Recepty - rukola

Více z Zelenina ».

Recepty s rukole  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Rukola je salátová bylina, která bývá často zaměňována za roketu a naopak. Někteří tvrdí, že mezi nimi není rozdíl, ale nepatrné odlišnosti přeci jen najdeme. Obě patří do čeledi brukvovitých, ale rukola má oproti roketě mnohem vykrojenější listy, je delší a užší. Rukola se těší v posledních letech stále větší pozornosti a to hlavně pro svou nezaměnitelnou chuť a zdraví prospěšné látky. Obsahuje plno vitaminu C, betakaroten a má čistící účinky pro tělo.

 Rady při nákupu

Rukola se prodává balená v průhledných krabičkách nebo v sáčku. Seženete ji ve všech větších supermarketech. Má tendence rychle se kazit a uvadat, při nákupu tedy alespoň přes obal kontrolujte, aby křehké lístky nebyly ovadlé či namokvalé. Rukou nebalenou koupíte během sezóny na farmářském trhu či přímo od pěstitele. Vypěstovat si ji můžete i na zahrádce, ale k dostání jsou většinou semínka rokety a ne rukoly.

 Využití v kuchyni

Rukola má velmi svěží, šťavnatou, pikantní a lehce nahořklou chuť. Nejčastěji se kombinuje s další listovou zeleninou a používá se na přípravu zeleninových salátů - Teplý kuřecí salát s rukolou a rajčaty. Klasikou je kombinace rukoly a parmazánu, výborně ale chutná také s rajčátky. Rukolou můžete ozvláštnit šťouchané brambory či květákovou polévku. Nahořklé lístky také ladí s kvalitním olivovým olejem, prosciuttem, těstovinami či pizzou. Rukola se používá i na rukolové pesto a do různých sýrových pomazánek. Můžete zkusit netradiční kombinace rukoly s balzamikovým octem a jahodami nebo třeba s opečenými hruškami.

 Skladování

Rukola má sklon rychle se kazit, skladujte ji v prodyšném sáčku v lednici, vydrží vám až 4 dny.

 Sezóna

Hlavní sezóna rukoly je na jaře a na podzim.

 
 Váš příspěvek
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Reveňový koláč Reveňový koláč
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist