Recepty - ementál

Recepty s ementálem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Ementál a víno  

Ementál patří mezi tvrdé, vyzrálé sýry. Kůra vyzrálého sýra je bledě žlutá, charakteristický je ale ementál svými typickými oky (díry). Ta se tvoří fermentací a rozměry se mohou přibližovat až k vlašským ořechům. Vyzrálý Emental má nasládlou chuť s oříškovým nádechem.

Původně pochází z údolí řeky Emme v oblasti švýcarských Alp. V Severní Americe a Austrálii ho ale často najdete pod názvem „Swiss cheese“. Pravý švýcarský ementál váží od 60 do 130 kg s průměrem až 1 metr. Obsah tuku v sušině je zhruba 45 %. Mladý ementál je možné konzumovat už po 3 měsících. Vyzrálý je sýr až po 8 až 12 měsících.

 Rady při nákupu

Pokud máte možnost, sýry ochutnejte. Vyzrálý ementál má mít oříškový nádech.

 Využití v kuchyni

Chuť kvalitního ementálu nejlépe vynikne v kombinaci s vínem. V kuchyni se ale často využívá ke gratinování pokrmů, k zapékání, do listového těsta plněného mletým masem, ale i do slaných koláčů, jako je tradiční francouzský quiche. Strouhaný a na kostičky pokrájený ementál je možné přidat i do salátů a sendvičů. Rozpuštěný je ideální na přípravu fondue.

 Skladování

Doporučuje se uchovávat v potravinářské folii, aby neokoral.

 Ementál a víno

Podává se s bílými víny s lehkou ovocnou příchutí.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz