Recept Kuličky křišťálové (jablečné nepečené cukroví)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuličky křišťálové (jablečné nepečené cukroví)

Úvod

Den před Ježíškem se to stihnout asi nedá, leda si pomůžeme agar - agarem (2 lžičky agar - agaru rozmícháme v 1 dl vody a 5 minut povaříme s jablíčky, aby směs byla hustá tak, že nechává po rozhrnutí vařečkou cestičku).
Vykoukala jsem to před lety z nějakého časopisu. Dle mého je to lepší, než kupovat všelijaké obarvené bonbóny, nakonec marmeládu dětem také dáváte.

Postup

Jablka oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Pokapeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
S hrníčkem vody a cukrem vaříme do zhoustnutí (netrvá to příliš dlouho).
Pak přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, posekané mandle a kyselinu citrónovou (pomůže želírování).
Směs necháme vychladnout.
Lžičkou odebíráme jednotlivé dávky a ručně tvarujeme do kuličky a obalujeme v cukru (to je práce za trest).
Obalené kuličky vkládáme do malých papírových košíčků a necháme na tácu v teple osychat a želírovat.

Recept je z kategorií: Cukroví nepečené


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.12.13 vloženo
  • 5253x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina + obalování v cukru

Ingredience

  • 56 dkg strouhaných oloupaných jablek
  • 30 - 40 dkg krystalového cukru
  • 20 dkg oloupaných posekaných mandlí
  • kůra a šťáva z 1 citrónu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky kyseliny citrónové
  • 1 hrneček vody

Doporučená příloha

  • pohoda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 23.12.13 09:19

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kuličky křišťálové (jablečné nepečené cukroví)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 28.12.13 19:20

Milé, znalé Casino, normálně tyto i jantarové kouličky, lépe řečeno hrudky nebo patvary, dělám nejméně tři neděle před Vánoci - pak mají čas „vyschnout“ nebo zželírovat, nebo co to dělají. Letos jsem nestíhala a použila agar. Zmíněné výrobky se chovají velmi vzorně, jsou uchopitelné a jakoby želatinové, plísně ani jiné organismy na nich nepozoruji - jsouť uloženy v suchu.
Nicméně, pokud to není nezbytně nutné, i já doporučuji výrobu s dostatečným časovým předstihem a bez agaru. Jablečný pektin, má-li čas, pracuje sám. :mavam:

 
casino
4463 příspěvků 28.12.13 17:07
No jo, no, s tím agarem se z TRVANLIVÉHO cukroví...

… patrně stane cukroví netrvanlivé, resp. s omezenou dobou trvanlivosti (agar-agar se m. j. používá jako médium pro kultivaci mikroorganizmů… ;)
Dělávám cosi vzdáleně PODOBNÉHO a lze se obejít i bez agaru :)
No, je fakt, že ten agar mě nenapadl… :) :P :mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz