Recept Omáčka s portským a houbami ke špekovým knedlíkům

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Omáčka s portským a houbami ke špekovým knedlíkům

Úvod

Zbyly mi špekové knedlíky a blížila se kamarádka, která má ráda kyselé houbičky.

Postup

Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme jemně pokrájený iberijský špek. V okamžiku, kdy se začne rozpouštět přidáme jemně pokrájenou cibuli a po chvíli na plátky nakrájený česnek a tymián. Osmažíme do sklovata.
Pak přidáme pol. lžíci třtinového cukru a necháme zkaramelizovat.
K základu přidáme hladkou mouku a osmažíme do světle hněda.
Mimo zdroj tepla přilijeme hovězí vývar a portské víno a osolíme. Za občasného míchání vaříme 15 – 20 minut, aby se provařila mouka. Je-li třeba, přidáváme vývar (nebo vodu).
Naložené kyselé houbičky (směs bílých hříbků, lišek, klouzků a kozáků) scedíme a v hotové omáčce jen prohřejeme.
Podáváme třeba se špekovým knedlíkem: https://www.labuznik.cz/…y-s-farofou/

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 15.05.14 vloženo
  • 2728x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 pol. lžíce másla
  • 1 tenký plátek iberijského špeku
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 pol. lžíce třtinového cukru
  • 1 pol. lžíce hladké mouky
  • 1 velká špetka soli
  • 2 dl silného hovězího vývaru
  • 1 a ½ dl portského
  • 1 pol. lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 1 sklenice naložených houbiček (směs nebo bílé hříbky)

Doporučená příloha

  • špekové knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 15.05.14 17:32

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Omáčka s portským a houbami ke špekovým knedlíkům

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
hippolyta
394 příspěvků 15.05.14 21:19

A hele - i kdybysme padli vsici, vstanou novi labuznici :- )).

birkana
1682 příspěvků 15.05.14 21:07

@tlustá bába, i já, i já, i já :*

tlustá bába
1211 příspěvků 15.05.14 20:54

Počkej, už je 15. května! Kampak s levou?! :lol:
Nevím, jak kdo, ale osobně bych šla někam do pralesa na houby! Juchej! :mavam:

birkana
1682 příspěvků 15.05.14 20:47

@tlustá bába, ten knedlík je na 1 s * :potlesk: ; tedy ten náš, kulatej, usměvavej :srdce:. Omáčka je též :palec: :palec: :palec: Jen tak dál a „kupředu levá“, nebo pravá, levá, přední, zadní… prostě podle vkusu každého „soustruha“ :lol:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Ořechový koláč Ořechový koláč
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz