Recept Zapekaný patizón alebo cuketa

(Hodnoceno 4x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zapekaný patizón alebo cuketa

Postup

Všetky suroviny zmiešame - najskôr sypké ingrediencie a nakoniec pridáme olej a vajíčka.

Máme vyskúšané, že najlepšia konzistencia sa dosiahne pri nasledujúcom postupe:
1. Do väčšej misky nastrúhame (najlepšie na V-krájači) cuketu alebo patizón. Pridáme pokrájanú cibuľu a premiešame.
2. V druhej (menšej) miske zmiešame múku s práškom do pečiva, soľou, koreninami a postrúhaným syrom.
3. V odmerke zmiešame olej s vajíčkami.
4. Do misky s cuketou po častiach pridávame obsah misky s múkou a premiešavame, kým hmota dosiahne rovnomernú konzistenciu.
5. Nakoniec pridáme olej zmiešaný s vajíčkami a všetko spolu dobre zmiešame.

Hmotu vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Pečieme pri 180-190 stuňoch Celzia asi 1 hodinu.

Podávame so zemiakovými prílohami, s chlebom, pečivom a zeleninovým šalátom.
Chutí aj len tak - samotné, teplé ako aj studené.

PS: Recept je u nás veľmi obľúbený. Veľakrát vyskúšaný. Obyčajne robíme z dvoch dávok, na jeden väčší plech.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.07.17 vloženo
  • 7940x zobrazeno

Ingredience

  • patizón alebo cuketa, po očistení 600 g, nastrúhané na hrubom strúhadle
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky nadrobno pokrájanej cibule
  • 1/2 šálky nastrúhaného tvrdého syra (ementál, alebo nejaký podobný)
  • 1 šálka polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 PL petržlenovej vňate (nadrobno pokrájanej)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia, alebo podľa chuti
  • 1 ČL majorán

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

esk 04.08.17 11:58

Vynikající. A na kousku jsem si nechala rozpustit zbylý Romadúr…

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 02.08.17 15:27

Výborné! Dělala jsem z patizonu a místo prášku do pečiva jsem dala trochu sušeného droždí (prášek do pečiva nekupuju neb jej nepoužívám).
Určitě udělám častěji :)
Ukládám k oblíbeným :)

Odkaz na uvaření

Eja 27.07.17 10:53

Tak ještě jednou…
Gouda + pažitka + rajčátko na ozdobu porce.
Opět bez prdopeče, vajíčka do pěny, oleje jen šplíchnout.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 24.07.17 14:54

Ten recept jsem musela také vyzkoušet! Dělala jsem z menší (1,5 kg) tykve. Patizony dorostou za cca týden :think: .

Tykev měla po očištění od slupek a semeníku 850 g. Dovolila jsem si zaexperimentovat s různými druhy sýrů – ementál, gouda se sambalem, pecorino a grana padano. Základní hmotu jsem umíchala pro všechny chutě společnou z předepsaných ingrediencí kromě sýrů a koření. Bylinky byly čerstvé, sůl jsem nepoužila vůbec, oleje cca 1/4 daného množství a kypřícího prášku jen špetka

Z tohoto těsta jsem oddělila 3 menší části a ty jsem dochutila takto:

  • gouda se sambalem, lžička rajčatového protlaku, pažitka, libeček
  • pecorino, oregano, bazalka
  • grana padano, šalvěj, rozmarýn


Do zbylé větší části jsem vmíchala ementál ve dvojnásobném množství (máme rádi výraznou chuť sýrů), petrželku, oregano a mletý pepř.

Po upečení jsem ještě teplé jemně navrch posypala strouhaným grana padano. Která verze byla lepší a která horší? Nevím, každá je jiná, ale všechny stejně dobré :palec: .Určitě jsem nepekla naposledy. Většina totiž zmizela hned při a po focení (jsme na to dva :twisted: ); jen tak bez přílohy jako zákusek. Studené jsem ochutnala jen s ementálem. Snad ještě chutnější, než teplé. Jo, a voní to dramaticky :lol: :mavam: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Eja 22.07.17 13:41

Upekla jsem ještě jednou, chtěla jsem si ověřit, jestli je tam nutný prášek do pečiva… I když jsem nešlehala sníh, ale jen celá vajíčka - do opravdu nadýchané pěny (nabyla do skoro poloviny mísy robota), tak tam prdopeč podle mne opravdu není nutný. Použila jsem opět ementál, sedí mi tam asi nejvíc, a doporučuji i méně oleje než je v receptu, stačí opravdu je trochu. Navrch jsem posypala plátky mandlí.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 13.07.17 15:12

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Zapekaný patizón alebo cuketa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Lyduska
340 příspěvků 03.10.17 19:19

Ukladám si sem pre seba.

 
Zuzka1973
2071 příspěvků 03.08.17 20:23

@Lyduska - já použila zatím jen ementál, ale chci vyzkoušet více druhů :) Z toho patizonu to bylo opravdu dobré, dokonce zarytí masožravci měli boule za ušima :)
Skvělý recept - jak píše Eja kdesi níže v diskuzi: i mně se líbí, že v tom není uzenina a další zbytečnosti, jako v jiných - opravdu skvělé :kytka:

 
Lyduska
340 příspěvků 03.08.17 20:07

@Eja, Zuzka, som rada, že sa recept využíva. My sme robili pred pár dňami a prvýkrát som skombibovala syr podobný ementálu a tofu. A bolo to výborné.

 
Eja
3794 příspěvků 02.08.17 17:02

Lydusko :potlesk: :potlesk: :mavam:
Jak se zdá, tak si recept dolaďujeme dle chuti, a tak to má u dobrých receptů být..
Estetickému ztvárnění se meze nekladou. Příště mám v plánu na každou plánovanou kostičku plátek mladé cuketky a plátek mandle na ozdobu…

 
Zuzka1973
2071 příspěvků 02.08.17 15:29

Výborné! Dělala jsem z patizonu a místo prášku do pečiva jsem dala trochu sušeného droždí (prášek do pečiva nekupuju neb jej nepoužívám).
Určitě udělám častěji :)
Ukládám k oblíbeným :) :srdce: :kytka: :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 27.07.17 16:00

@Lyduska, @Eja, já se chystám zítra nebo pozítří zopakovat - místo oleje chci zkusit omastit rozškvařenou jemně pokrájenou anglickou slaninou (cca 40 g). Určitě tím nic nezkazím :mavam:.

 
Lyduska
340 příspěvků 27.07.17 14:14

@Eja, tiež recept opakujeme celé leto - pokiaľ sú cukety. Syra sa môže, samozrejme, dať viac. Vznikne šťavnatejí nákyp, veľmi chutný.
Mne sa tento recept veľmi páči a zatiaľ som nikdy nevyskúšala žiadny nákyp z cukety s údeninou.
Som rada, ze recept už vyskúšalo niekoľko labužníkov… a že pokrm chutí, ako sa zdá.

 
Eja
3794 příspěvků 27.07.17 13:32

Lydusko, na netu je milion receptů na různé cuketové „nákypy“, ale tento Tvůj recept se mi díky sýru a nepřítomnosti uzeniny moc líbil, tak ho teď v sezoně mladých dobrých cuketek opakuji…
Snad mi promineš, že jsem ho trochu přetvořila - šlehám vejce do pěny, nedávám prášek do pečiva, dnes jsem nedala ani cibuli, oleje jen úplně maličko. Dnešní verze - hodně pažitky a hodně goudy - byla :potlesk:
:kytka: :mavam:

 
Lyduska
340 příspěvků 24.07.17 22:05

Ukladám si sem a sem pre seba.

Příspěvek upraven 24.07.17 v 22:07

 
Ford53
24 příspěvků 24.07.17 07:59

Přidal jsem 25 dkg domácího uzeného bůčku a vynikající :)

Příspěvek upraven 24.07.17 v 08:00

 
Lyduska
340 příspěvků 17.07.17 20:20

@Eja, som rada, že chutilo. Na Slovensku to v lete robievame zvyčajne viackrát a vždy to veľmi rýchlo zmizne. Syr dávame ementál alebo nejaký podobný :-). Čedar sme nevyskúšali zatiaľ nikdy.

Příspěvek upraven 17.07.17 v 20:20

 
Eja
3794 příspěvků 16.07.17 20:23

Výborné. Použila jsem ementál, trochu jsem váhala nad čedarem, ale ten by podle mne byl moc výrazný.
Lydusko, děkuji :kytka: :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz