Recepty - agar

Recepty s agarem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Agar je látka na rostlinné bázi, která v kuchyni spolehlivě nahradí želatinu. Vyrábí se z některých druhů rostlinných řas, a to dlouhým procesem sušení za nízkých teplot a bez přístupu vzduchu. Výsledkem procesu je látka světlé barvy bez chuti, je nekalorická a na rozdíl od želatiny prospívá lidskému organismu. Agar je bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, kyseliny listové a jódu. Působí protizánětlivě, povzbuzuje trávení a pomáhá při zácpě.

 Rady při nákupu

Agar zakoupíte ve formě prášku, vloček, ale i plátků a hranolků.

 Využití v kuchyni

Agar se připravuje podobně jako klasická želatina. Potřebné množství nasypte nebo v případě plátů a hranolků vložte do vody, až hmota nabobtná, přiveďte k varu. Při vaření důkladně promíchejte, poté nechte vychladnout. Hmota želíruje už při teplotě 30 °C. Agar je ideální pro výrobu krémů, dezertů, džemů a pudingů. Želatinu zastoupí i v klasickém aspiku. Pro bezmasou variantu vyzkoušejte zeleninový aspik.

Hodí se k zahušťování omáček namísto jíšky.

 Skladování

Skladujte v suchu, nejlépe ve vzduchotěsně uzavřené nádobě.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz