Recept Šnečci s těstovinami - Salingária me makarónia

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šnečci s těstovinami - Salingária me makarónia

Postup

Večer před vařením vložit šneky do misky s vodou a tu přikrýt talířkem. Druhý den šneky propláchnout, ostrým nožíkem odstranit víčko a vyhodit mrtvé šneky (jejich víčko bude vsáklé v ulitě). Vložit je do hrnce s vařící vodou a vařit je asi 10 minut. Vyjmout šneky pomocí děrované naberačky a do každé ulity udělat dírku pomocí ostrého špičatého nožíku. Znovu je pořádně proprat a nechat je okapat. Na pánvi rozehřát olej a na něm osmažit šneky, petrželku a česnek. Potom přidat rajčata a ochutit vše skořicí, solí a pepřem. Na pomalém ohni nechat probublávat asi 20 minut. V hrnci přivéct vodu do varu, osolit ji a vložit tam těstoviny. Uvařit je do al dente a zcezené rozdělit na talíře. Na nudle rozdělit šnečky i s obsahem pánve a ihned podávat. P.S. Ano, šneci se podávají i s ulitami! TIP: Zde je jak šneky jíst: Nejistě se podívat na talíř a přemýšlet co udělat. Kouknout se dokola na ostatní stolovníky, keří právě soukají pátého nebo šetého šnečka do sebe, jak to dělají. Vybrat si jednoho pěkného šnečka a pevně ho podržet. Pomocí špičky vidličky udělat dírku v nejvyšším bodě spirálky na ulitě (v receptě takováto dírka již je). Velký otvor do ulity dát na ústa a pomocí prostředníčku uzavírat a otevírat malou dírku v ulitě. Během té doby se snažit vysát šnečka ven, až vám konečně vystřelí do pusy. Jestli tento způsob je příliš dramatický pro vás, tak vyzkoušejte šnečka vydolovat pomocí vidličky. Zapíchnout špičku vidličky do otvoru šnečka a spirálovitým pohybem šnečka dolovat tak dlouho, až vyskočí ven. Pojídejte šnečky a mezi každým zapíjejte Raki (TIP povídání bez receptu z webu). Na obrázku jsou osmažení šnečci před přidáním ostatních ingrediencí.

Recept je z kategorií: Raci, žáby, hlemýždi, šneci

Nahlásit recept

  • 14.12.06 vloženo
  • 6756x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g jedlých zavíčkovaných šneků, nejlépe z Kréty
  • 200 ml pokud možno řeckého extra panenského olivového oleje
  • rozdrcené 2 stroužky česneku
  • 1 svazek plocholisté petrželky (nebo mladá kudrnka)
  • 1 kg rajčat, oloupané a posekané na kostičky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 500 g malých těstovin (mušličky a podobné)
  • sůl a černý pepř podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 25.11.10 20:47

Diskuse k receptu Šnečci s těstovinami - Salingária me makarónia

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Dana Scully
32 příspěvků 03.01.11 08:26

Sneky ruznych velikosti tu vidam na trzisti, ale jeste jsem se nedostala k tomu, abych je zakoupila, tak snad brzy. Recky recept s typickymi chutemi balkanskeho poloostrova se mi zalibil na prvni precteni. Babi, mate zkusenosti s tim, jak je to v Recku se sneky - zda se prodavaji jiz vyhladli, nebo je potreba je nechat vyhladovet? Ti, co vidam na trzisti jsou zivi, nezavickovani, tak by to mozna den dva chtelo?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šnečci s těstovinami - spicer,

přestaň s tím neustálým poučováním a nyní i urážením. Procestovala jsem kus světa a vím o čem mluvím. Zavíčkovaní šneci nic ve střevech nemají, jsou vyhladovělí. Když připravuji šneky já, tak střívka odřezávám, ale mám jiné recepty, než je tento řecký! U mého stolu nemáš nárok sedět, ani náhodou, protože se s lidmi Tvého typu nebavím! Proč nejdeš zpět k přidávání receptů z Labužníka do Tvého pomalého hrnce?! Mimo jiné jsem Ti žádné reference (jak Ty říkáš, ¨dávala link¨) k mým receptům neposílala, ale mluvila jsem k Justen!

spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šnečci s těstovinami - Salingária me makarónia.

Babi, není vubec potreba abys mi dávala link na Tvoje recepty na hlemýzde. Mám sám dost receptu na toto jídlo a navíc jsem je jedl ve více zemích sveta a i ve Spanelsku o kterém se zminujes. Hlemýzdi byli vzdy zbaveni „streva“! Není zádný problém to poznat i kdyz jsou hlemýzdi treba v omácce.
Pokud Ty sama jís hlemýzde i se strevem, tak proti tomu samozrejme nic nemám. Naopak Ti preji „Dobrou chut“ ale stravovat bych se u Tebe nechtel!!
Veselé Vánoce!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šnečci s těstovinami - Salingária me makarónia - justen,

každá země může mít jinou přípravu šneků/hlemýžďů. Na příklad ve Španělsku se také šneci při přípravě nijak nekuchají a hodí se přímo na gril nad ohněm. Můžeš se podívat na článek, který jsem na Labu přidala
ŠNECI , nebo na návod na jejích přípravu
Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem. . V mnohých receptech se však maso šneků vytáhne z ulity a střívka se oddělí. Opravdu záleží na druhu šneků, jejich přípravě a zemi ve které jsou připraveni ;o)

Přeji Ti příjemný den!

spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šnečci s těstovinami - Salingária me makarónia.

Patrím k tem málo lidem kterí hlemýzde zde sbírají (od kvetna do zárí) a upravují. Nevím jak to delají jinde ale deláme to následovne: Protoze hlemýzdi sebraní v prírode mohou obsahovat „nedobré“, nekdy dokonce i trochu jedovaté látky které pochází z jejich potravy, dáme hlemýzde do krabice s listy hlávkového salátu. Na tom je necháme „chodit“ asi tri dny. Hlemýzdi konzumují salát a vycistí se. Potom je vhodíme do varící vody s octem (½-1 dl 5% octa na 1 l vody) a krátce je povaríme. Opláchneme je studenou vodou a dvouzubou vidlickou vyjmeme z ulit. Zadní, tmavou cást (strevo) odstraníme. Potom tyto hlemýzde uz bez ulit varíme v bujonu s prídavkem bílého vína a zeleniny. To trvá az 3 hodiny. Teprve potom jsou hlemýzdi pripraveni k dalsí úprave. Ulity se mezitím vyvarí v octové vode.
Mimochodem, hlemýzdi se v zárí zacínají zavíckovávat a ukládají se k zimnímu spánku. Letos se ale dali sbírat jeste v ríjnu.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šnečci s těstovinami - Salingária me makarónia - ifko,

ne, ulity se nejedí, jenom šnečci. Podívej se znovu do receptu, připsala jsem tam, jak se jí šneci v Řecku ;o)

Zdraví,

justen
37 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šnečci s těstovinami - Salingária me makarónia.

To mi moc neštimuje. Šneky radši vyndat a ulity zvlášť vyvařit v octové vodě. Střívko je potřeba vyndat. No nevim :(

ifka
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šnečci s těstovinami - Salingária me makarónia.

A ty ulity se jedí? A šněčí střívko taky???

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz