Recept Pontské siron - Siron pontiako

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Troubu předehřejeme na 200 °C. Rohlíky nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm, vyskládáme těsně vedle sebe řeznou plochou na dno zapékací mísy (jedné větší nebo každou porci zvlášť do menších zapékacích misek). Opečeme nasucho v předehřáté troubě na horní a dolní ohřev na 200 °C přibližně 10 minut, až povrch rohlíků lehce zčervená. Opečené rohlíky nejdříve lehounce postříkáme studenou vodou a pak rovnoměrně přelijeme tvarohovou omáčkou. Povrch bohatě pokapeme rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem a ihned podáváme. Jedná se o sytý vydatný pokrm, vhodný jako rychlá snídaně, oběd nebo večeře zejména v chladném období. Dobrou chuť, kali orexi. Tvarohová omáčka: Smícháme tvaroh, prolisovaný česnek, sůl a přidáme horkou vodu dle potřeby tak, aby nám vznikla hladká HUSTÁ, ne vodnatá "omáčka". Poznámka: Siron je typický pontský pokrm. Pontští byli Řekové žijící původně na pobřeží Černého moře, pontos v překladu znamená moře. Název "siron", bohužel, neumím přeložit. Tato naše rodinná modifikace se liší od originálu: hrubší plát filo těsta (průměr cca 50 cm) se nasucho opekl na litinovém tálu (tál, tj. řecky, resp. pontsky tač), opečené filo se potom pokropilo vařící vodou a rychle stočilo do rolády, nakrájelo na centimetrové kousky a vzniklí "šneci" se polili sýrovou omáčkou - z tvarohového sýru myzithra.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 29.12.06 vloženo
  • 3729x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 4 rohlíky (nejlépe 1 - 2 dny staré)
  • 250 g tvaroh (tučný nebo polotučný)
  • 2 stroužky česneku
  • horká voda (asi 200 ml)
  • sůl
  • rozpuštěné máslo nebo kvalitní olivový olej.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pontské siron - Siron pontiako

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pontské siron - Siron pontiako

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pontské siron - Siron pontiako

… dva pekaciky, jeden z filo cesta a jeden z bagetky, tvaroh a feta, k tomu paradajkovy salat s tymianom a oba pekaciky sa zjedli rychlostou blesku a vasnivo…chutnunke to je..lepsie povedane bolo. Pekne leto Marianne a dik :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz