Recepty - makrela

Recepty s makrelou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Makrela je mořská ryba, která se živí ostatními živočichy v moři. Má tělo dlouhé až půl metru a její maso patří k těm tučnějším. Mimo to obsahuje dostatek bílkovin. Má bílé maso, stříbrné, modré či narůžovělé šupiny. Kromě do lidského jídelníčku se hojně přidává také do kočičích konzerv.

 Rady při nákupu

Kupujeme ryby zaručeně čerstvé, které nemají zakalené oči, necítíme z nich silný zápach, mají lesklé šupiny. V supermarketech se často setkáme s uzenými makrelami ve vakuu, plátky na sushi, konzervami v tomatě, oleji, nejčastěji se kupují mražené, celé ryby. K dostání je tento živočich v rybárnách, supermarketech, na trzích.

 Využití v kuchyni

Makrelu nejčastěji pečeme, zapékáme, nakládáme, smažíme v těstíčku či trojobalu, grilujeme, plníme jimi sushi, ale také dusíme - Makrela dušená po provensálsku. Podáváme ji hlavně s bramborem, rýží, kaší. Uzenou přidáváme do salátů, koktejlů, aspiků, antipast, pomazánek, paštik - Paštika z makrel, nádivek, závitků. Sedí si s česnekem, jablky, vínem, pepřem, bylinkami, cibulí. Makrela má už sama o sobě výraznou chuť, není třeba ji překrývat velkým množstvím surovin. Pro přípravu ryb by mělo platit pravidlo kombinace maximálně dvou druhů koření.

 Skladování

Čerstvou ihned zpracujeme nebo naporcujeme a zmrazíme. Mraženou udržujeme při -18°C, konzervy v chladu, suchu a temnu. Uzenou uchováme v lednici po dobu maximálně týdne.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Tatranské kuře Tatranské kuře
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz