Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tian je oblíbený jihofrancouzský pokrm ze zapékané zeleniny. Pátrala jsem, povzbuzena svevou, co to ten tian znamená a zjistila, že to kdysi byla oblíbená kuchyňská hliněná nádoba - mísa, která sloužila na všechno (viz obrázek, který jsem našla na webu). Na vaření, pečení, mytí nádobí, zeleniny, šneků, možná i dětí :- ). Záměrně neuvádím množství surovin, záleží na tom, kolik vás bude, jak velkou máte zapékací nádobu atp.
Troubu předehřejeme na 220°C. Rýži smícháme v míse s nasekanými bylinkami, osolíme, opepříme, přidáme šalotku nebo cibuli, nakrájenou na drobno, trochu drceného česneku a olivového oleje a dobře promícháme. Směs dáme do zapékací mísy vymazané olivovým olejem ve vrstvě asi 5 cm vysoké. Lilek, cuketu a rajčata omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka (pokud je lilek moc tlustý, rozpůlíme ho po délce a nakrájíme na půlkolečka). Kolečka zeleniny klademe na rýži - střídavě vždy jedna řádka rajčata, jedna řádka cuketa, jedna řádka lilek, dobře je namačkáme na sebe, až naplníme celou zapékací mísu. Povrch posypeme nasekaným česnekem (množství podle toho, jak máte rádi česnek), sušeným oregánem, větvičkami tymiánu, všechno trochu nastrkáme mezi plátky zeleniny, pokapeme silně olivovým olejem a pečeme 45 min. Tian je variabilní jídlo, můžete vynechat rýži a péct jen zeleninu, můžete vynechat i některý druh zeleniny (rajčata by měla zůstat vždy), můžete jednotlivé vrstvy prokládat různými sýry (dobré jsou ty kozí a ovčí, ale i mozzarella), ančovičkami (to je překvapivě dobré), pikantním salámem nebo klobáskou, přidat na vrch černé olivy, fantazii se meze nekladou. Jíst se dá teplý, vlažný, studený, dobře se hodí i k rybám a masu jako příloha.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Teplý letní večer a vychlazené růžové víno
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
7.9.15 15:54
Lilky mám letos sice bohaté na úrodu, ale legračně malé
Ovšem na chuť to vliv nemá a ve spojení s dalšími výpěstky ze zahrádky
jsem mohla konečně vyzkoušet i tento recept a a schutí dávám plný počet
hvězdiček, jelikož určitě nebyl naposledy - zmizela celá zapékací
mísa
16.1.15 12:35
geniálně jednoduché, pekla jsem už několikrát, většinou bez rýže, zato vždy s něčím navíc a vždy nám chutná…
Líbí se mi8.1.15 00:27
Udělal jsem drobné úpravy, ale jinak asi nejlepší jídlo, které jsem za poslední dobu jedl!!
Líbí se mi8.12.14 16:53
Vynikající. Dělala jsem taky v Remosce. Bylo to výborné z vařeného bulguru. Vařená rýže se mi rozblencla, ale brala jsem zbytek z mrazáku.
Líbí se mi2.6.14 12:31
Dělala jsem v remosce necelou hodinu. Líbí se mi variabilita a možnost likvidace zbytků z lednice. Díky za recept i povídání.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům17.2.12 22:08
Dnes bylo k obedu, bez ryze, pouze zelenina s bylinkama, cesnekem, korenim
a olivovym olejem. Upeceno uz nekolikrat, moc moc dobre. Na ryzi se zelenina asi
lepe sklada, ale to je fuk, ja to radeji takhle
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Zapékaná zelenina po provensálsku - tian provençal
@jolana Díky moc - tyhle mi utekly, přitom vypadají super



Tak mám jasno, budou naložené dvoje: jedny tyto - od tebe a pak ještě jedny odsud, od wydry
Je jich letos vážně pěkná úroda, takže každý receptík na zpracování vítán s otevřenou náručí
5068 příspěvků 7.9.15 18:39
Zuzko, z malych baklazanov mozes nalozit kvasene baklazany/Magdus..uvidis aka lahoda a neboj sa toho..nie je to zadna veda…
http://www.labuznik.cz/…zany-magdus/#…
@Eja Ony jsou jen jako větší rajčata



A je pravda, že chuťově jsou výborné - to běhání kolem nich se vyplatí, od té doby, co jsem ochutnala naše vlastní, už mi ty kupované přijdou mdlé
Bude to opravdu tak, jako s cuketami…
Teď se chystám několik lilků naložit, receptů jsem tu našla několik, každý vypadá moc dobře, tak ještě probíhá vášnivé hlasování, který z nich to pro letošní rok vyhraje
Zuzko, ty malé lilky jsou krásné…A stejně jako u cuketek mi přijdou vždycky chuťově lepší…
395 příspěvků 17.1.15 20:41
Diky vsem za duveru. To, ze vam chutnalo, je jen zasluhou vasi a receptu, ktery neni z me hlavy : -). Zdravi zebulon z undergroundu!
Zébu, chybíš mi tu. Rýže a rajčata bych viděla jako základ, hodne okořeněné česnekem a bylinami, ćuketku k tomu. Lilek podle mne lze vynechat. Trocha porku a macaté papričky lze zas přidat. Ale všechno je to o tom kořeněném základu.
Mas ho krasny, Anitto. Bez ryze se nekdy hodi vic!
521 příspěvků 17.2.12 22:08
Dnes bylo k obedu, bez ryze, pouze zelenina s bylinkama, cesnekem, korenim a olivovym olejem. Upeceno uz nekolikrat, moc moc dobre. Na ryzi se zelenina asi lepe sklada, ale to je fuk, ja to radeji takhle
To je moc pěkný recept zébulonko, děkuji .