Recepty - camembert

Původ camembertu: Francie

Recepty s camembertem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a camembert  

Camembert je druh francouzského zrajícího sýru krémové konzistence, vyrobeného z kravského mléka. Vyzrálý chutná po lehce po ovoci či žampionech, mladý je malinko nakyslý. Na povrchu je bílá až okrová plíseň, na dotek je pružný, přesto uvnitř tvarohovitý. Zraje tři týdny za přítomnosti bakterie Penicillium camemberti. Jeho tvar vyrýsovaly slámové rohože, kde zrál. První zmínka o Camembertu už pochází z konce 18. století z Normandie. Vyslovuje se po francouzsku „kamember“.

 Rady při nákupu

Camembert se dá vzhledově zaměnit s hermelínem, cenou a především kvalitou však nikoliv. Oba se prodávají v celofánu a v krabičce, koupit se dá v běžných obchodech s potravinami. Doporučujeme ale pro něj dojít do sýrárny, specializovaného obchodu se sýry. Dostanete ochutnat různě camemberty a vyberete si ten nejchutnější. Kvalitu camembertu ze sýrárny by ocenil i Francouz.

 Využití v kuchyni

Sýr camembert se hodí do studené i teplé kuchyně. Ve studené kuchyni se nejvíce uplatňuje do sýrových mís, kde ho lze najít i jako nakládaný. Obyčejné obložené chlebíčky pro pohoštění se s camembertem dostanou na zcela jinou úroveň. Za tepla upravený je velmi chutný camembert zapečený s medem a hroznovým vínem. K usmažení v trojobalu si vyberte spíše hermelín, camembertu je na smažák škoda.

 Skladování

Camembert uchovávejte zabalený v lednici, aby nenasál pachy dalších potravin a neokoral. Njlépe mu prospívá teplota kolem 10 stupňů Celsia.

 Víno a camembert

Jeho chuť podtrhnou červená vína Bordeaux či Cabernetem. Nebojte se zeptat v sýrárně na doporučení konkrétního vína.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz