Recept Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem

Postup

V Burgunsku se zavíčkovaní šneci připravují takto: Nejdříve je nechat stát po 24 hodin před umytím pod tekoucí vodou. Vyjmout víčko pomocí nožíku. Namočit je na 10 hodin do soli a octa, což uvolní sliz. Znovu je oprat a vložit je do vařící vody až na 30 min. Vyjmout je z úlit. Odříznout černá střívka a znovu šneky oprat. Vložit šneky do směsi vína, bouquet garni, mrkve, cibule, celeru a česneku. Osolit a opepřit, přikrýt a dusit po 3 hodiny. Mezi tím vařit úlitky po 30 min. ve velkém množství vody. Nechat je vystydnout a očistit je od všech zbytků usedlin. Bylinkové máslo: Přivést máslo na pokojovou teplotu. Na jemno nakrájet petrželku, česnek a šalotky a smíchat je se změklým máslem. Osolit a opepřit směs a přimíchat strouhanku, chcete-li (osobně nedávám). Do každé úlitky vložit kousíček másla (někteří dávají troch vývaru, ve kterém se šneci vařily) a na něj jemně vtlačit plže. Nahoru uzavřít každou úlitku bylinkovým máslem. Naskládat je na nádobku (specielní k tomuto účelu), nebo ohnivzdorný talíř naplněný hrubou solí. V předem předehřáté troubě na 160°C péct tak dlouho, až se máslo rozpustí a začne se barvit do hněda. Podávat horké. Pro každého stolovníka nachystat specielní kleštičky a malou vidličku pro tento účel. P.S.: Název receptu ve francouzštině je ¨Les escargot de Bourgogne¨.

Recept je z kategorií: Raci, žáby, hlemýždi, šneci

Nahlásit recept

  • 21.04.03 vloženo
  • 31667x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 8 tuctů živých šneků
  • 500 g hrubé soli
  • 500 ml vinného octa
  • 1 lahev bílého burgundského vína, nebo podobného
  • 1 cibule se zapíchnutým hřebíčkem
  • 2 mrkve
  • 1 bouquet garni z bylinek (tymián, bobkový list, a petrželka, svázané do balíčku)
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • Bylinkové máslo:
  • 750g másla
  • 80g posekané petrželky
  • 3 hnědé šalotky
  • 4-6 stroužků česneku
  • sůl a čerstvě pomletý pepř
  • 5 lžic strouhanky, nebo kolik chcete

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 16.5.16 23:05

:palec:
Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem

daduuja
1145 příspěvků 18.5.16 21:47

@birkana to se těším :-)

Achatina achatina by byla velice zajímavá na talíři, obrovská šnečí ulita plná masa :-)

Odebraná vajíčka zahradních šneků jsou velice výhodným artiklem na trhu, coby šnečí kaviár.

Příspěvek upraven 18.05.16 v 21:50

birkana
1687 příspěvků 17.5.16 08:25

Letos u nás ještě nevylezli :,( ; @casino mě předběhlo v realizaci :mavam:

@daduuja, letos se na tu fotodokumentaci snad konečně dostane :nevim:

daduuja
1145 příspěvků 8.6.14 20:21

No, birkano, nevím, nevím :-), práce s tím je habaděj, takže asi zůstanu u těch kupovaných :-)
Probírali jsme to i s kamárády, každý přidal nějakou šnečí historku, takže jsme se nasmáli, bylo to hezké odpoledne, dík za něj.
A až pochytáš, doufám, že přidáš i fotodokumentaci.

birkana
1687 příspěvků 8.6.14 17:19

@daduuja, ti naši zahradní jsou jedlí, vždyť je naši předci konzumovali :lol: Zde odstavec Využití hlemýždě člověkem tě snad uklidní.

