Recepty - kozák

Více z Houby ».

Kozák

Kozák známe také jako: špičník, osičník, janek

Recepty s kozákem  Rady při sběru  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Jedná se však o shodný druh hub patřící do rodu Leccinum - hřibovité. Můžete tedy tuto houbu nazývat kozák i křemenáč, ale vždy se bude jednat o jeden druh houby, která se liší pouze barvou a stanovištěm. V české literatuře se chybně odděluje kozák a křemenáč, sjednocující český název zatím neexistuje.

 Rady při sběru

Kozáci a křemenáče rostou nejčastěji kolem lesních cest, rybníků a pod listnatými stromy. Nemáte-li štěstí, můžete si tyto houby zakoupit také u pěstitelských firem. Cena se pohybuje od 400 Kč za 1 kg.

 Využití v kuchyni

Použití je všestranné, neboť se jedná o chutné druhy hub – vyzkoušejte například některý z ověřených receptů na omáčku. Křemenáče jsou o něco tužší než kozáci, čehož lze využít při vaření.

 Skladování

Podobně jako u jiných druhů předcházíme zapaření hub. Skladování čerstvých kozáků a křemenáčů je doporučováno do teploty kolem 10°C.

 Sezóna

Nejtypičtější období růstu bohužel nelze jednoznačně říci, neboť mezi kozáky a křemenáče patří velmi mnoho druhů. Většinou se lze s jistotou spolehnout na červen, někdy vytrvají až do časného podzimu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz