Recept Kuličky křišťálové (jablečné nepečené cukroví)

tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kuličky křišťálové (jablečné nepečené cukroví)

Úvod

Den před Ježíškem se to stihnout asi nedá, leda si pomůžeme agar - agarem (2 lžičky agar - agaru rozmícháme v 1 dl vody a 5 minut povaříme s jablíčky, aby směs byla hustá tak, že nechává po rozhrnutí vařečkou cestičku).
Vykoukala jsem to před lety z nějakého časopisu. Dle mého je to lepší, než kupovat všelijaké obarvené bonbóny, nakonec marmeládu dětem také dáváte.

Postup

Jablka oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Pokapeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědla. S hrníčkem vody a cukrem vaříme do zhoustnutí (netrvá to příliš dlouho). Pak přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, posekané mandle a kyselinu citrónovou (pomůže želírování). Směs necháme vychladnout. Lžičkou odebíráme jednotlivé dávky a ručně tvarujeme do kuličky a obalujeme v cukru (to je práce za trest). Obalené kuličky vkládáme do malých papírových košíčků a necháme na tácu v teple osychat a želírovat.

Recept je z kategorií: Cukroví nepečené

Nahlásit recept

  • 23.12.13 vloženo
  • 6305x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina + obalování v cukru

Ingredience

  • 56 dkg strouhaných oloupaných jablek
  • 30 - 40 dkg krystalového cukru
  • 20 dkg oloupaných posekaných mandlí
  • kůra a šťáva z 1 citrónu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky kyseliny citrónové
  • 1 hrneček vody

Doporučená příloha

  • pohoda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 23.12.13 09:19

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kuličky křišťálové (jablečné nepečené cukroví)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kuličky křišťálové (jablečné nepečené cukroví)

tlustá bába
1212 příspěvků 28.12.13 19:20

Milé, znalé Casino, normálně tyto i jantarové kouličky, lépe řečeno hrudky nebo patvary, dělám nejméně tři neděle před Vánoci - pak mají čas „vyschnout“ nebo zželírovat, nebo co to dělají. Letos jsem nestíhala a použila agar. Zmíněné výrobky se chovají velmi vzorně, jsou uchopitelné a jakoby želatinové, plísně ani jiné organismy na nich nepozoruji - jsouť uloženy v suchu.
Nicméně, pokud to není nezbytně nutné, i já doporučuji výrobu s dostatečným časovým předstihem a bez agaru. Jablečný pektin, má-li čas, pracuje sám. :mavam:

casino
4497 příspěvků 28.12.13 17:07
No jo, no, s tím agarem se z TRVANLIVÉHO cukroví...

… patrně stane cukroví netrvanlivé, resp. s omezenou dobou trvanlivosti (agar-agar se m. j. používá jako médium pro kultivaci mikroorganizmů… ;)
Dělávám cosi vzdáleně PODOBNÉHO a lze se obejít i bez agaru :)
No, je fakt, že ten agar mě nenapadl… :) :P :mrgreen:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Zeleninová pomazánka

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kuře na medu Kuře na medu
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz