Recept Zapekaný patizón alebo cuketa

(Hodnoceno 4x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zapekaný patizón alebo cuketa

Postup

Všetky suroviny zmiešame - najskôr sypké ingrediencie a nakoniec pridáme olej a vajíčka.

Máme vyskúšané, že najlepšia konzistencia sa dosiahne pri nasledujúcom postupe:
1. Do väčšej misky nastrúhame (najlepšie na V-krájači) cuketu alebo patizón. Pridáme pokrájanú cibuľu a premiešame.
2. V druhej (menšej) miske zmiešame múku s práškom do pečiva, soľou, koreninami a postrúhaným syrom.
3. V odmerke zmiešame olej s vajíčkami.
4. Do misky s cuketou po častiach pridávame obsah misky s múkou a premiešavame, kým hmota dosiahne rovnomernú konzistenciu.
5. Nakoniec pridáme olej zmiešaný s vajíčkami a všetko spolu dobre zmiešame.

Hmotu vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Pečieme pri 180-190 stuňoch Celzia asi 1 hodinu.

Podávame so zemiakovými prílohami, s chlebom, pečivom a zeleninovým šalátom.
Chutí aj len tak - samotné, teplé ako aj studené.

PS: Recept je u nás veľmi obľúbený. Veľakrát vyskúšaný. Obyčajne robíme z dvoch dávok, na jeden väčší plech.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.07.17 vloženo
  • 12925x zobrazeno

Ingredience

  • patizón alebo cuketa, po očistení 600 g, nastrúhané na hrubom strúhadle
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky nadrobno pokrájanej cibule
  • 1/2 šálky nastrúhaného tvrdého syra (ementál, alebo nejaký podobný)
  • 1 šálka polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 PL petržlenovej vňate (nadrobno pokrájanej)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia, alebo podľa chuti
  • 1 ČL majorán

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

esk 04.08.17 11:58

Vynikající. A na kousku jsem si nechala rozpustit zbylý Romadúr…

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 02.08.17 15:27

Výborné! Dělala jsem z patizonu a místo prášku do pečiva jsem dala trochu sušeného droždí (prášek do pečiva nekupuju neb jej nepoužívám).
Určitě udělám častěji :)
Ukládám k oblíbeným :)

Odkaz na uvaření

Eja 27.07.17 10:53

Tak ještě jednou…
Gouda + pažitka + rajčátko na ozdobu porce.
Opět bez prdopeče, vajíčka do pěny, oleje jen šplíchnout.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 24.07.17 14:54

Ten recept jsem musela také vyzkoušet! Dělala jsem z menší (1,5 kg) tykve. Patizony dorostou za cca týden :think: .

Tykev měla po očištění od slupek a semeníku 850 g. Dovolila jsem si zaexperimentovat s různými druhy sýrů – ementál, gouda se sambalem, pecorino a grana padano. Základní hmotu jsem umíchala pro všechny chutě společnou z předepsaných ingrediencí kromě sýrů a koření. Bylinky byly čerstvé, sůl jsem nepoužila vůbec, oleje cca 1/4 daného množství a kypřícího prášku jen špetka

Z tohoto těsta jsem oddělila 3 menší části a ty jsem dochutila takto:

  • gouda se sambalem, lžička rajčatového protlaku, pažitka, libeček
  • pecorino, oregano, bazalka
  • grana padano, šalvěj, rozmarýn


Do zbylé větší části jsem vmíchala ementál ve dvojnásobném množství (máme rádi výraznou chuť sýrů), petrželku, oregano a mletý pepř.

Po upečení jsem ještě teplé jemně navrch posypala strouhaným grana padano. Která verze byla lepší a která horší? Nevím, každá je jiná, ale všechny stejně dobré :palec: .Určitě jsem nepekla naposledy. Většina totiž zmizela hned při a po focení (jsme na to dva :twisted: ); jen tak bez přílohy jako zákusek. Studené jsem ochutnala jen s ementálem. Snad ještě chutnější, než teplé. Jo, a voní to dramaticky :lol: :mavam: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Eja 22.07.17 13:41

Upekla jsem ještě jednou, chtěla jsem si ověřit, jestli je tam nutný prášek do pečiva… I když jsem nešlehala sníh, ale jen celá vajíčka - do opravdu nadýchané pěny (nabyla do skoro poloviny mísy robota), tak tam prdopeč podle mne opravdu není nutný. Použila jsem opět ementál, sedí mi tam asi nejvíc, a doporučuji i méně oleje než je v receptu, stačí opravdu je trochu. Navrch jsem posypala plátky mandlí.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 13.07.17 15:12

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Zapekaný patizón alebo cuketa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4473 příspěvků 14.07.18 20:43
šálka? Grrrrrrrrrrr...

Nemám rád Šmouly a hrnkové recepty :zed:
Nakonec jsem to nějak zpytlíkoval od oka a ve dvou jsme to spořádali za odpoledne. Paní casinové nejede majoránka, tak jsem použil libeček, ale s množstvím kterého jsem to prýýý přepískl… 8)

 
Eja
3820 příspěvků 14.07.18 09:19

@Lyduska ani nemusíš připomínat, v plánu na zítra, už se těším :mavam:

 
Lyduska
351 příspěvků 13.07.18 09:32

Vyťahujem na svetlo tento náš obľúbený letný recept. Plech s cuketou je práne v rúre.

 
Lyduska
351 příspěvků 03.10.17 19:19

Ukladám si sem pre seba.

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 03.08.17 20:23

@Lyduska - já použila zatím jen ementál, ale chci vyzkoušet více druhů :) Z toho patizonu to bylo opravdu dobré, dokonce zarytí masožravci měli boule za ušima :)
Skvělý recept - jak píše Eja kdesi níže v diskuzi: i mně se líbí, že v tom není uzenina a další zbytečnosti, jako v jiných - opravdu skvělé :kytka:

 
Lyduska
351 příspěvků 03.08.17 20:07

@Eja, Zuzka, som rada, že sa recept využíva. My sme robili pred pár dňami a prvýkrát som skombibovala syr podobný ementálu a tofu. A bolo to výborné.

 
Eja
3820 příspěvků 02.08.17 17:02

Lydusko :potlesk: :potlesk: :mavam:
Jak se zdá, tak si recept dolaďujeme dle chuti, a tak to má u dobrých receptů být..
Estetickému ztvárnění se meze nekladou. Příště mám v plánu na každou plánovanou kostičku plátek mladé cuketky a plátek mandle na ozdobu…

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 02.08.17 15:29

Výborné! Dělala jsem z patizonu a místo prášku do pečiva jsem dala trochu sušeného droždí (prášek do pečiva nekupuju neb jej nepoužívám).
Určitě udělám častěji :)
Ukládám k oblíbeným :) :srdce: :kytka: :mavam:

 
birkana
1668 příspěvků 27.07.17 16:00

@Lyduska, @Eja, já se chystám zítra nebo pozítří zopakovat - místo oleje chci zkusit omastit rozškvařenou jemně pokrájenou anglickou slaninou (cca 40 g). Určitě tím nic nezkazím :mavam:.

 
Lyduska
351 příspěvků 27.07.17 14:14

@Eja, tiež recept opakujeme celé leto - pokiaľ sú cukety. Syra sa môže, samozrejme, dať viac. Vznikne šťavnatejí nákyp, veľmi chutný.
Mne sa tento recept veľmi páči a zatiaľ som nikdy nevyskúšala žiadny nákyp z cukety s údeninou.
Som rada, ze recept už vyskúšalo niekoľko labužníkov… a že pokrm chutí, ako sa zdá.

 
Eja
3820 příspěvků 27.07.17 13:32

Lydusko, na netu je milion receptů na různé cuketové „nákypy“, ale tento Tvůj recept se mi díky sýru a nepřítomnosti uzeniny moc líbil, tak ho teď v sezoně mladých dobrých cuketek opakuji…
Snad mi promineš, že jsem ho trochu přetvořila - šlehám vejce do pěny, nedávám prášek do pečiva, dnes jsem nedala ani cibuli, oleje jen úplně maličko. Dnešní verze - hodně pažitky a hodně goudy - byla :potlesk:
:kytka: :mavam:

 
Lyduska
351 příspěvků 24.07.17 22:05

Ukladám si sem a sem pre seba.

Příspěvek upraven 24.07.17 v 22:07

 
Ford53
24 příspěvků 24.07.17 07:59

Přidal jsem 25 dkg domácího uzeného bůčku a vynikající :)

Příspěvek upraven 24.07.17 v 08:00

 
Lyduska
351 příspěvků 17.07.17 20:20

@Eja, som rada, že chutilo. Na Slovensku to v lete robievame zvyčajne viackrát a vždy to veľmi rýchlo zmizne. Syr dávame ementál alebo nejaký podobný :-). Čedar sme nevyskúšali zatiaľ nikdy.

Příspěvek upraven 17.07.17 v 20:20

 
Eja
3820 příspěvků 16.07.17 20:23

Výborné. Použila jsem ementál, trochu jsem váhala nad čedarem, ale ten by podle mne byl moc výrazný.
Lydusko, děkuji :kytka: :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Mrkvový salát Mrkvový salát
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz