V pekárně se mi to taky mele bez kvásku, tak proč ne v rychlých rukou?
205 příspěvků 21.3.13 21:22
Jandule02, díky za slovo žloudek, tetelím se jako při Milošově cerelu!
´
Jako bych slyšela svoji babičku, ta přesně takhle mluvila. A když neslyšela nebo nerozuměla, neřekla „co, prosím nebo cože“, ale křičela „čeho?“
Co se týče toho droždí, já bych do toho šla klidně naprudko. V pekárně se mi to taky mele bez kvásku, tak proč ne v rychlých rukou?
Když přeperou tu sůl, tak si poraděj´.
Jandule jedna, nějak se mi zdá, že je věnováno víc péče tomu chlebu, než těstu, alespoň v psaném textu. Ty kostičky bych přidávala až do těsta, takhle se mi jeví, že je dost zbytečné, vypékat je do křupava. Ale třeba to vyšlo, co já vím.
Nekritizuju, jen uvažuju.
Kvasnice tak naprudko, žádnej kvásek?