Recept Ovocné košíčky jako kdysi Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ovocné košíčky jako kdysi

Úvod

Nic nového pod sluncem…, ale ten krém, to je špica! :palec:

Zdroj: Gastro News, upraveno

Postup

KORPUSY
Z lineckého těsta upečeme světlé košíčky.

KRÉM
Ve studené smetaně rozšleháme škrob, žloutky a cukr.
Směs za stálého míchání přivedeme k varu a na mírném plameni krátce povaříme, dokud nezhoustne.
Odstavíme z plotny a přidáme kůru.
Překryté folií vytemperujeme; posléze vmícháme povolené máslo a VYŠLEHÁME krém.

DOKONČENÍ
Cukrářským sáčkem s řezanou špičkou plníme krémem košíčky a zdobíme čerstvým, nebo i kompotovaným ovocem a potáhneme VLAŽNÝM agarem či želatinou, které připravíme podle návodu (můžeme okyselit citronovou šťávou, nebo kyselinou, příp. obarvit)

POZNÁMKA
Korpusy (já těsto „parfemuju“ pomerančovou kůrou) mohou být, při vhodném uskladnění, napečené dopředu a pak je příprava košíčků otázkou asi dvou hodin.
Košíčky tvořím z koleček vypíchaných z vyváleného plátu těsta; je to rychlejší a kvalitnější, než dlábit kousky těsta do formiček.
Formičky tukem nevymazávám.
Krém je v podstatě doladěný a ochucený Creme Patissiere. Jednou se mi stalo, že při vaření se tuk ze šlehačky oddělil. Zachovejte klid! Po vychladnutí se složky šleháním opět spojí :)
Hotový, ušlehaný krém je pro plnění košíčků poměrně řídký… Nechte jej před stříkáním chvíli ztuhnout v lednici.
Košíčky dekorované ovocem dejte vychladit do lednice. Pak je můžete glazovat tradičně – štětcem. Produktivnější, estetičtější a praktičtější („zakonzervuje“ se proti osychání celý povrch náplně vč. ovoce i krému) je potahovat náplň s ovocem máčením. Je třeba zvolit úzkou, nehlubokou nádobku, do které se košíček uchopený v prstech vzhůru nohama jen tak tak vejde (využijete tak skoro všechnu glazuru. Glazura v misce chladne a pomalu želatinuje, tak ji postupně dolévám teplejší glazurou z kastrolku.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky Zákusky



Nahlásit recept

  • 08.04.13 vloženo
  • 17171x zobrazeno

Ingredience

  • TĚSTO
  • 400 g hladká mouka
  • 250 g máslo (HERA)
  • 130 g cukr moučka
  • 2 ks žloutek (nebo 1vejce)
  • Špetka soli
  • Kůra, vanilka
  • KRÉM
  • 2 kelímky (asi 400 ml) šlehačka 31%
  • 100 g cukr moučka
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový pudink (37 g), nebo škrob
  • 70 g máslo
  • kůra z 1 až 2 citronů
  • OVOCE (čerstvé, nebo kompostované)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 08.04.13 20:58

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Ovocné košíčky jako kdysi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Králičí roláda na víně





Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz