Recept Makrela po pirátsku

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Makrela po pirátsku

Postup

Z oleje, citrónové šťávy, kečupu, rumu, česneku, feferonek, soli a koření dobře vymícháme marinádu. Tou silně potřeme ryby zvenku i uvnitř a necháme 30 minut odležet. Grilujeme asi 20 minut, otáčíme vždy po osmi minutách. Hotové posypeme bylinkami. *Poznámka:* Takto připravené makrely jsou velmi ostré, nejsou vhodné pro děti. Čerpáno z knihy Grilujeme nejen v přírodě (1998).

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 06.06.05 vloženo
  • 29123x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 makrely
  • 4 PL oleje
  • 2 PL citrónové šťávy
  • 2 PL kečupu
  • 1 dl rumu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 feferonky
  • špetka chilli
  • kari
  • bílý pepř
  • sůl
  • 4 PL míchaných čerstvých bylinek (*na posypání*).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 11.3.17 13:06

Nemám makrelu moc ráda, ale Vasili mne fotkou namlsal :-), stejně jsem je nakonec vykostila, jako parles.
Marináda s rumem je výborná, jen jsem přidala trochu třtinového cukru, byl to skvělý oběd :-)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Vasili 3.2.17 11:34

Výtečná makrela, děláváme ji se ženou dost často, akorát již méně ostříme (manželčin žlučník se bouří). Jo a kůžička je křupavější, když se jemně ne hluboko (třeba žiletkou) nařeže sešikma od hřbetu ke břichu cca co dva, tři cm od hlavy k ocasu.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

parles 18.3.13 11:28

Něco podobného ( ale bez rumu ) jsem dělal nedávno. A z makrely jsem vyndal páteř a stvořil dvojité filátko. Je to lahůdka!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Makrela po pirátsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Makrela po pirátsku

tlustá bába
1212 příspěvků 19.3.13 17:59

:lol:
Tak smír, dáme si každý svého.
Tak mě tu včera vyjančili, že jsem letěla jako splašená do toho krámu, co ho teď nebudu jmenovat a byl to veliký smutek! Vypadá to na krupicovou kaši. Mám deprési!

casino
4494 příspěvků 19.3.13 13:31
No, já to cejtím v hlavě i ústech asi takto:

Zatímco DOBRÉ sádlo a NEUTRÁLNÍ olej tomu božímu tvorečkovi neuškodí, tak MÁSLO z něj udělá božskou krmi… :)

tlustá bába
1212 příspěvků 19.3.13 13:01

@casino … ale sestru!
@parles
Pánové, že na vás budu žalovat v Haagu, takhle navádět lidi!! Olej, máslo!!!
Jak vyndáš okouna (a poskytneš si první pomoc), na sádlo s ním! :lol:

casino
4494 příspěvků 19.3.13 09:52
Na sádle? Na oleji?

MÁSLO NEMÁ BRATRA! :) Pokud tedy hovoříme o rybce PO MLYNÁŘSKU… :palec:

parles
302 příspěvků 19.3.13 00:05

Oškrábaní, vykuchaní, osolení, okmínovaní, omoučnění a usmažení v pánvi na dobrém oleji, neutrální chuti!

casino
4494 příspěvků 18.3.13 23:44
Na sááádle?
:nevim: :)
parles
302 příspěvků 18.3.13 23:19

Jó okouni! Ti jsou ještě lepší, než candát!

tlustá bába
1212 příspěvků 18.3.13 21:53

To jsem si naběhla!
Vím, Diana Mrázek, když si dojedu a hlavně, když mají ještě otevřeno. Naposledy, se skřípajícími zuby, štika. Tedy těmi zuby jsem skřípala já, ne ta štika.
Ale ryba od táty, byla ryba od táty. Čerstvě ulovená. Nevadí mi čistit a kuchat. Jen zabíjet nemusím.
Vlastně ne, naposledy jsme měli okouny. Na sádle, samozřejmě, a s kmínem a s Hostivařským chlebem, taky s kmínem. A taky se skřípěním zubů. :lol: Žehuň, Vavřinecký rybník? Kapři moc vyžraní.

Příspěvek upraven 18.03.13 v 21:56

di
2451 příspěvků 18.3.13 21:15

Tlustá bábo, napište (třeba i v soukromé zprávě), kde asi tak přebýváte a my Vám tu určitě nějaký slušný zdroj ryb najdeme. Mezitím třeba mrkněte k Mánkovi nebo sem , pár tipů tam najdete.

Příspěvek upraven 18.03.13 v 21:17

tlustá bába
1212 příspěvků 18.3.13 20:13

Při svých pobytech v Bulharsku jsme bydleli v soukromí a hlava rodiny byl, samozřejmě, rybář. Obvykle se vracel se 3 kyblíky, se skaridami, pak s těmi maličkými rybičkami, co se smažily na každém rohu i s hlavou a vnitřnostmi a ve třetím kyblíku měl ryby pro rodinu a tedy i pro nás. Já měla nejraději „popčeta“, ale občas přivezl i to, čemu říkali „palamut“ (palamide, pélamide). A jeho žena byla mistryně světa v přípravě ryb „bez vší parády“. Rajče a papriku jsme si utrhli na zahrádce. Nemělo to chybu. Výhoda toho, kdo je u zdroje. Z toho, co mám k dispozici ve svém okolí, bych nekoupila nic. Škoda. Občas ale podlehnu filé, přiznávám.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.3.13 18:53

Nechci se přít, ale brambory, potřísněné tučnou šťávou z ryby, budou lesklé?

parles
302 příspěvků 18.3.13 18:52

Ano, je to úplně jednoduché, to červené jsou cherry rajčátka ( ovšem z mého vlastního truhlíku ), a to hnědé jsou ve slupce uvařené červené brambůrky, lehce přelité omastkem. A souhlasím s tím, že candátovi se nevyrovná žádná SLADKOVODNÍ ryba. Ale v moři jsou podle mne i lepší, pro mne například i makrela. Ovšem není makrela, jako makrela! Je obrovský rozdíl mezi makrelou nekuchanou, jednotlivě zmrazenou a těmi chudinkami, vykuchanými a zatavenými v igelitu, které jsou logicky několikrát rozmrazené a zase zmrazené. :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 18.3.13 16:28

Brambůrky mě napadly také, ale je to moc jednoduché, je to hodně lesklé a ty tři vpravo mají takovou matnou plošku jako kaštany.
Dovoluji si kacířsky poznamenat (a autorům receptu se omlouvám), že se naprosto žádná ryba nevyrovná čerstvě ulovenému candátovi, pečenému na másle s kouskem cibule a petrželkou. (Pendo a Parlesi, už jdu klečet na hrách!)

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.3.13 16:02

Troufám si odhadnout, ze pečené brambory typu Rosela? Se šlupkou? Vypadá to báječně (a já mám hlad…)(a jídlo v nedohlednu…).

tlustá bába
1212 příspěvků 18.3.13 15:24

Parlesi, prosím, to červené jsem identifikovala buď jako rajčátka nebo papričky (z rodu příšerných), ale to hnědé??? Pečené žaludy? Nějaké lilečky nebo tykvičky? Hlízy s kaštanovým přelivem? Přílohové datle?
Děkuji!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Adventní perníčky 2

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz