Recepty - okurka setá

Více z Zelenina ».

Okurka setá

Recepty s okurkou setou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Okurky patří mezi základní druhy tykvovité zeleniny. Mají typicky tykvovitý tvar, zelenou slupku, světle zelenou až bílou dužinu plnou semínek a různou velikost. Rozlišujeme nakládačky (mají menší plody) a salátovky (jsou větší). Pěstují se i u nás jako pařeništní, skleníkové a polní. Dají se vypěstovat i v malém – na zahrádce a to buď ze semínek nebo ze sazeniček zakoupených v zahradnictví. Okurky mají jen velmi malou výživovou hodnotu a jsou poměrně špatně stravitelné. Obsahují 90 - 95 % vody, dále v nich najdeme vitamín C (na100 g okurky až 8 mg vitamínu C). Díky obsahu draslíku pomáhají při odvodňování organismu, podporují krevní oběh, doporučují se také při revmatismu a dně. Nedoporučují se naopak při onemocněních srdce a cév, ledvin a žaludku. Nakládačky a mladé salátovky jsou zdravější, protože se jedí i se slupkou, která obsahuje zdraví prospěšné látky.

 Rady při nákupu

Okurky si můžeme vypěstovat sami, koupit je u velkopěstitelů (např. na jižní Moravě nebo v Polabí) nebo se nechají koupit běžně v prodejnách a odděleních zeleniny v supermarketech. Při nákupu dáváme pozor na to, aby nebyly ovadlé, zažloutlé nebo seschlé. Nemají-li na poli či záhoně dostatek vláhy, hořknou. Dalšími vadami může být hniloba nebo plíseň. Hniloba hrozí zejména salátovým okurkám baleným jednotlivě do igelitu, ve kterém se snadno zapaří.

 Využití v kuchyni

Čerstvé okurky se mohou konzumovat samostatně, použít na přípravu okurkových a dalších zeleninových salátů. Někdy se z nich připravuje i letní okurková polévka. Nejčastěji se ale okurky nakládají nebo sterilizují ve sladkokyselém nálevu – buďto samostatně nebo jako součást zelenin do salátů. Ze zavařovaných (sterilizovaných) okurek se potom připravují omáčky, plní se jimi masové rolády a závitky - Španělský ptáček podle babiček, přidávají se do dressingů, majonéz, studených omáček, salátů a dalších výrobků studené kuchyně nebo se podávají jako příloha k různým pokrmům.

 Skladování

Okurky můžeme skladovat na chladném suchém místě i několik dní. V domácnosti je běžně dáváme do chladničky nebo do dostatečně chladné spíže. Dáváme pozor, aby nezačaly hnít.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Cibulačka Cibulačka
Reveňový koláč Reveňový koláč
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz