Recept Piemontský vermut

zlomax Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Receprůra je opsaná z knihy Ing.Dr. Josefa Kozáka-Ovocná vína. Zemědělská knižnice sv. 3. Sbírka naučných spisů pro zemědělskou praxi. Praha 1944. Vesmír, nakladatelská a vydavatelská společnost

Postup

Semena tonky, muškátový ořech, puškvorec a jemně rozemletá skořice se asi týden macerují v 10 litrech 90% vinného destilátu. Po týdnu se k směsi přidají rozstříhané nebo rozdrcené ostatní přísady směsi a k tekutině se přidá 8 litrů téhož 90% vinného destilátu a doplní do objemu 35 litrů 17 litry dobrým starým vínem. Tato směs se vyhřeje na vodní lázni opatrně na teplotu 55 stupňů C, drží se v této teplotě půl hodiny, pak se nechá zvolna vychladnouti a asi týden se ještě koření maceruje za chladna. A tohle mne dostalo:-)))) Hnací silou zemědělského pokroku kromě zkušeností, které zemědělec těží z vlastní praxe, je také zvídavé poznávání nových vědeckých poznatků a cizích praktických zkušeností.

Recept je z kategorií: Nápoje

Nahlásit recept

  • 11.12.09 vloženo
  • 8528x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g lékařského pelyňku
  • 450 g římského pelyňku
  • 1500 g majoránky
  • 1000 g koriandru
  • 150 g muškátového oříšku
  • 200 g hřebíčku
  • 200 g puškvorce
  • 550 g mateřídoušky
  • 450 g semen tonky
  • 300 g šalvěje
  • 200 g skořice.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Piemontský vermut

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Piemontský vermut

anickav
2904 příspěvků 13.12.09 18:11
Re: Piemontský vermut
:-))
zlomax
426 příspěvků 13.12.09 13:37
Re: Piemontský vermut- AliceG

Má drahá Aličko, semena se dají sehnat zde http://www.vegetalismus.cz/ a ostatní se dá sehnat tady http://www.prodejbylin.cz/. Mě zajímá kde dnes sehnat 90% destilát nebo čím ho nahradit.

Alice_G
505 příspěvků 13.12.09 01:57
Re: Piemontský vermut - anicka

Spíš kdo doveze tanku, ne?
AG

anickav
2904 příspěvků 12.12.09 04:38
Re: Piemontský vermut

zase?

noskovice
1322 příspěvků 12.12.09 03:45
Re: Piemontský vermut-Ali,

spolehni se! :-)))

Alice_G
505 příspěvků 12.12.09 03:32
Re: Piemontský vermut - tonka - maxi,

kde seženu tonka bean - semínka Dipteryx odorata? Slivovici nemám, grappu třeba doveze Soňa. AG

gabi
551 příspěvků 12.12.09 02:20
Re: Piemontský vermut

spravne vykvasit ovocie na kvalitny destilat je hotove umenie…a to je len jedna cast uspechu…dalsia a vyznamna cast uspechu tkvie v systeme palenia a odbornosti palenika…no a potom este v osetreni destilatu po vypaleni…dalsie veci-zakopavanie, vkladanie roznych polienok dreva atd.- uz alkohol nejako vyznamne neovplyvni…
destilat z ceresne vtacnice, marhule, letnej hrusky, bobulovin, malín atd. dokaze majstrovsky doviest k dokonalosti len clovek, co tomu naozaj rozumie… samozrejme aj z ostanych kostkovin a jadrovin…je pravda, ze slivkovy kvas je v podstate asi najjednoduchsi, co sa tyka kvasenia, ale to neznamena, ze destilat zo sliviek je podradny…jedine, ze sa nedodrzia vseobecne pravidla pri vedeni kvasu a potom vysledny produkt skriabe v hrdle…co sposobuje nadmerny obsah octanu etylnateho…a potom mu uz nepomozu ani ziadne finesy…

jolana
5068 příspěvků 11.12.09 23:53
Re: Piemontský vermut

heh, mame slivovicu domacu v spajzu mladicu, 20ku ;))

Wolfg
584 příspěvků 11.12.09 23:08
Re: Piemontský vermut

Diskuze plodná, jen což. Kde jsou s tím pivem? V sudu plechovým se udí klobásy, za chvíli jsou…
O zakopaným sudu dubovým jsem neslyšel, a taky netvrdím nic. Jen si nedovedu představit, jak vydrží i s obručema deset let v mokrej hlíně.
To je tak. V sudech z bílého dubu zraje koňak, whisky a možná porto a sherry. Ze dřeva do nápoje se vylouhuje kvercitin, třísloviny a barva. I když je molekula lihu větší než vody a neměla by dřevem prolézt, stejně objem lihu klesá, rozpadají se vyšší alkoholy, vznikají voňavé estery, acetal a lihovina se stává „hladkou“. Ale pravá pálenka z ovoce má mít svoji chuť a nemá ji získat odjinud. Zraje ve skle, ve tmě a chladu a proces trvá léta. Slyšel jsem, že když se narodí holka, zakope se slivovice v demižonu a když se chystá svatba dcerky, začínají hovory: „ty vole, kam jsme jí tenkrát dali??“ Moraváci na to přísahají, ale zakopáním se pouze udrží nízká teplota, jinak nebyly objeveny žádné markantní změny. Už před třiceti lety odhalil plynový chromatograf kompletní složení. Neklepali byste se, co pohyby v půdě provedou se skleněnou flaškou? Já tedy jo

martin_etzl
280 příspěvků 11.12.09 22:24
Re: Piemontský vermut

Wolfgangu, nejsem přítel jakékoliv slivovice, většinou sou to patoky, který stréc vypalí a vzápětí prodá. Ale dobře vypálená slivovice, který se dá do dubovýho sudu a na deset let zakope v :,-(u do země a zapomene se na ní, to už je o něčem jiném. Zeptejte se na Rajhradě.

Wolfg
584 příspěvků 11.12.09 21:43
Re: Piemontský vermut - zlomax

Jak říká Babica u svých sofistikovaných receptů, „každej si tam dá, co má rád“. Já Babicu nerad…mno…kdyby se semlel a dobře okořenil…čertví, po čem jsme udělaný :-)
Nalil bych tam vodku. Co máte porád s tou slivovicí??? Jsou mnohem méně sprostý chlasty, třešně ptačky, třeba, nebo meruňky, letní hrušky, žádná umělá chemie.
Každá pálenka je jako žena, má svoji vůni i chuť, jak se tam začne vtírat chemie…ááále co bych…

martin_etzl
280 příspěvků 11.12.09 21:01
Re: Piemontský vermut

K vermutu mám vztah velmi opatrný. Kdysi jsem dostal na vánoce úplatkem láhev Cinzana. Holky byly ještě moc malé, tak jsem si to načal sám. Nechutnalo mně. Takový sladký tlamolep to byl. Teď už jsou větší a občas tátu ukecají na flašku Campari, ale já mám stejně nejradši dobrou sladovou nebo když už, suchý port nebo třeba dobrou, jemnou slivovičku. To je přece jenom takové chlapské pití. Všechny ty vermutíčky jsou spíš pro baby dobré.

zlomax
426 příspěvků 11.12.09 18:59
Re: Piemontský vermut

Wolfg mě dává záhul na obou frontách:-)))) A to jsem chtěl jít koupit čajíček na pana Bechera:-))) Leží tady notně zaprášená láhev Sandeman Medium Dry Sherry. Grappu nemám, tak co slivovice? :-))))

Wolfg
584 příspěvků 11.12.09 18:40
Re: Piemontský vermut

Mám bohužel, zkušenost, že levné vermuty nounejm, jsou na tři věci: otevřít, zavolat fekál, ten ho ekologicky vycucne a flašku šoupnem do separovaného odpadu. Pokud si chcete pochutnat, čmajzněte butylku Garrone cherry a cmrnkněte k tomu kapku (velikánskou) grappy. Přítomným se omluvte, že nemáte rádi sladké a ředíte vodou. Po třech skleničkách, už to nevokecáte

zlomax
426 příspěvků 11.12.09 18:39
Re: Piemontský vermut-to casino

Od jisté doby nemám důvěru v Cinzano, nebo něčemu tomu podobnému. Podle domácí kuchyně mojí švagrové to je lahodné pitivo. Já trpěl dva dny demencí a stavem hrubé nevolnosti. Permoníci v mojí, už bez tak tupé lebce tlučou na poplach. Ano uvedené pitivo znám a jde okolo mne. Někdo dělá Cinzano z chleba či rýže ( škodič tchán a škodička švagrová) a tady je návod na pomstu. Vesměs vše co vytvořím testuji na rodině. Pokud to nepoloží je, nejsem já v ohrožení.

casino
4497 příspěvků 11.12.09 18:17
Re: Piemontský vermut

…určitě znáte: CARPANO, CINZANO, MARTINI,… NOILLY PRATT

zlomax
426 příspěvků 11.12.09 17:07
Re: Piemontský vermut

Citace z knihy.
Aby člověk spojil užitečné s příjemným, vyrábí si také kořeněná a aromatisovaná vína: k obyčejným vínům révovým nebo ovocným přidává koření, složené z různých bylin, event. aromatické součásti těchto rostlin. Víno získává v chuti i vůni určitý charakter a vznikají tak ponejvíce vína kořeněná-vermuty, která se pijí obyčejně před jídlem, aby povzbudila chuť.
Pro Jolanku: nemám ani šajnu jak chutná ten kupovaný vermut. Musím sám pro sebe recept zredukovat, neboť nevlastním tak velkou nádobu:-))))

casino
4497 příspěvků 11.12.09 16:44
Re: Piemontský vermut

No, vermuty mají kolem 18% alkoholu… Takže to vypadá asi na hektolitr pití… Ale protože nikdo neví, jak to má chutnat, určitě zklamání bude menší, než v případě zde uvedeného receptu na „becherovku“ z čaje :o())))

jolana
5068 příspěvků 11.12.09 16:01
Re: Piemontský vermut

Jaby som len chcela vediet, Vermut co sa kupuje to je take daco podobne z dacoho ako je tu opisane ?to sa pytam naozaj, nieze akoze..o alkoholu a pod.totizto nemam ani sajnu..

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz