Recepty - okurka setá

Více z Zelenina ».

Okurka setá

Recepty s okurkou setou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Okurky patří mezi základní druhy tykvovité zeleniny. Mají typicky tykvovitý tvar, zelenou slupku, světle zelenou až bílou dužinu plnou semínek a různou velikost. Rozlišujeme nakládačky (mají menší plody) a salátovky (jsou větší). Pěstují se i u nás jako pařeništní, skleníkové a polní. Dají se vypěstovat i v malém – na zahrádce a to buď ze semínek nebo ze sazeniček zakoupených v zahradnictví. Okurky mají jen velmi malou výživovou hodnotu a jsou poměrně špatně stravitelné. Obsahují 90 - 95 % vody, dále v nich najdeme vitamín C (na100 g okurky až 8 mg vitamínu C). Díky obsahu draslíku pomáhají při odvodňování organismu, podporují krevní oběh, doporučují se také při revmatismu a dně. Nedoporučují se naopak při onemocněních srdce a cév, ledvin a žaludku. Nakládačky a mladé salátovky jsou zdravější, protože se jedí i se slupkou, která obsahuje zdraví prospěšné látky.

 Rady při nákupu

Okurky si můžeme vypěstovat sami, koupit je u velkopěstitelů (např. na jižní Moravě nebo v Polabí) nebo se nechají koupit běžně v prodejnách a odděleních zeleniny v supermarketech. Při nákupu dáváme pozor na to, aby nebyly ovadlé, zažloutlé nebo seschlé. Nemají-li na poli či záhoně dostatek vláhy, hořknou. Dalšími vadami může být hniloba nebo plíseň. Hniloba hrozí zejména salátovým okurkám baleným jednotlivě do igelitu, ve kterém se snadno zapaří.

 Využití v kuchyni

Čerstvé okurky se mohou konzumovat samostatně, použít na přípravu okurkových a dalších zeleninových salátů. Někdy se z nich připravuje i letní okurková polévka. Nejčastěji se ale okurky nakládají nebo sterilizují ve sladkokyselém nálevu – buďto samostatně nebo jako součást zelenin do salátů. Ze zavařovaných (sterilizovaných) okurek se potom připravují omáčky, plní se jimi masové rolády a závitky - Španělský ptáček podle babiček, přidávají se do dressingů, majonéz, studených omáček, salátů a dalších výrobků studené kuchyně nebo se podávají jako příloha k různým pokrmům.

 Skladování

Okurky můžeme skladovat na chladném suchém místě i několik dní. V domácnosti je běžně dáváme do chladničky nebo do dostatečně chladné spíže. Dáváme pozor, aby nezačaly hnít.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Cuketové placky Cuketové placky
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz