Recepty - ementál
Více z Mléčné výrobky a sýry ».

Recepty s ementálem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Ementál a víno
Ementál patří mezi tvrdé, vyzrálé sýry. Kůra vyzrálého sýra je bledě žlutá, charakteristický je ale ementál svými typickými oky (díry). Ta se tvoří fermentací a rozměry se mohou přibližovat až k vlašským ořechům. Vyzrálý Emental má nasládlou chuť s oříškovým nádechem.
Původně pochází z údolí řeky Emme v oblasti švýcarských Alp. V Severní Americe a Austrálii ho ale často najdete pod názvem „Swiss cheese“. Pravý švýcarský ementál váží od 60 do 130 kg s průměrem až 1 metr. Obsah tuku v sušině je zhruba 45 %. Mladý ementál je možné konzumovat už po 3 měsících. Vyzrálý je sýr až po 8 až 12 měsících.
Rady při nákupu
Pokud máte možnost, sýry ochutnejte. Vyzrálý ementál má mít oříškový nádech.
Využití v kuchyni
Chuť kvalitního ementálu nejlépe vynikne v kombinaci s vínem. V kuchyni se ale často využívá ke gratinování pokrmů, k zapékání, do listového těsta plněného mletým masem, ale i do slaných koláčů, jako je tradiční francouzský quiche. Strouhaný a na kostičky pokrájený ementál je možné přidat i do salátů a sendvičů. Rozpuštěný je ideální na přípravu fondue.
Skladování
Doporučuje se uchovávat v potravinářské folii, aby neokoral.
Ementál a víno
Podává se s bílými víny s lehkou ovocnou příchutí.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz