Recept Staropražská velikonoční hlavička mojí babičky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso se zeleninou uvaříme do měkka a necháme ve vývaru prochladnout. Můžeme vařit vše najednou, maso přidáváme postupně, nejdřív dáme jazyk a uzené, pak přidáme skopové a telecí až naposled. Pokud máme kořínek, vaříme zvlášť. Když místo kořínku přidáváme játra a ledvinku, očistíme, pokrájíme nadrobno a místo vaření podusíme chvíli na cibulce. Prochladlé maso pokrájíme hodně nadrobno.

Do hrnce dáme vývar, koření a máslo, přivedeme do varu a tenkým pramínkem vsypáváme hrubou mouku. Pořád mícháme, vaříme tak dlouho, až se těsto přestane chytat hrnce. Necháme prochladnout, oddělíme žloutky od bílků, žloutky vmícháme do těsta (jde to špatně, nejlíp pomůže ruční šlehač s háky), z bílků ušleháme tuhý sníh.

Vymažeme pekáč, vysypeme strouhankou. Dáme předehřát troubu na 220st (horkovzdušnou na 200). Do těsta přidáme usekané maso, usekané bylinky, utřený česnek a sníh z bílků. Těsto vlijeme na pekáč a pečeme cca 40 až 50min.
Pokud máte možnost nacpat do trouby víc forem, je mnohem hezčí vymazat srnčí hřbety a péct ji v několika formách najednou. Dá se pak vzít i jako velikonoční dárek na návštěvu.

Můžeme podávat teplé s bramborovou kaší, nebo studené k večeři se salátem z čerstvé zeleniny. Moc dobrá je i s kyselou okurkou nebo nakládanými houbami.

Recept je z kategorií: Historické recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.03.08 vloženo
  • 5917x zobrazeno

Čas přípravy

  • dlouhá

Ingredience

  • 20dkg telecí maso (dávám z krku nebo hrudí)
  • 20dkg skopové maso
  • 20dkg uzené maso (pečeně, ale kdo má rád tučnější může být i bůček)
  • 20dkg kůzlečí kořínek (není-li tak játra a ledvinky - mohou být i vepřové)
  • 20dkg uzený jazyk (vepřový nebo hovězí)
  • kořenová zelenina a cibule na vývar (do nádivky se nedává)
  • hmotnosti jsou orientační, možno měnit podle obliby
  • 1,5 l vývaru z mas
  • 40dkg hrubé mouky
  • 20dkg másla
  • 10 vajec
  • hrst čerstvého špenátu
  • hrst petrželové natě
  • hrst mladých kopřiv
  • hrst popence
  • svazek mladých cibulek
  • kdo má možnost může přidat mladé lístky fialek, pampelišek, chudobek, jitrocele ap.
  • 6 velkých stroužků česneku
  • pepř
  • sůl
  • muškátový květ
  • 2 drcené hřebíčky
  • máslo a strouhanka na formu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Staropražská velikonoční hlavička mojí babičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staropražská velikonoční hlavička mojí babičky

Pokud se mi podaří sehnat všechny ingredience, tak dělám. Patlačka je to hrozná, ale výsledek stojí za tu práci. Navíc je to pro mě taková vzpomínka na babičku. To zařazení předělám, hrozně špatně se mi v kategoriích hledá to pravé, zvlášť když jsou to tyhle recepty „na pomezí“.
Pokud se do toho někdo pustíte, tak držím palce a přeju dobrou chuť a krásné Velikonoce (ty tedy všem :-)).

 
ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staropražská velikonoční hlavička mojí babičky

Sigrid,
vypadá to, že tuhle hlavičku fakt děláš. Klobouk dolů!!!
Parádní recept mezi těmi rychlými, které ovšem ve všem tom spěchu sama ráda využívám.

 
Eja
3815 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staropražská velikonoční hlavička mojí babičky

Sigrid, to je nádhera !!!!!!!!!!

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Staropražská velikonoční hlavička mojí babičky

sigrid, tak tento recept zařaď do historických receptů. Je opravdu pěkný a k té době patří.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staropražská velikonoční hlavička mojí babičky

Prošla jsem všechny recepty na velikonoční nádivky, hlavičky a sekané, které jsem tu našla. Recept jsem zařadila hlavně proto, že žádná z nich není z odpalovaného těsta. Recept mi přišel zajímavý i tím, že babička se narodila v r. 1891 a tenhle recept měla od své maminky.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz