Recepty - kozák

Více z Houby ».

Kozák

Kozák známe také jako: špičník, osičník, janek

Recepty s kozákem  Rady při sběru  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Jedná se však o shodný druh hub patřící do rodu Leccinum - hřibovité. Můžete tedy tuto houbu nazývat kozák i křemenáč, ale vždy se bude jednat o jeden druh houby, která se liší pouze barvou a stanovištěm. V české literatuře se chybně odděluje kozák a křemenáč, sjednocující český název zatím neexistuje.

 Rady při sběru

Kozáci a křemenáče rostou nejčastěji kolem lesních cest, rybníků a pod listnatými stromy. Nemáte-li štěstí, můžete si tyto houby zakoupit také u pěstitelských firem. Cena se pohybuje od 400 Kč za 1 kg.

 Využití v kuchyni

Použití je všestranné, neboť se jedná o chutné druhy hub – vyzkoušejte například některý z ověřených receptů na omáčku. Křemenáče jsou o něco tužší než kozáci, čehož lze využít při vaření.

 Skladování

Podobně jako u jiných druhů předcházíme zapaření hub. Skladování čerstvých kozáků a křemenáčů je doporučováno do teploty kolem 10°C.

 Sezóna

Nejtypičtější období růstu bohužel nelze jednoznačně říci, neboť mezi kozáky a křemenáče patří velmi mnoho druhů. Většinou se lze s jistotou spolehnout na červen, někdy vytrvají až do časného podzimu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz