Recepty - jáhly

Recepty s jáhlami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Jáhly se v jídelníčku českého lidu objevují již od dávných dob. Jsou to žluté kuličky, které se vyloupávají z prosa a do Evropy se dostaly již na počátku našeho letopočtu. Obsahují stopy vitamínu B a mnoho minerálních látek. Dnes mají přední místo ve stravě vegetariánů a veganů. Do Čech se i dováží, a to nejčastěji z Ukrajiny. Jsou bezlepkové, lehce stravitelné, pročišťují a dostatečně zasytí.

 Rady při nákupu

Jáhly koupíme ve zdravých prodejnách, bio obchodech, supermarketech i větších obchodech s potravinami. Prodávají se v pytlících po 0,5 nebo 1 kg. Málokdo ví, že se přidávají i do dětských zeleninových výživ. Přes obal lze na jáhly dobře vidět, můžeme tedy kontrolovat, zda jsou dostatečně pročištěné od zkažených zrn.

 Využití v kuchyni

Před přípravou musíme jáhly několikrát spařit, aby se zbavily hořké chuti. Také je lze namáčet jako luštěniny. Užíváme je vařené ve vodě či v mléce. Přidávají se hlavně do zeleninových, luštěninových, moučných, masových a rybích pokrmů. Chutnají také v polévce, palačinkách – Jáhlové placičky se špenátem, objevují se i v karbanátcích. Přílohou může být jáhlová kaše na slaný způsob nebo s rozinkami. Naše prababičky připravovaly jáhlové knedlíky, škubánky, pomazánky, nákypy a sladký jáhelník - Jáhelník se švestkami aj.

 Skladování

Sucho, teplo a tma, tak udržíme nejdéle proso nežluklé.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz