Recept Medovina podle neznámého

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Po dlouhé době jsem opět vyplenil antikvariát v Liberci. Mimo jiné jsem tam sehnal i knížečku od Ing.Dr. Josefa Kozáka - Ovocná vína z roku 1944. Receptůra na medovinu byla vložena na zvláštním papírku a psaná rukou.

Postup

Bohužel tady není postup. Takže zasvěcená diskuze je na obzoru.

Recept je z kategorií: Nápoje

Nahlásit recept

  • 11.12.09 vloženo
  • 6121x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg medu
  • šťáva z 1,5 kg jablek
  • 2 g salmiaku
  • 10 g čerstvých listů ořešákových
  • vody až 5 litrů kvasí se s 1 kg cukru a Sherry-kvasnicemi.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medovina podle neznámého

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
zlomax
426 příspěvků 13.12.09 13:48
Re: Medovina podle neznámého.

Radilů je tady mraky. Já osobně teda lítat nebudu, nejsem pošuk. Pro med zajedu na polskou tržnici 20 km od nás. V Kauflandu budu věřit, že mají 100% jablečný džus. Živná sůl a kvasnice jsou v každé drogérii. Největší problém je to lupení z ořechů, takže to letos nestíhám. Ale na příští rok to snad vyjde:-))))

gmp
1603 příspěvků 12.12.09 22:22
Re: Medovina podle neznámého - svato

ženská strdím oplývající. No prosim určitě z Clubu Zabudnutých Sláwuow.
Jinak bych doporučil Zlomaxovi implantovat křídla, nejlépe s měnitelnou geometrií, vybaven ochlupením již je, kyblíček do ruky a dokaváde nenanosí kilo medu…
Zdenku, nezapomeň, že včely neznají únavu a upracují se až k smrti. Miloš

svato
1421 příspěvků 12.12.09 08:04
Re: Medovina podle neznámého.

môj syn dodáva: a okrem toho je aj fešná (tá kočka)

svato
1421 příspěvků 12.12.09 07:18
Re: Medovina podle neznámého - Miloško,

neviem, či je to vždy kazenie medu. Jedna naša mladá kolegyňa nosieva na akcie medovinu, je menej sladká, než by človek čakal a plná výborných koreníčok. Na druhe strane, tá baba píše (vcelku úspešne) fantasy, dobre sa pozná s pánom Červenákom, čo píše staroslovanské fantasy, tak pánboh (perún?) vie, odkiaľ to vlastne má.

gmp
1603 příspěvků 12.12.09 04:38
Re: Medovina podle neznámého.

Tolik dobrýho medu zkazit. Víš co to dá včelám práce než nasbíraj kilo medu? Miloš

Wolfg
584 příspěvků 11.12.09 21:57
Re: Medovina podle neznámého.

Destilovat nesmíme, jináč máme zaracha. Škoda že nejsme u piva, to by byla akademická diskuze !!
Methyalkohol, ač se jedná o suprjed, destilací ovocného zákvasu nedošáhnete, kdybyste se rozkrájeli V-krouhačkou na julienne. Tedy ne v množství, které by ublížilo. (nebavíme se o vychlastaným kýblu). Mnohem horší jsou zadky, tedy dokap, potažmo vyšší alkoholy, které zapáchají a bral bych je nejvýš, jako doplňky stravy, maj podobnej blahodárnej vliv a vycházej levnějc.
Salmiak dostanete tam, kde jsou potřeby pro pájení, třeba klempířina, čistěj v tom pájky. Ten chleba podle dědy, se dával právě kvůli dusíku, ale žádnej archív z tý bžundy nezakládejte

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.09 21:10
Re: Medovina podle neznámého.

salmiak je štandardne chlorid amónny, NH4Cl, aj keď pri potravinárskych receptoch spred polstoročia nikto nemusí byť prorokom (konečne aj dnes potravinárska chémia v rukách a ústach laikov často skučí hrôzou)
Pokiaľ nebude zohnateľný (skutočne neviem či existuje v potravinárskom maloobchode), kľudne nahradiť salajkou (ďalšie názvy soľ z jelenieho rohu, možno? aj to spomenuté ammonium) - ide o hydrouhličitan amónny čo sa používa do pečiva (teplom sa kompletne rozkladá na plyny a preto cesto pri pečení pekne nabuble)
Ako bolo uvedené nižšie, ide len o výživu pre kvasinky, uvedené 2 gramy sú v celkovom množstve (cca 8 kg kvasnej zmesi - voda, jablčná šťava, cukor, med) úplne bezproblémové. A myslím si, že keď sa aj nedá, tak prírodné zdroje (jablková šťava a med) nejaký ten dusík pre kvasinky dodajú.
Postup zrejme klasický, zvariť vodu, zrejme aj s prí:,–(ami, nechať vychladnúť (možno med až do vychladnutej?), následne zakvasiť a po ukončení bublania (najlepšie pod kvasnou zátkou) stiahnuť (zliať), prípadne prefiltrovať, nafľašovať, dobre uzavrieť a skladovať v temne a chlade.

martin_etzl
280 příspěvků 11.12.09 20:55
Re: Medovina podle neznámého.

Zlomaxi, pokud výsledek svých pokusu nebudeš destilovat, můžeš pokusničit, co hrdlo ráčí a může to být i dobré. Každopádně se ti nestane nic horšího než břichobol. To až při destilaci pozor, protože metylalkohol zabíjí lidské nervové buňky zrovna tak, jako kvasinky. Ale moc bych se nebál, můj dědeček za války dělal víno úplně ze všeho. Prý i z chlebových kůrek.

zlomax
426 příspěvků 11.12.09 18:52
Re: Medovina podle neznámého.

Jsem nad míru spokojený. Jako obecní tupohlav zde dostávám školu chemie, jelikož při této látce jsem zrovna hrál čáru za školou o spolužačku. Podtrženo a sečteno, mám použít živnou to sůl. Dále vše nacpat do demižonu a nechat jedovatět. Pozvat škodiče a testovat na dalších kolem jdoucích. Paráda. Až bude lupení a pokvete tráva jdu do toho.

Wolfg
584 příspěvků 11.12.09 18:30
Re: Medovina podle neznámého.

Bez živné soli jsou kvasinky líné, špatně se rozmnožují a fermentace se i zastaví. Kvasinky při rozmnožování sůl sežerou a k tomu asi 5% cukru. Většina ovoce obsahuje od 5 do 12% cukru, takovou koncentraci mají kvasinky rády, s nižší jsou rychle hotovy, s vyšší si neumí poradit (viz konzervace cukrem). V průběhu fermentace se množství cukru snižuje, kvasinky ho přežvejkají na líh a oxid uhličitý. V kvasu se tedy zvyšuje koncentrace lihu. Když dosáhne asi 14%, kvasinky exnou vlastním produktem a je s kvašením konec. To platí za předpokladu, že v původním roztoku byl cukru dostatek. Když je ho akorát, výsledek je „suchý“ (kyselý), je-li cukru nadbytek, není, kdo by ho sežral a výsledkem je sladké víno. Sladké víno z obchodu není sladké přebytkem cukru, ale přídavkem glykolů (Fridex), aby se nemohlo samovolně rozkvasit. Dobrou chuť, budete ji potřebovat. :-) Na med z obchodu pozor. Není to med, ale srágora s přídavkem inhibitorů kvašení, takže se medovina nemusí podařit

martin_etzl
280 příspěvků 11.12.09 18:16
Re: Medovina podle neznámého.

Zlomaxi, myslím že Wolf měl na mysli tohle: http://www.palenicerudice.cz/…y_enzymy.htm a tím by se dal Salmiak nahradit bezpečněji, protože v balení bude uvedené i přesné dávkování.

zlomax
426 příspěvků 11.12.09 17:55
Re: Medovina podle neznámého.

Právě sedím u scaneru a pro zájemce jsem ochoten to hodit do deníčku. Je tam totiž mraky tabulek nad kterýma můj rozum zůstává ve stavu IQ tykve:-)))
To Wolfg: prosím o náležité vysvětlení v SZ.
To Martin: krásně vysvětleno, ale stejně jsem dutý jak bambus:-)))

jolana
5066 příspěvků 11.12.09 17:34
Re: Medovina podle neznámého.

jj..mno..trosku som to zaviedla na vedlajsiu kolaj..ja som klikla ani neviem naco, uvidela cukrik likoricovy a hotovo-uz som to vedela o)) ;-)).. trosku sa hanbim, ale len trosku ;-))

Wolfg
584 příspěvků 11.12.09 17:33
Re: Medovina podle neznámého.

Kvasinky potřebují k životu dusík. V cukru není a med jím neoplývá. Výživa pro kvasinky se prodává jako „živná sůl“ a ten salmiak je dobrá náhrada. V ovoci pro výrobu vína je živin dostatek, protože příroda se zbavuje vlastních produktů i kvašením. Tím vzniknou milióny tun čistého lihu, ten se odpaří a snadno rozpadne na nové stavební prvky, co vychlastá lidstvo, je směšný rybníček a přírodu neovlivní.
Návody na výrobu kvašených nápojů tu jistě někde jsou. Důležité je, nepoužít dávku cukrů najednou, ale u medoviny po třetinách. Kvasinky neradi přeslazené.....

martin_etzl
280 příspěvků 11.12.09 17:33
Re: Medovina podle neznámého.

Ammoné soli se používají v omezeném množství v potravinářském průmyslu. Pekařka určitě zná dvojuhličitan ammonný, jenomže ho pravděpodobně zná pod názvem cukrářské droždí nebo pod starším názvem ammonium. Chlorid ammonný, salmiak byl opatrně používán jako náhradní solidlo při poruchách ledvin a srdečních onemocněních, ale neosvědčil se a dnes je k tomuhle účelu používám chlorid draselný. Takže proč by nemohl fungovat jako chuťový regulátor při výrobě medoviny? Ovšem 2g na 1kg medu mi přijde na hranice snesitelnosti. Je opravdu velmi intenzivně slaný.

zlomax
426 příspěvků 11.12.09 17:12
Re: Medovina podle neznámého.

Danuško tam jsem se taky díval. A fakt mne zajímá co tam mám nacpat. Ostatně musím recept odložit na jinou dobu. Dnes asi u tchýně na zahradě ořešák neorvu:-)))))

pekarka
410 příspěvků 11.12.09 16:55
Re: Medovina podle neznámého.

Ha ha, tak jsem se koukla. No je prý použitelný v dýmovnicích a některých druzích bombónů a tady je odkaz na encyklopedii http://cs.wikipedia.org/wiki/Salmiak_(minerál)

zlomax
426 příspěvků 11.12.09 16:51
Re: Medovina podle neznámého.

No já pro změnu našel tento odkaz http://salmiak.navajo.cz/ . Podle nich je salmiak sůl ammoná. Proč je napsaná v receptu netuším, jako mě zůstává záhadou k čemu tam slouží.

casino
4488 příspěvků 11.12.09 16:24
Re: Medovina podle neznámého.

…lékořicový bonbon? Tak to je novinka zase pro mě :o) Jsem si říkal, proč ten chlorid amonný někdo cpe do medoviny…

pekarka
410 příspěvků 11.12.09 16:15
Re: Medovina podle neznámého.

Jé tak to se už dívat nemusím, mě ten salmiak taky zajímal

jolana
5066 příspěvků 11.12.09 15:56
Re: Medovina podle neznámého.

Zlomax, to su zvlastne recepty, vdaka za ne :))..zaujimava medovina… samozrejme nemam ani sajnu ako sa to moze robit ci pripravit.Najsikovnejsia viem byt podla Spiserovych receptov a rad, ale neznala hned som sa vydala na net hladat ze co je salmiak, a to likericova pastilka/cukrik..

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jahodový pohár

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz