Recepty - jáhly

Recepty s jáhlami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Jáhly se v jídelníčku českého lidu objevují již od dávných dob. Jsou to žluté kuličky, které se vyloupávají z prosa a do Evropy se dostaly již na počátku našeho letopočtu. Obsahují stopy vitamínu B a mnoho minerálních látek. Dnes mají přední místo ve stravě vegetariánů a veganů. Do Čech se i dováží, a to nejčastěji z Ukrajiny. Jsou bezlepkové, lehce stravitelné, pročišťují a dostatečně zasytí.

 Rady při nákupu

Jáhly koupíme ve zdravých prodejnách, bio obchodech, supermarketech i větších obchodech s potravinami. Prodávají se v pytlících po 0,5 nebo 1 kg. Málokdo ví, že se přidávají i do dětských zeleninových výživ. Přes obal lze na jáhly dobře vidět, můžeme tedy kontrolovat, zda jsou dostatečně pročištěné od zkažených zrn.

 Využití v kuchyni

Před přípravou musíme jáhly několikrát spařit, aby se zbavily hořké chuti. Také je lze namáčet jako luštěniny. Užíváme je vařené ve vodě či v mléce. Přidávají se hlavně do zeleninových, luštěninových, moučných, masových a rybích pokrmů. Chutnají také v polévce, palačinkách – Jáhlové placičky se špenátem, objevují se i v karbanátcích. Přílohou může být jáhlová kaše na slaný způsob nebo s rozinkami. Naše prababičky připravovaly jáhlové knedlíky, škubánky, pomazánky, nákypy a sladký jáhelník - Jáhelník se švestkami aj.

 Skladování

Sucho, teplo a tma, tak udržíme nejdéle proso nežluklé.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz