Recept Vynikající prosovo (jáhlovo) makový nákyp Dia Veg Bezlep

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tak tento recept som si dávnejšie vystrihla z časopisu APETIT a je podľa mňa vynikajúci. Originálny názov je Makový jahelník, ale mne to prípravou príde ako nákyp. Dá sa podávať ako hlavné jedlo, je absolútne výživné, navyše keď sa osladí agávovým sirupom, tak je vhodný aj pre diabetikov (má vraj vysoký podiel fruktózy a nízky glykemický index). Samozrejme, že diabetici by mali vynechať sušené ovocie, prípadne namiesto neho skúsiť pridať nasekané jabĺčko. Nakoľko je proso bezlepkové, tak je vhodný aj pre celiatikov (pozor len na múku pri vysypávaní formy, tam treba dať bezlepkovú!). Odporúčam vyskúšať.

Postup

Rúru predhrejeme na 180°C. Proso poriadne opláchnuť pod tečúcou vodou. Niekto aj 2× sparuje horúcou vodou kvôli horkosti, ale ja to nerobievam. K prosu pridáme mlieko a soľ, privedieme do varu a na miernom plameni varíme pod pokrievkou asi 10 až 15 minút.
Ešte do teplej prosovej kaše vmiešame olej, mletý mak, škoricu, vanilku (alebo vanilk. cukor), klinčeky (ak chcete). Necháme vychladnúť.

Medzitým maslom vymžeme a múkou vysypeme jenskú misku, alebo pekáčik (ja som mala okrúhlu jenskú misku o priemere 19 cm).
Vychladnutú kašu osladíme medom, prípadne javorovým sirupom alebo agávovou šťavou, vmiešame žĺtka a nakoniec zľahka sneh z bliekov.

Nalejeme do misky, prípadne menších zapekacích misiek a ozdobíme sušenými slivkami a mandľami. Pečieme pri 180°C asi 45 minút.
Ak by vám po upečení bol nákyp málo sladký, tak si ho na tanieriku kľudne polejte agávovým alebo javorovým sirupom, prípadne medom.

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.10.11 vloženo
  • 4901x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min príprava, 45 min pečenie

Ingredience

  • 150 g prosa (jáhel)
  • 600 ml mlieka (alebo ryžového mlieka) – ja som dala klasické mlieko
  • štipka morskej soli
  • 100 g mletého maku
  • 100 g hrozienok (ja som dala pol na pol s brusnicami)
  • 2 PL rastlinného oleja
  • ½ ČL mletej vanilky (ja som dala 1 vanilkový cukor)
  • štipka mletého klinčeku (nedala som)
  • 1 ČL škorice
  • maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy
  • 5 PL medu alebo javorového či agávového sirupu na osladenie (ja som dala agávový sirup podľa chuti – dá sa kúpiť v drogérii DM)
  • 2 vajcia, zvlášť žĺtky a bielky
  • sušené slivky a mandle na ozdobenie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vynikající prosovo (jáhlovo) makový nákyp

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gaburiatko
739 příspěvků 19.02.12 14:21
Sylvie

Dakujem za vyskusanie, som rada, ze chutilo. Ak niekedy odmeriam presne davky na prosovo cicerovy nakyp s olivami, tak hodim sem na labu. Tiez celkom vydarene jedlo so surovinami, ktore v nasich kuchyniach malo pouzivame :)

 
Sylvie
2302 příspěvků 16.02.12 13:27

Nákyp byl zrealizován až dnes a už je téměř skoro snězený. Děkuji za recept! Výborné.

Příspěvek upraven 16.02.12 v 13:29

 
gaburiatko
739 příspěvků 14.02.12 07:49
Nakyp

Brouk, dakujem za vyskusanie :) Som rada, ze chutilo. Mne sa zda receptik vyborny prave kvoli tomu, ze pouziva proso a mak. Ja som piekla v jenskej mise okruhlej, mala som ho vysoky a bol vzhladovo ako nakyp, ale chutovo mi tiez pripominal makovec, takze ak si ho mala tensi, tak to mohlo byt fakt ako kolac :)
Anka22, no neviem, pre mna by to uz bez maku nebolo ono, ale pouzit by sa dali, mozno to bude chutit ako orechovnik. Ked vyskusas s orechami daj vediet :)

Sylvie, tak ako ? Mali ste ho ?

Ja som ho raz trochu menej osladila a trochu mi nechutil, tak som ho na tanieri poliala este agavovym sirupom a bolo to hned o 100% lepsie :) Inak tento nakyp pochvaloval aj moj tato a to uz je co povedat.
A ked budete niekedy skusat, tak kludne do cesta nakrajajte na drobno aj jedno jablcko, mne sa velmi osvedcilo :)

 
Sylvie
2302 příspěvků 11.02.12 19:40

Mám tento recept z Oblíbených nachystaný na zítřejší večeři. Doufám, že tentokrát se doma nad prosem nebude nikdo ošklíbat. Dám pak vědět.

 
anka22
95 příspěvků 08.02.12 20:38

To vypadá úžasně! Určitě by se mák dal nahradit oříšky nebo mandlemi? Já mák nemůžu.

 
brouk
46 příspěvků 08.02.12 20:17

Jsem před půlhodinou vytáhla z trouby a je víc jak půlka pryč. Pustil se do toho i můj 19ti měsíční syn. Pekla jsem na menším pekáčku a příjde mi to spíše jako makovec než jako nákyp. Osladila jsem 4 lžícemi třtinového cukru, jinak dle receptu. Příště peču z dvojnásobné dávky na velký plech :-) Super, zdravý recept. Díky.

 
gaburiatko
739 příspěvků 20.10.11 11:31

Tak vcera som tento nakyp robila znova a pred vmiesanim bielkov som skusila pridat este na male kocky nakrajane vacsie jablko. Bolo to vyborne :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz