Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Čekanku očistíme, opereme a osušíme. Ve valkém kastrole rozpálíme máslo a poskládáme na něj čekanku v jedné vrstvě. Osolíme a opepříme ji, pokapeme citronovou šťávou a lehce pokropíme vývarem. Přikryjeme a zvolna ji dusíme po 3/4 hodiny. Dušenou vyndáme a poskládáme ji na ohnivzdornou misku. Polijeme ji omáčkou a v předem vyhřáté troubě na střední teplotu ji upečeme asi 10min. Pokrm podávámé teplý s bagetou nebo jiným křupavým pečivem, chcete-li. Omáčka: V rendlíku rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáme mouku a usmažíme světlou zásmažku. Potom za stálého šlehání metlou přiléváme vařící mléko a 2 lžíce šťávy z dušené čekanky. Omáčku 20min. povaříme a pak postupně do ni přidáváme rozkvedlané žloutky a jemně nastrouhaný sýr. Podle chuti okořeníme. aOmáčku již nevaříme, jenom sehřejeme. TIP: Poměrně nahořklou chuť čekanky odstraníme přidáním trochy cukru při jejím dušení. PS. Čekanka je zeleninou zimních a předjerních měsíců, kdy je o jiný salát nouze. Při její přípravě dbáme na to, aby puky byly čerstvé protože zahnědlé bývají více hořké. Nebudeme-li koupenou čekanku hned připravovat, tak ji zabalíme do vlhké utěrky, aby nám neovadla.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Čekankové puky zapékané se sýrovou omáčkou