Recept Piemontský vermut
zlomax Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Receprůra je opsaná z knihy Ing.Dr. Josefa Kozáka-Ovocná vína. Zemědělská knižnice sv. 3. Sbírka naučných spisů pro zemědělskou praxi. Praha 1944. Vesmír, nakladatelská a vydavatelská společnost
Postup
Semena tonky, muškátový ořech, puškvorec a jemně rozemletá skořice se asi týden macerují v 10 litrech 90% vinného destilátu. Po týdnu se k směsi přidají rozstříhané nebo rozdrcené ostatní přísady směsi a k tekutině se přidá 8 litrů téhož 90% vinného destilátu a doplní do objemu 35 litrů 17 litry dobrým starým vínem. Tato směs se vyhřeje na vodní lázni opatrně na teplotu 55 stupňů C, drží se v této teplotě půl hodiny, pak se nechá zvolna vychladnouti a asi týden se ještě koření maceruje za chladna. A tohle mne dostalo:-)))) Hnací silou zemědělského pokroku kromě zkušeností, které zemědělec těží z vlastní praxe, je také zvídavé poznávání nových vědeckých poznatků a cizích praktických zkušeností.
Recept je z kategorií: Nápoje
- 11.12.09 vloženo
- 9224x zobrazeno
Ingredience
- 500 g lékařského pelyňku
- 450 g římského pelyňku
- 1500 g majoránky
- 1000 g koriandru
- 150 g muškátového oříšku
- 200 g hřebíčku
- 200 g puškvorce
- 550 g mateřídoušky
- 450 g semen tonky
- 300 g šalvěje
- 200 g skořice.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Piemontský vermut
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Piemontský vermut
2904 příspěvků 13.12.09 18:11
426 příspěvků 13.12.09 13:37
Má drahá Aličko, semena se dají sehnat zde http://www.vegetalismus.cz/ a ostatní se dá sehnat tady http://www.prodejbylin.cz/. Mě zajímá kde dnes sehnat 90% destilát nebo čím ho nahradit.
505 příspěvků 13.12.09 01:57
Spíš kdo doveze tanku, ne?
AG
2904 příspěvků 12.12.09 04:38
zase?
spolehni se!
505 příspěvků 12.12.09 03:32
kde seženu tonka bean - semínka Dipteryx odorata? Slivovici nemám, grappu třeba doveze Soňa. AG
551 příspěvků 12.12.09 02:20
spravne vykvasit ovocie na kvalitny destilat je hotove umenie…a to je len jedna cast uspechu…dalsia a vyznamna cast uspechu tkvie v systeme palenia a odbornosti palenika…no a potom este v osetreni destilatu po vypaleni…dalsie veci-zakopavanie, vkladanie roznych polienok dreva atd.- uz alkohol nejako vyznamne neovplyvni…
destilat z ceresne vtacnice, marhule, letnej hrusky, bobulovin, malín atd. dokaze majstrovsky doviest k dokonalosti len clovek, co tomu naozaj rozumie… samozrejme aj z ostanych kostkovin a jadrovin…je pravda, ze slivkovy kvas je v podstate asi najjednoduchsi, co sa tyka kvasenia, ale to neznamena, ze destilat zo sliviek je podradny…jedine, ze sa nedodrzia vseobecne pravidla pri vedeni kvasu a potom vysledny produkt skriabe v hrdle…co sposobuje nadmerny obsah octanu etylnateho…a potom mu uz nepomozu ani ziadne finesy…
5068 příspěvků 11.12.09 23:53
heh, mame slivovicu domacu v spajzu mladicu, 20ku
584 příspěvků 11.12.09 23:08
Diskuze plodná, jen což. Kde jsou s tím pivem? V sudu plechovým se udí klobásy, za chvíli jsou…
O zakopaným sudu dubovým jsem neslyšel, a taky netvrdím nic. Jen si nedovedu představit, jak vydrží i s obručema deset let v mokrej hlíně.
To je tak. V sudech z bílého dubu zraje koňak, whisky a možná porto a sherry. Ze dřeva do nápoje se vylouhuje kvercitin, třísloviny a barva. I když je molekula lihu větší než vody a neměla by dřevem prolézt, stejně objem lihu klesá, rozpadají se vyšší alkoholy, vznikají voňavé estery, acetal a lihovina se stává „hladkou“. Ale pravá pálenka z ovoce má mít svoji chuť a nemá ji získat odjinud. Zraje ve skle, ve tmě a chladu a proces trvá léta. Slyšel jsem, že když se narodí holka, zakope se slivovice v demižonu a když se chystá svatba dcerky, začínají hovory: „ty vole, kam jsme jí tenkrát dali??“ Moraváci na to přísahají, ale zakopáním se pouze udrží nízká teplota, jinak nebyly objeveny žádné markantní změny. Už před třiceti lety odhalil plynový chromatograf kompletní složení. Neklepali byste se, co pohyby v půdě provedou se skleněnou flaškou? Já tedy jo
Wolfgangu, nejsem přítel jakékoliv slivovice, většinou sou to patoky, který stréc vypalí a vzápětí prodá. Ale dobře vypálená slivovice, který se dá do dubovýho sudu a na deset let zakope v
u do země a zapomene se na ní, to už je
o něčem jiném. Zeptejte se na Rajhradě.
584 příspěvků 11.12.09 21:43
Jak říká Babica u svých sofistikovaných receptů, „každej si tam dá, co má rád“. Já Babicu nerad…mno…kdyby se semlel a dobře okořenil…čertví, po čem jsme udělaný
Nalil bych tam vodku. Co máte porád s tou slivovicí??? Jsou mnohem méně sprostý chlasty, třešně ptačky, třeba, nebo meruňky, letní hrušky, žádná umělá chemie.
Každá pálenka je jako žena, má svoji vůni i chuť, jak se tam začne vtírat chemie…ááále co bych…
K vermutu mám vztah velmi opatrný. Kdysi jsem dostal na vánoce úplatkem láhev Cinzana. Holky byly ještě moc malé, tak jsem si to načal sám. Nechutnalo mně. Takový sladký tlamolep to byl. Teď už jsou větší a občas tátu ukecají na flašku Campari, ale já mám stejně nejradši dobrou sladovou nebo když už, suchý port nebo třeba dobrou, jemnou slivovičku. To je přece jenom takové chlapské pití. Všechny ty vermutíčky jsou spíš pro baby dobré.
426 příspěvků 11.12.09 18:59
Wolfg mě dává záhul na obou frontách:-)))) A to jsem chtěl jít koupit čajíček na pana Bechera:-))) Leží tady notně zaprášená láhev Sandeman Medium Dry Sherry. Grappu nemám, tak co slivovice?
584 příspěvků 11.12.09 18:40
Mám bohužel, zkušenost, že levné vermuty nounejm, jsou na tři věci: otevřít, zavolat fekál, ten ho ekologicky vycucne a flašku šoupnem do separovaného odpadu. Pokud si chcete pochutnat, čmajzněte butylku Garrone cherry a cmrnkněte k tomu kapku (velikánskou) grappy. Přítomným se omluvte, že nemáte rádi sladké a ředíte vodou. Po třech skleničkách, už to nevokecáte
426 příspěvků 11.12.09 18:39
Od jisté doby nemám důvěru v Cinzano, nebo něčemu tomu podobnému. Podle domácí kuchyně mojí švagrové to je lahodné pitivo. Já trpěl dva dny demencí a stavem hrubé nevolnosti. Permoníci v mojí, už bez tak tupé lebce tlučou na poplach. Ano uvedené pitivo znám a jde okolo mne. Někdo dělá Cinzano z chleba či rýže ( škodič tchán a škodička švagrová) a tady je návod na pomstu. Vesměs vše co vytvořím testuji na rodině. Pokud to nepoloží je, nejsem já v ohrožení.
…určitě znáte: CARPANO, CINZANO, MARTINI,… NOILLY PRATT
426 příspěvků 11.12.09 17:07
Citace z knihy.
Aby člověk spojil užitečné s příjemným, vyrábí si také kořeněná a aromatisovaná vína: k obyčejným vínům révovým nebo ovocným přidává koření, složené z různých bylin, event. aromatické součásti těchto rostlin. Víno získává v chuti i vůni určitý charakter a vznikají tak ponejvíce vína kořeněná-vermuty, která se pijí obyčejně před jídlem, aby povzbudila chuť.
Pro Jolanku: nemám ani šajnu jak chutná ten kupovaný vermut. Musím sám pro sebe recept zredukovat, neboť nevlastním tak velkou nádobu:-))))
No, vermuty mají kolem 18% alkoholu… Takže to vypadá asi na hektolitr pití… Ale protože nikdo neví, jak to má chutnat, určitě zklamání bude menší, než v případě zde uvedeného receptu na „becherovku“ z čaje
())))
5068 příspěvků 11.12.09 16:01
Jaby som len chcela vediet, Vermut co sa kupuje to je take daco podobne z dacoho ako je tu opisane ?to sa pytam naozaj, nieze akoze..o alkoholu a pod.totizto nemam ani sajnu..