Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na Vltavě probíhá pásmo na téma „KNEDLÍK“. Až do teď jsem
netušil, že vařívám LITICKÝ KNEDLÍK
Vezmi na kostky pokrájenou žemličku a v převařeném másle ji pěkně dozlatova usmaž, pak utří kus nového másla na míse, vraz do něho 6 celých vajec, jedno po druhém; vždy po jednom vejci lžíčku pěkné mouky a lžíčku sladké smetany, osol, dobře to promíchej, pak tu smaženou žemličku, když vystydne, dej k tomu a mouky tolik, až když se rukou na těsto plácne, na ruku se nepřilípne. Pak hodně velké knedle do vařící slané vody zavař a nech je vařit, až jsou uvnitř dobře provařené, pak každý na čtyry čtvrtě rozkroj, posyp strouhanou žemličkovou kůrkou a polej rozpáleným máslem. Tyto knedle jsou k černé rybě výborné. Zdroj: M.D.Rettigová Připsáno 30. září 2009 Myslím, že zdejší protřelí kozáci jsou lišky podšité a s receptem M.D.R. si poradí, jen chtít... Kdyby naše buditelka tušila, že B. Hrabal vloží do úst svému hrdinovi větu: "Potomstvo zlé, ... a zločinné", jistě by byla sdílnější :o())). Pro ty, kterým se nedostává kuchařských zkušeností, přidávám předpis z pera Marie Sandtnerové - Janků (opět v původním znění :-) TŘENÝ KNEDLÍK (litický) Do 10 dkg utřeného másla se solí přidáme vždy 1 vejce, 1 lžíci mouky a 1 lžíci mléka. Tak pokračujeme, až je tam 6 vajec, 6 lžic mouky a 6 lžic mléka. Poté přidáme 2 žloutky, těsto dobře vypracujeme, načež do něho zamícháme 20 dkg housky na kostečky nakrájené, na másle usmažené a vychladlé a knedlík v ubrousku uvaříme (1 hod.). Hotový vyndáme z ubrousku, nakrájíme, polijeme máslem a podáváme k jemnějšímu masu. Udaný rozpočet stačí pro 5 - 10 osob. (Na krájenou housku 4 dkg másla.)
Recept je z kategorií: Přílohy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Dobré knedlíky, taknazvané litické
Casino, těchto receptů od M. D. Rettigové sem mohu přepsat, že to vydá na jednu knihu, ale o tom to přeci není.
Pokud jsi ho vyzkoušel, jak ostatně píšeš, je v této komunitě normální upřesnit gramáže, tak jak jsi je použil Ty, o tom ostatně také píšu nejen já, ale i Ty. Tak kde je problém?
Jeden recept nahrazuješ receptem druhým, ale úplně od jiné autorky.
Ano, chybí tam specifikace „houstičky“. Nebo si snad někdo pamatuje, kolik hmotnila houstička v předminulém století

) To je terminus technikus par excellence…
Je zajímavé porovnat, jak se recept za cca 100 let změnil
Mně se líbí ta „nepřilípnutá“ ruka
Náš soudruh casino to trochu přehnal … tak jak radí jiným … napiš recept v původním znění a pak teprve svoje úpravy … mně v tomto receptu chybí … nic ve zlém, ale jsem zvyklá … a proto věřím, že vše bude upřesněno. Díky.
12 příspěvků 29.9.09 04:15
Zní to výborně, ale může mi někdo poradit, kolik gramů másla je na to potřeba? „Kus nového másla“ mě trochu mate. A vařit zhruba 20 min? Díky
2904 příspěvků 12.9.09 18:35
…teda chýba kategória receptov - prílohy…
2904 příspěvků 12.9.09 18:34
…ešte kategóriu…:-)
alis, děkuji Vám! Doplněno - sertrvalý stav, žeby ještě nějaká chybička?
soudruzi udělali chybu, že nevyplnili kategorii „země původu“
A.
Tak nevím, kde udělali soudruzi chybu, že se recept neobjevil mezi nejnovějšími