Recept Obyčejná jáhlová kaše

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Obyčejná jáhlová kaše

Postup

Jáhly několikrát spaříme vařící vodou, při této operaci odstraníme nechutné žluklé oleje a také můžeme vybrat drobné, většinou černé, nečistoty.
Pak dáme 2,5 x více mléka jak bylo suchých jáhel, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, polovinu cukru (podle chuti, mnoho netřeba na 1,5 litru kaše tak 2 lžíce) a kus másla (opravdu velkou lžíci, snad může být i dobrý olej, ale ta chuť pak není), které zabrání připálení. Na velmi mírném ohni vaříme až se veškeré mléko vstřebá, když se nám zdá, že je kaše příliš hustá můžeme trochu mléka přidat a pokračovat ve vaření. Jáhly nerozvařujeme, ale musí být měkké a tak trochu křupat. Chuť mají trochu po lískových oříšcích, ale ty to nejsou. Uvařenou kaši dáme na talíře, posypeme cukrem a tím co máme nejraději a ještě dáme tenké plátky ne příliš studeného másla, aby se rozpustilo. V průběhu vaření lze do kaše zamíchat ledacos – ořechy, rozinky, kokos, kandované ovoce i syrové, ale nejlepší je ta nejjednodušší varianta.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.08.03 vloženo
  • 111530x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minutJáh

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Jáhly
  • mléko
  • máslo (2 x)
  • cukr (2 x)
  • cukr vanilkový (nemusí být)
  • čokoláda, kakao, granko, skořice podle chuti
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 03.02.18 10:47

Miluju jahelnou kaši…
Cukr nedávám - sladím až hotovou medem.
Tentokrát byla s hruškou a brusinkami, je to jedna z mých nejoblíbenějších kombinací, jelikož teď mám brusinky jen sušené - namáčím je přes noc v rumu nebo v medovině.
Foto tradičně v komentáři.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Obyčejná jáhlová kaše

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 04.02.18 13:26

@Eja - já také používám kůru i z „nebio“, protože s tím, co je v ovzduší, už „bio“ není stejně nic :) Jen to předtím umeju jako kterékoli jiné ovoce…
Přesně jak píšeš - tolik jí člověk nesní, aby ho to ohrožovalo :kytka:

 
Eja
3788 příspěvků 04.02.18 12:05

@Zuzka1973
Za mne čerstvě strouhnutá pomerančová/ci­tronová kúra skvělá tečka na sladké i na slané…jen ta povrchová barevná část…že to není bio neřeším, nejíme toho kila, odrbu, nastrouhám…
Cukr taky skoro nepoužívám, někdy demerara, ale většinou místo něj med, obyč nebo agáve nebo javorový sirup…jo, do těsta asi ano klasika ale jinak i kvůli lepší chuti ne…
:mavam:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 04.02.18 10:49

@Eja - to zní také moc dobře :kytka:
Ovesnou kaši snídám poměrně dost často, pořád zkouším nové a nové kombinace, s hruškou to bylo jednoduché: ta si o med a brusinky doslova sama říkala… (hrušky mám ráda i v kombinaci s kokosem nebo ořechy a čokoládou + u mě nezbytný med :srdce: )
S těmi višněmi by si mohly hrušky rozumět také skvěle.
Na jablka musím teď počkat, dodělala jsem naše poslední loňská, ale mám plno sušených - když se křížaly namočí do vína, medoviny nebo rumu (ale ten rum se mi zdá dost ostrý v kombinaci s jablky), tak to bývá také moc dobré…
Super jsou i sušené švestky - ty mi zase chutnají ve spojení s pohankovou kaší nebo jáhly, nevím proč k vločkám mi moc nepasují - ale to bude spíš jen můj osobní pocit.
Díky sušičce mám zásoby sušeného ovoce (no, už se zásoby tenčí) a v mrazáku i dost mraženého, plno kompotů a zavařenin…
Takže pořád je ještě s čím experimentovat… ;)
Vidíš - ta kůra mě nenapadla… většinou ji jen nastrouhám a usuším do litých těst nebo do krémů nebo udělám kandovanou…
Musím na to příště myslet a nechat si také kousek na kaši - různé kaše mám k snídani opravdu hodně často, od mala… a ještě se mi nepřejedly :D :kytka: :mavam:

Příspěvek upraven 04.02.18 v 10:50

 
Eja
3788 příspěvků 04.02.18 08:36

@Zuzka1973 máš výborné kombinace chutí :kytka: hruška + brusinky :potlesk:
Taky jablka + mrazem sušené višně - s obyč kaší z ovesných vloček + strouhnout trochu pomerančové kúry, jsem měla včera, moooc dobré.

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 03.02.18 10:48

Miluju jahelnou kaši…
Cukr nedávám - sladím až hotovou medem.
Tentokrát byla s hruškou a brusinkami, je to jedna z mých nejoblíbenějších kombinací, jelikož teď mám brusinky jen sušené - namáčím je přes noc v rumu nebo v medovině. :kytka:

 
barbaanek
99 příspěvků 06.10.09 18:15
Re: Obyčejná jáhlová kaše

Doporučuji nakonec ochutit místo kakaa nebo skořice několika lžičkami červeného(jahodový, malinový…) džemu a trošku přelít červenou šťávou. Pak to hodně HOOODNĚ připomíná takovou tu mléčnou rýži co se dá koupit v kelímku mezi jogurty a dá se krásně jíst i studená z lednice. Jinak to je taky velká výhoda oproti krupicové kaši - jáhlová se dá nabrat na lžíci i zastudena. Jo a jahelník je taky výborný - vlastně rýžový nákyp z jahel :-)

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obyčejná jáhlová kaše

Disketko, já ty jáhly teda zkusím. Už dlouho kolem nich chodím obloukem a jen na ně v marketu mrknu. Třeba se spřátelíme. :-)

 
disketka
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Obyčejná jáhlová kaše

Tato kaše je vynikající. Mohu potvrdit a všem doporučit. Vařím jí často, třeba rodince k snídani.

 
DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obyčejná jáhlová kaše

I přes všechno varování okolí, že nikdy nic horšího nepozřeli, jsem se zvědavostí přemluvila a pustila se včera do vaření jáhlové kaše.
Vzala jsem hrnek jáhel do síta a propláchla ho studenou vodou z kohloutku a pak přelila vařící vodou z konvice (stačilo jedenkrát 3/4litru). Jáhli jsem pleskla do hrnce a zalila 6dcl mléka. Přihodila jsem špetku muškátového oříšku, rovnou lžičku skořice a hlavně omastila máslem asi tak 1cm z kostky a dala vařit. Recept mi radil solit a cukrovat až po uvaření, spíš bych to nazvala dušením pod pokličkou.
Dělala jsem jahli stejně jako když vařím rýži. Když jsem zvedla pokličku kuličky jahlů nezůstaly celé, ale ani nebyly rozvařené. Vypadalo to jako vařená rýže natural. Přisypala jsem rovnou lžičku soli a 2 vrchovaté lžíce práškového cukru (mohla bát možná jedna a půl), šoupla tam ještě cenťák másla a promíchala do rozpuštění všech ingrediencí.
Ochutnala jsem a naznala, že je to vynikající. Chuť mě velice mile překvapila.
Jáhlovou kaši jsem nakydala na talíře a pleskla na ně sem tam meruňku z kompotu a přilila trochu kompotové šťávy.
S přítelem jsme se úplně z toho přecpali. Stačila by možná i pro 3 osoby.
PS: Takže se ničeho nebojte a jahlujte. Je to dobrý, není se čeho bát.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz