Recepty - ementál

Recepty s ementálem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Ementál a víno  

Ementál patří mezi tvrdé, vyzrálé sýry. Kůra vyzrálého sýra je bledě žlutá, charakteristický je ale ementál svými typickými oky (díry). Ta se tvoří fermentací a rozměry se mohou přibližovat až k vlašským ořechům. Vyzrálý Emental má nasládlou chuť s oříškovým nádechem.

Původně pochází z údolí řeky Emme v oblasti švýcarských Alp. V Severní Americe a Austrálii ho ale často najdete pod názvem „Swiss cheese“. Pravý švýcarský ementál váží od 60 do 130 kg s průměrem až 1 metr. Obsah tuku v sušině je zhruba 45 %. Mladý ementál je možné konzumovat už po 3 měsících. Vyzrálý je sýr až po 8 až 12 měsících.

 Rady při nákupu

Pokud máte možnost, sýry ochutnejte. Vyzrálý ementál má mít oříškový nádech.

 Využití v kuchyni

Chuť kvalitního ementálu nejlépe vynikne v kombinaci s vínem. V kuchyni se ale často využívá ke gratinování pokrmů, k zapékání, do listového těsta plněného mletým masem, ale i do slaných koláčů, jako je tradiční francouzský quiche. Strouhaný a na kostičky pokrájený ementál je možné přidat i do salátů a sendvičů. Rozpuštěný je ideální na přípravu fondue.

 Skladování

Doporučuje se uchovávat v potravinářské folii, aby neokoral.

 Ementál a víno

Podává se s bílými víny s lehkou ovocnou příchutí.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz