Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Maso ».
Recepty s šneky Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Šneci a víno
Šneci byli známi svou chutností již v době starých Římanů. Později se objevují v menu luxusních francouzských restaurací, ale také v dobových českých kuchařkách. Několik receptů najdeme i v kuchařce Magdaleny Dobromily Rittigové. Šneci patří v mezi luxusnější, tedy i dražší pokrmy.
Pro kuchyňskou úpravu používáme šneků zahradních. Šneky lze zakoupit ve větších obchodech v mraženém stavu nebo čerstvé šneky u specializovaných firem.
Výhodou mražených šneků je jejich rychlá příprava. U šneků čerstvých se musí dodržet zásady tradičního zpracování, které trvá i několik dní. Mezi jednoduché a velmi chutné pokrmy ze šneků patří šnečí omeletky, polévky, plněné šnečí ulitky, gratinovaní šneci.
Mražení šneci vydrží v mrazáku poměrně dlouho. Po rozmrazení se však doporučuje rychlejší spotřeba. Tradiční zpracování čerstvých šneků je poměrně náročné. Šneky je nutno umístit do suché bedýnky bez přísunu potravy zhruba na pět dní. Během této doby se šneci zbaví nadbytečného slizu a nechají se úplně vyhladovět. Po této době je uložíme na sebe a posypáme solí - tím se zbavíme veškerého slizu.
Šnečích pochoutek si lze vychutnávat celoročně, hlavní sběr však probíhá v květnu.
Ke šnekům volíme spíše vína bílá. V restauraci si však s výběrem vína nemusíte dělat starosti – vhodné víno Vám ochotně vybere sommelier. Chcete-li si připravit šneky doma, pak neuděláte chybu výběrem některého ze sušších vín, jako je Ryzlink.