Recept Plnění hlemýždi (šneci)

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plnění hlemýždi (šneci)

Postup

Máslo utřeme do pěny, osolíme, opepříme, přidáme vejce, strouhanku, utřený česnek, vykostěnou nakrájenou sardelku, drobně rozsekanou petrželku a drobně nakrájené hlemýždě (šneky). Směs dobře promícháme. Je-li hmota příliš hustá, přidáme trochu mléka. Mezitím jsme si vyvařili ulity hlemýžďů ve slané vodě. připravenou nádivku nakrájíme na stejné kousky, vyválíme z nich válečky a vsuneme do ulit. Naplněné hlemýždě urovnáme na vymazanou ohnivzdornou mísu a ve vyhřáté troubě je pečeme 10-15 minut. Při podávání je ozdobíme petrželkou. *Poznámka:* Recept uvádím jako zajímavost, sama jsem to nikdy neochutnala a ani netoužím takovou krmi ochutnat... :-)) Čerpáno z Velké české kuchařky (1992).

Recept je z kategorií: Raci, žáby, hlemýždi, šneci

Nahlásit recept

  • 19.07.04 vloženo
  • 12761x zobrazeno

Ingredience

  • 20 ks "vařených hlemýžďů (šneků)":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=14831
  • 40 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 100 g másla nebo tuku
  • 2 sardelky
  • trochu mléka
  • mletý pepř
  • petrželka
  • sůl
  • 1 stroužek česneku.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 16.05.16 23:02

:palec:
Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Plnění hlemýždi (šneci)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Jenofefa
1315 příspěvků 11.02.10 02:16
Re: Plnění hlemýždi (šneci)
Popeleční středa
2010 – 17. února
2011 – 9. března
2012 – 22. února
2013 – 13. února
2014 – 5. března
2015 – 18. února
2016 – 10. února
2017 – 1. března
2018 – 14. února
2019 – 6. března
svato
1421 příspěvků 11.02.10 00:17
Re: Plnění hlemýždi (šneci) - casino

HOLD?!

casino
4488 příspěvků 10.02.10 21:22
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

jj, ewa, Němci jsou hold přesnější… Ráno, když jsem se tchýně ptal, co bude vařit postního na popelec, tak se podivila: Ale, ale, popelec? A není to letos nějak brzo? Teď už vím, že jsem se předběhl :-()
Za týden tedy upeču Žampiónová nádivka s parmazánem

ewa
600 příspěvků 10.02.10 20:51
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

To je zvláštní, Němci mají letos Popeleční středu za týden, 17. 2.

casino
4488 příspěvků 10.02.10 20:21
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

…jde sice o klasické štědrodenní postní jídlo, ale na popeleční středu přišlo také vhod. Bohužel, hladkou petrželku teď neseženeš a kudrnka není to pravé ořechové :-(

ji
98 příspěvků 19.02.09 18:22
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

Vedena touhou oslnit naše volejbalové družstvo jsem si v kuchařce po předcích našla recepis - byl na 60 ks, což se mi zdálo málo tak jsem jich nasbírala rovné 200 a dala se do díla. Čištění a přípravu nebudu rozvádět, fakt nic příjemného. Šneky jsem uvařila v hovézím vývaru (jak kázala kuchařská kniha), nasekala, přidala medvědí česnek, vajíčka, strouhanku,koření a naplnila do formiček košíčků se slaným těstem. Než jsem je přiklopila víčkem(z těsta), tak jsem doplnila bylinkové máslo. Mí kamarádi byli velice opatrní v ochutnávání, ale po prvních nesmělých pokusech si dali říct. Za sebe bych řekla,že pokud se šneci připravují včetně toho sbírání a čištění, neodpovídá výsledek vynaložené námaze, ale třeba je to tím, že jsem na takovýchto pokrmech nevyrostla a neumím je tedy ocenit.

Bali
1254 příspěvků 19.02.09 17:32
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

Jsme milovníci šneků, jíme nejméně jednou do měsíce. Také je nabídneme každé návštěvě. Kdo je ještě nejedl, si většinou myslí, že mu chutnat nebudou. Ale opak je pravdou. Nejčastěji je upravujeme po burgundsku, tedy zapékané s máslem smíchaným s petrželkou, česnekem, solí a pepřem. Někdy je podávám v ulitách, ale k aperitivu nejčastěji v malých mističkách z listového těsta. Šneky nesbíráme, ale kupujeme jedině konzervované, jak píše Mrtvuš.
Celou přípravu si můžete prohlédnout ZDE ;-)

mrtvola
1394 příspěvků 19.02.09 05:53
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

No, přiznejme si otevřeně, kdo je chytrý, nechá se na šneky pozvat. Ona je to totiž opravdu mimořádně nechutná práce. Sáhnout do hrnce v němž se šneci postili je o nervy, o žaludek a o naprostou nechuť k tomuhle delikátnímu jídlu. Párkrát v životě jsem se k tomu odhodlala, ale bylo to hlavně z lásky a úcty k mému otci.
Nicméně pro odvážné kuchařinky - vynechala bych sardelku, ale místo ní bych do másla utřela pořádný svazek hladkolisté petržele, stroužek česneku a jak píše casino i trochu kůry z citronu. A taky pár kapek dobrého cognacu. Použití máčené žemle si moc nedovedu představit, dávám dorbečky z čerstvé housky nebo bílého chleba a pod máslo do ulity neleju vývar, ale zase pár kapek dobrého cognacu.
Jo a šneci se dají koupit v konzervě ve vývaru a s pytlíkem vyvařených ulit přivázaným k plechovce. Práce s takovým polotovarem už je jenom čirá radost.

alena45
588 příspěvků 19.02.09 02:07
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

Moji susedia na chalupe skoro odpadli, keď ma videli zbierať v záhrade slimáky. Najprv som ich dala vyčistit, ale zhodili si veko a rozliezli sa po komore. Pozbierala som ich znovu, ale bolo mi ich ľúto, tak som im dala trochu zeleného, aby sa spamätali, ale potom som to vydržala asi 5 dní si ich nevšímať a tak sa vyčistili. S tou kovovou sieťkou to je dobrý nápad. Robila som ich tradične s bylinkovým maslom a boli fakt dobré. No mala som ich len 90 kúskov. Postup spracovania som našla na nete, ale dosť sa líšili a nemala som žiadne skúsenosti. Toho slizu sa vôbec nemusíte báť, s tou soľou sa to dá ľahko odstrániť. Tento recept vyzerá veľmi chutne, tak to v máji znovu skúsim.

casino
4488 příspěvků 19.02.09 01:53
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

Toto zde vypadá jako „po gaskoňsku“. Napřed jsem vypěnil jako šnek v octové vodě, pak si všiml poznámky… Nohavica gdesi zpívá že „…máslo bych zrušil!!! Tady to NEPLATÍ. Ze 100g másla toho bude tak na 1/2 kopy šneků. Doporučuji místo strouhanky použít máčenou žemli (věřte, je to poznat), česneku tak 1/2 malého stroužku nebo vůbec (s česnekem jsou: Burgundští šneci (hlemýždi) - krok za krokem, Zde i příprava suroviny - jako všude jinde značně idealizovaná, neboť čištění šneků, to je m a s o !!!)
Přidáte-li do nádivky květu a kůry tak nic nepokazíte, spíš opačně. Proč dělat "válečky“? Nacpat a zarovnat ulitu nožem a teď použít strouhanku-ďubnout do ní nádivku. Já před plněním napřed do ulity naleji KL vývaru ve kterém se šneci vařili. Zapéci nad 200°C až strouhanka zrůžoví.
Jandule, stejným způsobem jsem naučil na šneky mnohé slabší nátury…
Loni jsem najednou zpracoval 15kg šneků. Do stadia ve vývaru vařeného polotovaru (do mrazáku) mi to trvalo cca 10hodin a bylo z toho 1500g masíčka a cca 800ks ulit (ulity se dají koupit 2,–/ks), ale co bych neudělal pro své milované…

noskovice
1322 příspěvků 18.02.09 22:32
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

Chtela jsem jenom dodat: Ja bych si sneka hned tak nekde nedala. Ono je to pekna prace je dobre vycistit!

noskovice
1322 příspěvků 18.02.09 22:30
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

My s Umbertakem jsme jiz nekolik let hosty v rodine nasich znamych (zacatkem kvetna) na veliké zranici sneku. Starsi cast této rodiny se postara o „sber“ techto potvurek. Potom je daji do dratenych kleci a sprchuji je asi 2 tydny, aby se procistily. Tady tomu rikaji spurgo. Potom se pripravuji podle receptu. Oni jich normalne nasbiraji tak neco kolem 5 az 6ti tisic. Neni to nic moc, kdyz si uvedomite, ze nas je vzdycky neco kolem 30ti osob. Je to ritual, nejime jenom sneky, ale potom se z tech zidli jenom odvalujeme.
Uz aby byl kveten!!!!

mrtvola
1394 příspěvků 18.02.09 19:56
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

Sliz při vaření nevzniká, když se šneci vymnou v soli (mrtví - poté co jsme je napřed vypoštěné upekli v hrnci, vyháčkovali z ulit a oddělili útrobní vak) a propláchnou.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 18.02.09 18:18
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

Moji předci to vyřešili záměnou šneků za drůbeží žaludky - děláme to tak již po dvě generace jako stědrovečerní předkrm - a tím má ten sliz vyřešen. Na druhé straně nejsou to již šneci.

329BC095
1 příspěvek 18.02.09 17:52
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

Chtěl bych jen takovou malou poznámku k tomuto receptu.Mělo by se zde uvést,jaké hlemýždě použít,aby nevznikal ten sliz.Já jsem se v nějaké starší kuchařce dočetl,že by se měli sbírat,když jsou ulity uzavřeny a to,když se chystají ke spánku na podzim a nebo na jaře před probuzením.Jinak při vaření vzniká hodně slizu.Nevím jak se to řeší na šnečích farmách.Jinak šneci jsou vynikající.Já nejsem,tak zdatný kuchař,ale sem tam si rád něco ukuchtím z receptů,které jsem za ta léta nasbíral. tak s pozdravem - Ať nám šmakuje.

Casull
10 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plnění hlemýždi (šneci)

Opravdu dlouho uvazuji o vyzkouseni pecenych hlemyzdu. Tenhle recept urcite zkusim.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Cibulačka Cibulačka
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz