Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s roketou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Roketa a víno
Roketa má výraznou chuť i aroma a je velice oblíbená především v středomořské kuchyni. Původně ale pochází z jižní Asie. Používá se jako lék při nachlazení, zejména v kombinaci s medem.
Roketu je v obchodě možné pořídit také pod názvem rukola, jedná se však o záměnu. Roketa má větší lístky a je méně aromatická. Kupovaná roketa by měla mít krásně tmavě zelené zbarvení, tvar odpovídající této rostlině a také výrazné aroma. Vyhnout bychom se měli žlutým či hnědým lístkům. Sledujte na obalu, zda v balení nejsou další přimíchané byliny.
Stejně jako ve starověkém Řecku, i dnes se roketa využívá zejména do míchaných salátů a jako příloha k rybám, divočině a dalším druhům masa. Salát z rokety s piniovými oříšky je skvělou volbou. Skvěle se hodí také k mořským plodům, jako u receptu garnáti na čatní. Ze semen rostliny se dá získat také olej, který se však v kuchyni nevyužívá. Tepelně se roketa příliš nezpracovává, protože ztrácí barvu, chuť i vitamín C.
Roketu je možné skladovat v chladných prostorech se zavlažováním. Vhodné je také pěstování doma v květináči za oknem, díky čemuž budete mít přístup k čerstvé roketě celoročně.
Sezóna rokety nastává na jaře a na podzim.
Roketu je vhodné snoubit se suchým bílým vínem. To se také skvěle hodí k míchaným salátům, které roketu obsahují.