V umělých chovech jsou i jiné druhy - např. pro získávání šnečího kaviáru. @casino by mohlo sdělit více (bude-li chtít :srdce: )

Zavíčkovat se nechávají k uchování na zimu, ukládají se do beden s otrubami do chladnějšího sklepa. Pak se v době půstu používají. V létě samozřejmě vegetují a tak víčko nemají. Necháš-li je vyčistit (bez přísunu potravy!), pak se používají v kuchyni jako ti zavíčkovaní. To je z mé zkušenosti, na zimu je neuskladňuji. Dopřejeme si je pouze v jejich sezóně :*

babi
6360 příspěvků 24.8.10 07:39
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

anicko, kazdopadne jsem se diky Tobe a jagy vzdelala :)

Anicka8
5 příspěvků 24.8.10 04:37
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

Achatin 8 a spoustu poddruhů a pak jsou ještě archachatiny ale všechno tohle patří do čeledi achatinidae, smam tomu moc nerozumím:-D. Ujetých lidí přez šneky je opravdu zpousta ;-)

babi
6360 příspěvků 24.8.10 02:46
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

casino, kdepak, pro Viktora je toho Vaseho komentare skoda. Je sice z casti mimo misu, ale ne zas tak uplne :) Ti obrovsti slimaci jsou u nas take. Hlavne jsem je likvidovala, kdyz jsem byla u dcery na navsteve ve Victoria BC. Tam jich je pozehnane…

babi
6360 příspěvků 24.8.10 02:35
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

Anicka, nesmirne zajimave obrazky. Rikas, ze uz mas 6 druhu a kolik ze jich je celkem? Precetla jsem si, ze tak na 200 druhu. Ty vajicka muzes prodavat ;) Uplne mne unikl tento druh domacich mazlicku :)

jaga13
399 příspěvků 24.8.10 01:50
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

chovám, chovám a nejsem sama, jak jsem zjistila, když rozklikneš odkaz od Anička8 z dneška, najdeš tam spoustu podobně ujetých člověků :)

babi
6360 příspěvků 24.8.10 01:42
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

jaga, takze je chovas take jako ‚domaci zviratka‘? Alespon neutecou rychle jako trebas Feretka, ktera je zde dosti popularni ;)

casino
4491 příspěvků 24.8.10 00:27
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

…ale s tou paní nekecám :) Bydlí tady kousek a chodí po třech; tou holí likviduje právě španěláky. Neuklízí ty nebohé mrtvolky :-( Pouze je zadlábí a ti kanibalové už se uklidí sami. Tůhle šlo kolem procesí holohlavých mladých, v oranžových hadrech, asi z Rhodezie nebo Zimbabwe, protože do zblbnutí zpívali Hahare Harare či co. Chvíli čučeli na exekuci, pak zkusili paní asi domluvit… Nevím co jí říkali, pouze jsem viděl, jak jim paní hrozí holí. Oni dali hlavy dohromady, pak zavířili (oni:-) bubny a zapěli z plna hrdel to Harare Harare… Pak jsem viděl paní těsně před tím než vzala pochopa okamžik levitovat, a než zbobrovala, tak čaganem stihla ještě vysklít pařeniště.
Když se po čase vrátila z nemocnice (prý zlomený jakýsi krček v noze; nevím, já mám v noze jabko) tak všem vykládala, že se svezla po té „zatracené španělské ludře!!!“
No, já jsem to viděl jinak…
Viktore, co myslíš, nebyl by právě tento „komentář“ vhodný k přesunu do Odpadkového koše?:)

Anicka8
5 příspěvků 23.8.10 22:27
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

Neboj nepustím, v Brazilii už se to stalo a zahubyli vetšinu druhů plžů a žerou na co přijdou. Vždyť by mi sežrali celou bilinkovou zahrádku i s jahodama. V Africe je jedí dost dokonce je to někde i pochoutka no uvidím stále se odvažuji. :-D s tou paní sem se pobavila…

casino
4491 příspěvků 23.8.10 21:11
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

…je tedy s podivem, že takový div přírody zatím nedošel komerčního rozšíření v gastronomii :)
Anicka8, hlavně nevypouštět přebytky z chovu do volné přírody! Abychom nedopadli jako Australané s králíkem :-((( Dost na tom, že naše zahrady decimuje Plzák španělský… A nejen zahrady! Prý už napadli nějakou starší, špatně chodící paní.

Anicka8
5 příspěvků 23.8.10 19:49
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

Šneky chovám, vím že z etického hlediska to samozřejmě je problém asi jako koňský salám. Achatin už budu mít druhů 6 z toho se jeden druh velice rychle množí v dospělosti má nad 15 cm a snáší až 300 vajec což může být po vylíhnutí docela problém, někdo to řeší rozbitím, někdo je zmražuje a někdo dává želvám. Všechny druhy jsou jedlé tedy alespoň co se týče Achatin. Četla jsem že nejlépe chutná achátina Iredalei foto mých http://www.achatina.cz/alba/album.php?… . Reticuláty teda ty velké a rychle se množící se dají jíst kom druhého měsíce života kdy se ještě nemusí tolik vařit , potom je jejich sval již poměrně tuhý. foto mých šneků http://www.achatina.cz/alba/album.php?id=1446

jaga13
399 příspěvků 23.8.10 15:23
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

Oblovka žravá jak zní český název achatin, je domácí zvíře se jménem - u nás Oskar, Hnědouš, Malá a Ferda a tudíž jsou nekonzumovatelní :)

babi
6360 příspěvků 23.8.10 08:49
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

:) no, on to kdysi od Snailex objednal manzel a rikal, ani francouzi to nemaji, tak ochutnavej, coz je tedy pravdou. Sneky mam velice rada, ale aby kvuli mne sedel snek nad nadobkou a snasel vajicka, no to prosim nemusi!
Zde je ten obrovsky snek

casino
4491 příspěvků 23.8.10 08:27
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

Achatiny znám, chovají je vnúčence :) S konzumací Acatin to vidím v našich končinách z etického hlediska problematicky … To je skoro jako baštit u nás v Evropě morčata.
Na druhou stranu, asi by stačila jedna vykrmená Achatina na jednoho labužníka :-)
Ze SNAILEXu jsem si kromě níže uvedeného objednal ještě mražený tatarák :-) Babi se decentně nevyjadřuje jak jí chutnalo, já to řeknu kulantně: podruhé jsem si objednal jen ten tatarák… (šneky se samozásobuji :-)

babi
6360 příspěvků 23.8.10 07:45
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

Anicko, takove sneky jsem nikdy nejedla a musela jsem si je nalistovat. Pripadly mi spis jako z more, ale jsou to vzduch dychajici z Afriky. Rikas, ze je pestujes? To nam musis poreferovat. Kdyz jsem zila v CR tak jsem si objednavala sneky z Brna od firmy Snailex vcetne vyrobku jako sneci kaviar, polivky, sneciho pate, sneci jatra atd. jenom tak na ochutnani, hlavne vsak sneku samotnych. SNAILEX :)

Anicka8
5 příspěvků 23.8.10 06:29
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

Za odpověď děkuji a uvidím co na to šneci řeknou:-D Chovám i Achatiny aprý jsou také dobré:-)

babi
6360 příspěvků 19.8.10 05:04
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

gaskonci, nedavaji oni take mimo ancovicky orechy? nebo se mi to s necim plete? Sardelky kazdopadne muzu! Stale mam doma sklenici a davam je take rozpustit pod maso. Je fakt, ze teplotou svoji robustnost ztraceji. Zde ovsem te pasty davate velice primerene, ze ano, jenom aby se divili :)

casino
4491 příspěvků 18.8.10 15:59
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

… Gaskoňci dávají do nádivky sardelku. Já sardelovou pastou (a také špetkou květu, nebo oříšku) „vylepšuji“ i šneky po burguňsku :) Dávám jich ale jen tolik, že je cítím pouze já, protože o nich vím. Hosté potom pochrochtávají blahem, mlaskají a kroutí hlavami, někdy se slovy: „Proboha, čím to tak voní…?“

babi
6360 příspěvků 18.8.10 08:21
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

Anicka, tak ses dockala odpovedi :)
casino, je to tak, mlzi/plzi to si tedy pletu. Musim Vam podekovat za vyborny trik s tou strouhankou, coz urcite pekne vypada a udrzi maslo pohromade. Sneky/plze pripravuji hodne casto, protoze je mam rada na jakykoliv zpusob a hned zitra je vyzkousim.

casino
4491 příspěvků 18.8.10 07:51
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

„…jemně vtlačit mlže“:) Jednoho potěší, když zjistí, že není sám kdo si plete mlže s plži :-)))
Anicka8, ale ono se to tak skutečně dělá… Asi to těmto měkkýšům moc velkou rozkoš nedělá (to víte, rozpolcení hermafroditi :-), ale toho octu stačí málo a vypění stejně spolehlivě jako leckterý labužník když není po jeho :-)
Když jsem dělal šneky prvně, fintu s octem neznaje, tak to čištění bylo nekonečné :-((( Uvařené šnečí maso po odstranění střívka následně promnu solí, také s octem a peru je v octové vodě.
Recept bych doplnil o takovou maličkost, která ale pozitivně ovlivní výsledný kulinářský zážitek: naplněné ulity před pečením přitlačte do strouhanky tak, aby tato ulpěla na náplni z bylinkového másla…

Anicka8
5 příspěvků 18.8.10 03:15
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

10 hodin v octu? to už je asi zabije ne? šneky už jsem jedla, ale do octu je dávali až po uvaření.....
chci se zeptat protože s vařením šneků začínám ale chutnají mi

Capi-theLabuznik
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem.

mm mnam

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Chuť na šneky?
babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Burgundští šneci - jaro,

o firmě Snailex jsem jednou viděla televizní pořad a také znám jejich stránky

"

Snailex":„http://snailex-delicatessen.com/“ TARGET

jaro02
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Burgundští šneci - krok za krokem.

Zdravím gurmány. Opravdu Nej…české šneky koupíte na eshopu www.gourmet1.biz
Mají je upravené taky po burgundsku a přivezou Vám je domů. Cenově super a doporučuju.

jaro02
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Burgundští šneci - krok za krokem.

Zdravím gurmány. Opravdu Nej…české šneky koupíte na eshopu www.gourmet1.biz
Mají je upravené taky po burgundsku a přivezou Vám je domů. Cenově super a doporučuju.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Burgundští šneci - krok za krokem.

Kari, já se to mezi Vámi děvčaty snad všechno naučím ;o) Sněhurka hodně pomohla!

Děkuji Ti a Ahoj,

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Burgundští šneci - krok za krokem.-Babi..

Babi, adresa je totožná (ID=46), jen místo article se Ti tam vloudilo slůvko recipe. Je lépe to kopírovat rovnou z okna, do kterého chceš navést. Takže zde je správný odkaz na ten Tvůj skvělý článek o šnecích:-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Burgundští šneci - krok za krokem.

Esmeraldo, pak se musí nechat vyhladovět a to je popsané ve článku o šnecích o kterém se zmiňuji v odpovědi pro suzanku. Dělá se to proto, kdyby se náhodou šneci živily na něčem, co je pro lidi možná jedovaté.

Tak to je tedy zrada! Myslela jsem si, že udávám číslo článku do modrých odkazů, ale není tam článek, avšak recept se stejným číslem, i když dobrý, není to však to, co jsem chtěla.

Takže, prozatím si Esmeraldo prosím Tě najdi článek vyhledáváním.

Díky! S pozdravem,

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Burgundští šneci - krok za krokem.

Babi, tady asi šneci trpí nespavostí, protože se nezavíčkovávají. Co s nimi?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Burgundští šneci - krok za krokem.

suzanko, omlouvám se, že odpovídám s takovým zpožděním, ale nebyla jsem na Labužníku asi 8 měsíců a nyní sem tam najdu nějakou tu otázku.

Šneci se nechají stát po 24 hodin a pak se umyjí pod tekoucí vodou. Zavíčkování je šnečí obrana pro zimní měsíce, kdy šneci spí. Je to taková blána na otvoru ulity, která se odstraní nožíkem. V tu dobu zavíčkováni šnečci nic nejí a tedy jsou vyhladovělí a nemusí se zdlouhavě čistit. viz šneci Šneci jsou ti stějní co se pohybují v našich zahradách atd.

Doufám, že jsem Ti dostatečně odpověděla ;o)

suzanka
161 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Burgundští šneci - krok za krokem.

Nechat stát po 24 hodin pod tekoucí vodou ? Nedá se to udělat nějak jinak ? Je to docela velká spotřeba …

Co znamená „zavíčkování“ ?? Jsou to ti stejní šnečci co se pohybujou u nás ?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz