Recept Obyčejná jáhlová kaše
pjs Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Jáhly několikrát spaříme vařící vodou, při této operaci odstraníme nechutné žluklé oleje a také můžeme vybrat drobné, většinou černé, nečistoty. Pak dáme 2,5 x více mléka jak bylo suchých jáhel, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, polovinu cukru (podle chuti, mnoho netřeba na 1,5 litru kaše tak 2 lžíce) a kus másla (opravdu velkou lžíci, snad může být i dobrý olej, ale ta chuť pak není), které zabrání připálení. Na velmi mírném ohni vaříme až se veškeré mléko vstřebá, když se nám zdá, že je kaše příliš hustá můžeme trochu mléka přidat a pokračovat ve vaření. Jáhly nerozvařujeme, ale musí být měkké a tak trochu křupat. Chuť mají trochu po lískových oříšcích, ale ty to nejsou. Uvařenou kaši dáme na talíře, posypeme cukrem a tím co máme nejraději a ještě dáme tenké plátky ne příliš studeného másla, aby se rozpustilo. V průběhu vaření lze do kaše zamíchat ledacos – ořechy, rozinky, kokos, kandované ovoce i syrové, ale nejlepší je ta nejjednodušší varianta.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
- 21.08.03 vloženo
- 133540x zobrazeno
Čas přípravy
- 40 minutJáh
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- Jáhly
- mléko
- máslo (2 x)
- cukr (2 x)
- cukr vanilkový (nemusí být)
- čokoláda, kakao, granko, skořice podle chuti
- sůl
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku3.2.18 10:47
Miluju jahelnou kaši…
Cukr nedávám - sladím až hotovou medem.
Tentokrát byla s hruškou a brusinkami, je to jedna z mých
nejoblíbenějších kombinací, jelikož teď mám brusinky jen sušené -
namáčím je přes noc v rumu nebo v medovině.
Foto tradičně v komentáři.
Diskuse k receptu Obyčejná jáhlová kaše
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Obyčejná jáhlová kaše
@Eja - já také používám kůru i z „nebio“, protože s tím, co je v ovzduší, už „bio“ není stejně nic
Jen to předtím umeju jako kterékoli jiné
ovoce…
Přesně jak píšeš - tolik jí člověk nesní, aby ho to ohrožovalo
@Zuzka1973

Za mne čerstvě strouhnutá pomerančová/citronová kúra skvělá tečka na sladké i na slané…jen ta povrchová barevná část…že to není bio neřeším, nejíme toho kila, odrbu, nastrouhám…
Cukr taky skoro nepoužívám, někdy demerara, ale většinou místo něj med, obyč nebo agáve nebo javorový sirup…jo, do těsta asi ano klasika ale jinak i kvůli lepší chuti ne…
@Eja - to zní také moc dobře
)

Ovesnou kaši snídám poměrně dost často, pořád zkouším nové a nové kombinace, s hruškou to bylo jednoduché: ta si o med a brusinky doslova sama říkala… (hrušky mám ráda i v kombinaci s kokosem nebo ořechy a čokoládou + u mě nezbytný med
S těmi višněmi by si mohly hrušky rozumět také skvěle.
Na jablka musím teď počkat, dodělala jsem naše poslední loňská, ale mám plno sušených - když se křížaly namočí do vína, medoviny nebo rumu (ale ten rum se mi zdá dost ostrý v kombinaci s jablky), tak to bývá také moc dobré…
Super jsou i sušené švestky - ty mi zase chutnají ve spojení s pohankovou kaší nebo jáhly, nevím proč k vločkám mi moc nepasují - ale to bude spíš jen můj osobní pocit.
Díky sušičce mám zásoby sušeného ovoce (no, už se zásoby tenčí) a v mrazáku i dost mraženého, plno kompotů a zavařenin…
Takže pořád je ještě s čím experimentovat…
Vidíš - ta kůra mě nenapadla… většinou ji jen nastrouhám a usuším do litých těst nebo do krémů nebo udělám kandovanou…
Musím na to příště myslet a nechat si také kousek na kaši - různé kaše mám k snídani opravdu hodně často, od mala… a ještě se mi nepřejedly
Příspěvek upraven 04.02.18 v 10:50
@Zuzka1973 máš výborné kombinace chutí
hruška + brusinky 
Taky jablka + mrazem sušené višně - s obyč kaší z ovesných vloček + strouhnout trochu pomerančové kúry, jsem měla včera, moooc dobré.
Miluju jahelnou kaši…
Cukr nedávám - sladím až hotovou medem.
Tentokrát byla s hruškou a brusinkami, je to jedna z mých nejoblíbenějších kombinací, jelikož teď mám brusinky jen sušené - namáčím je přes noc v rumu nebo v medovině.
99 příspěvků 6.10.09 18:15
Doporučuji nakonec ochutit místo kakaa nebo skořice několika lžičkami červeného(jahodový, malinový…) džemu a trošku přelít červenou šťávou. Pak to hodně HOOODNĚ připomíná takovou tu mléčnou rýži co se dá koupit v kelímku mezi jogurty a dá se krásně jíst i studená z lednice. Jinak to je taky velká výhoda oproti krupicové kaši - jáhlová se dá nabrat na lžíci i zastudena. Jo a jahelník je taky výborný - vlastně rýžový nákyp z jahel
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Disketko, já ty jáhly teda zkusím. Už dlouho kolem nich chodím obloukem a jen na ně v marketu mrknu. Třeba se spřátelíme.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Tato kaše je vynikající. Mohu potvrdit a všem doporučit. Vařím jí často, třeba rodince k snídani.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
I přes všechno varování okolí, že nikdy nic horšího nepozřeli, jsem se zvědavostí přemluvila a pustila se včera do vaření jáhlové kaše.
Vzala jsem hrnek jáhel do síta a propláchla ho studenou vodou z kohloutku a pak přelila vařící vodou z konvice (stačilo jedenkrát 3/4litru). Jáhli jsem pleskla do hrnce a zalila 6dcl mléka. Přihodila jsem špetku muškátového oříšku, rovnou lžičku skořice a hlavně omastila máslem asi tak 1cm z kostky a dala vařit. Recept mi radil solit a cukrovat až po uvaření, spíš bych to nazvala dušením pod pokličkou.
Dělala jsem jahli stejně jako když vařím rýži. Když jsem zvedla pokličku kuličky jahlů nezůstaly celé, ale ani nebyly rozvařené. Vypadalo to jako vařená rýže natural. Přisypala jsem rovnou lžičku soli a 2 vrchovaté lžíce práškového cukru (mohla bát možná jedna a půl), šoupla tam ještě cenťák másla a promíchala do rozpuštění všech ingrediencí.
Ochutnala jsem a naznala, že je to vynikající. Chuť mě velice mile překvapila.
Jáhlovou kaši jsem nakydala na talíře a pleskla na ně sem tam meruňku z kompotu a přilila trochu kompotové šťávy.
S přítelem jsme se úplně z toho přecpali. Stačila by možná i pro 3 osoby.
PS: Takže se ničeho nebojte a jahlujte. Je to dobrý, není se čeho bát.