Recept Omáčka s portským a houbami ke špekovým knedlíkům

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Omáčka s portským a houbami ke špekovým knedlíkům

Úvod

Zbyly mi špekové knedlíky a blížila se kamarádka, která má ráda kyselé houbičky.

Postup

Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme jemně pokrájený iberijský špek. V okamžiku, kdy se začne rozpouštět přidáme jemně pokrájenou cibuli a po chvíli na plátky nakrájený česnek a tymián. Osmažíme do sklovata. Pak přidáme pol. lžíci třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. K základu přidáme hladkou mouku a osmažíme do světle hněda. Mimo zdroj tepla přilijeme hovězí vývar a portské víno a osolíme. Za občasného míchání vaříme 15 – 20 minut, aby se provařila mouka. Je-li třeba, přidáváme vývar (nebo vodu). Naložené kyselé houbičky (směs bílých hříbků, lišek, klouzků a kozáků) scedíme a v hotové omáčce jen prohřejeme. Podáváme třeba se špekovým knedlíkem: https://www.labuznik.cz/recept/spekove-knedliky-s-farofou/

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 15.05.14 vloženo
  • 2909x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 pol. lžíce másla
  • 1 tenký plátek iberijského špeku
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 pol. lžíce třtinového cukru
  • 1 pol. lžíce hladké mouky
  • 1 velká špetka soli
  • 2 dl silného hovězího vývaru
  • 1 a ½ dl portského
  • 1 pol. lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 1 sklenice naložených houbiček (směs nebo bílé hříbky)

Doporučená příloha

  • špekové knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 15.05.14 17:32

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Omáčka s portským a houbami ke špekovým knedlíkům

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
hippolyta
394 příspěvků 15.05.14 21:19

A hele - i kdybysme padli vsici, vstanou novi labuznici :- )).

birkana
1687 příspěvků 15.05.14 21:07

@tlustá bába, i já, i já, i já :*

tlustá bába
1212 příspěvků 15.05.14 20:54

Počkej, už je 15. května! Kampak s levou?! :lol:
Nevím, jak kdo, ale osobně bych šla někam do pralesa na houby! Juchej! :mavam:

birkana
1687 příspěvků 15.05.14 20:47

@tlustá bába, ten knedlík je na 1 s * :potlesk: ; tedy ten náš, kulatej, usměvavej :srdce:. Omáčka je též :palec: :palec: :palec: Jen tak dál a „kupředu levá“, nebo pravá, levá, přední, zadní… prostě podle vkusu každého „soustruha“ :lol:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Chilli con carne Chilli con carne
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Karbanátky Karbanátky
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz