Recept Omáčka Worcestershire (Worcestershire sauce)

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Smícháme olej, cibuli a jalapenos ve velkém těžkém polévkovém hrnci, předem rozehřátém na vysokou teplotu. Smažíme zhruba 2-3 minuty nebo do ne zcela měkké konzistence. Přidáme česnek, pepř, ančovičky, hřebíček, sůl, citron, kukuřičný a třtinový sirup, lihový ocet, vodu a křen a přivedeme do varu. Snížíme příkon tepla a za občasného zamíchání vaříme asi 6 hodin *(až směs začne obalovat vařečku)*. Přecedíme přes plátýnko. Omáčku *(asi v množství 1.5 l)* nalijeme do zavařovacích, cca půllitrových skleniček, pevně uzavřeme a sterilujeme ve vodní lázni *(bohužel, originál nehovoří nic o teplotě a době sterilace)*. *Poznámka:* Neotevřené skleničky vydrží "navěky", otevřené je nutno skladovat v ledničce. Jak dlouho vydrží ve stavu otevřeném, autor neuvádí, neboť u něj doma nevydrží déle než jeden týden. ;o) Čerpáno z z netu a volně přeloženo (2006).

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 13.11.06 vloženo
  • 8451x zobrazeno

Ingredience

  • 2 PL olivového oleje
  • 6 šálků hrubě nasekané cibule
  • 4 nasekané jalapenos, se stopkou i jadérky *(3/4 šálku)*
  • 2 PL česneku *(jemně rozsekaného, pomletého či propasírovaného)*
  • 2 KL čerstvě namletého černého pepře
  • 4 plechovky *(po cca 57 g=2 oz)* ančoviček v oleji *(filety)*
  • 1/2 KL celých hřebíčků
  • 2 PL soli
  • 2 celé středně velké citrony *(oloupané a odjádřené)*
  • 4 šálky tmavého tmavého kukuřičného sirupu *(k dostání v biopotravinách)*
  • 2 šálky surového třtinového sirupu *(k dostání v biopotravinách)*
  • cca 1.3 l *(2 qt)* bílého lihového octa
  • 4 šálky vody
  • cca 340 g *(3/4 lb)* nastrouhaného čerstvého křenu *(asi 3 šálky)*.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Omáčka Worcestershire (Worcestershire sauce)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Omáčka Worcestershire (Worcestershire sauce)

esmeralda
4813 příspěvků 3.9.09 08:55
Re: Omáčka Worcestershire (Worcestershire sauce) - Casino

Lea & Perrins se dodnes vyrábí v místě vzniku - městě Worcester (Anglie).
Na trhu je hodně napodobenin, ale originál je jen jeden.

Jen tak mimochodem; mají tam také nádherný porcelán, snad nejhezčí který jsem kdy viděla.

casino
4495 příspěvků 3.9.09 05:48
Re: Omáčka Worcestershire (Worcestershire sauce)

Miluji Bloody Mary!!! Leta jsem hledal Worčestr na které by mi chuťově něco nevadilo. Nakonec jsem vždy skončil u H.J.Heinze, ale nebylo to ono. Až letos na dovolené jsem narazil na to pravé ořechové, co uspokojilo mé chutě. Barman nedělal žádné tajnosti a když prý spotřebuji obsah, tak mi dá prázdnou lahev od Worčestru… Když jsem konečně procitl, tak jsem se na skleničce dočetl, že se jedná o „LEA & PERRINS Worcestershire sauce“. Z dovolené jsem dovlekl čomajdan tohoto dochucovadla a poděluji rodinu a známé, místo obvyklého olivového oleje. Nevím, jestli tuto značku znáte (je to vlastně původní originální výrobek z roku 1837; http://wikipedia.infostar.cz/…e_sauce.html, http://dadala.hyperlinx.cz/…lexirVW.html až na konci stránky) a zda se dá u nás koupit, ale pokud na něj narazíte, ochutnejte…
Vlaďce se omlouvám, ale snad nám jde o společnou věc… :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Štika na smetaně Štika na smetaně
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz