Recepty - jalapeňos
Více z Zelenina ».

Recepty s jalapeňos Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Japaleňo a víno
Jedná se o druh chilli papričky, kterou bychom zařadili mezi mírně pálivé až pálivé. Jídlu dodají pikantní ráz. Papričky jalapeňos pocházejí z Mexika, název v množném čísle se čte chalapeňos. Používají se v mexické i španělské kuchyni. Paprička jalapeňo dorůstá velikosti 5-8 cm a při zrání červená. Existuje mnoho druhů, například Merita, Meco a Tipico.
Rady při nákupu
Čerstvé jalapeňos se prodávají volně a nejčastěji na váhu. Při výběru se zaměřte na jejich stav a tvar. Plody by měly být lesklé, pevné a hladké, bez viditelných známek ovadnutí. Koupíte je v supermarketech. V sušeném stavu je seženete mezi v obchodech mezi kořením, v e-shopech nebo i na tržištích. Existuje ale riziko, že se nebude jednat o originální jalapeňos.
Využití v kuchyni
Papričky jalapeňos přidejte do majonézy, do omáček i do směsi koření. Nakrájené se také nakládají do slanokyselého pikantního nálevu a poté konzervují. Lze je i obalovat a grilovat. Obzvláště chutné jsou plněné jalapeňo papričky a smažené jalapeňo papričky.
Skladování
Čerstvé jalapeňo papričky vydrží až deset dní uskladněné v lednici při teplotě cca 5°C. Pokud jsou v sušeném či drceném stavu, pak je vhodné je spotřebovat do jednoho roku.
Sezóna
V supermarketech a v některých obchodech s ovocem a zeleninou jsou jalapeňos k dostání po celý rok. Pokud seženete kvalitní semínka, můžete si je sami pěstovat doma.
Japaleňo a víno
Ke konzumaci s vínem se nejlépe hodí jalapeňo naložené s karotkami a cibulí.
Dabelsti kalamari (calamari fritti al diavolo)
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz