Recepty - agar

Recepty s agarem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Agar je látka na rostlinné bázi, která v kuchyni spolehlivě nahradí želatinu. Vyrábí se z některých druhů rostlinných řas, a to dlouhým procesem sušení za nízkých teplot a bez přístupu vzduchu. Výsledkem procesu je látka světlé barvy bez chuti, je nekalorická a na rozdíl od želatiny prospívá lidskému organismu. Agar je bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, kyseliny listové a jódu. Působí protizánětlivě, povzbuzuje trávení a pomáhá při zácpě.

 Rady při nákupu

Agar zakoupíte ve formě prášku, vloček, ale i plátků a hranolků.

 Využití v kuchyni

Agar se připravuje podobně jako klasická želatina. Potřebné množství nasypte nebo v případě plátů a hranolků vložte do vody, až hmota nabobtná, přiveďte k varu. Při vaření důkladně promíchejte, poté nechte vychladnout. Hmota želíruje už při teplotě 30 °C. Agar je ideální pro výrobu krémů, dezertů, džemů a pudingů. Želatinu zastoupí i v klasickém aspiku. Pro bezmasou variantu vyzkoušejte zeleninový aspik.

Hodí se k zahušťování omáček namísto jíšky.

 Skladování

Skladujte v suchu, nejlépe ve vzduchotěsně uzavřené nádobě.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz