Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
habana Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Do pekáčku nakrájíme nadrobno špek a na polovic pokrájenou cibuli, necháme zesklovatět. Případně přidáme kapku oleje. V závěru přidáme na proužky pokrájenou papriku a 2 stroužky česneku pokrájené na plátky, papriku necháme krátce oblanšírovat. Polovinu připravené směsi dáme stranou a do zbývajícího množství v pekáčku přidáme 2 pokrájená rajská jablíčka a asi ½ dcl vody a špetku soli. Cuketu rozkrojíme jednou podél (*1x radiálně*) a pak 2x napříč (*2x tangenciálně*), takže získáme (*pokud možno stejných*) šest kousků. Pakliže je cuketa takto mladá, není třeba z ní vybírat jádra (*ještě nejsou vytvořena*) a není třeba ji ani loupat (*slupka je stále velice jemná*). Takto vytvořené válcové výseče narovnáme půlkulatou stranou dolů do pekáčku. Na rovný řez cukety svrchu pak klademe postupně: plátek česnekového boku, nadrobno pokrájenou uzeninu, placičku z masové směsi na karbanátky, plátek šunkového salámu. Uzeninu před masovou plackou potřeme zbylými dvěma utřenými stroužky česneku. Na závěr šunkový plátek poklademe rajským jablíčkem nakrájeným na plátky a doplníme zbylou polovinou zesklovatělé cibule. Dílo zasypeme oreganem a mírně (*pozor na následující slaný Balkán!*) posolíme. Pekáček shora uzavřeme a dílo dusíme na mírném plameni cca 20 minut. Poté víko odklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 240° C a bohatě často shora kropíme šťávou, která jest ve velkém množství vůkol přítomna. V troubě takto dusíme odkryté asi 25 minut, pak posypeme slaným sýrem a přepneme na gril, aby se sýr důkladně prohřál a případně začal i tát, nesmí ale v žádném případě začít hnědnout. *Poznámka:* Do té doby, co jsem takto připravené cukety neochutnal, dost dobře jsem nechápal, jak to někdo může jíst. Vřele doporučuji všem... *VARIACE:* Zbyla vám hotová cuketa z minulého dne? Zkuste přidat špric smetany a trochu mouky na zahuštění a převařte. **DODATEK:** Dnes jsem do přípravy vnesl několik mičurinských hmatů, které dílo opravdu dokonávají. Za prvé jsem výše uvedené mleté do karbanátků nahradil vlastní směsí z mletého, jehož základem je: 15 dkg hovězího a 15 dkg vepřového mletého, sůl, špric sójové omáčky, 3 utřené stroužky česneku. Jako hlavní koření jsem do pokrmu namísto oregana použil **Provensálské bylinky** (např. vyrábí Kotányi) a tímto kořením jsem ochutil i mleté. *Mleté maso do karbanátků totiž obsahuje majoránku a ta se v předešlém díle dost bila s oreganem, navíc provensálské bylinky dávají dílu zcela neodolatelnou vůni a chuť. * Dále jsem odstranil šunku, která podle mne nepřidávala dílu nic z převratných chutí. Před zasunutím do trouby (*pekáček s cuketkou do trouby, prosím... ;-)*) vřele doporučuji přidat do omáčky **5 lžic bílého vína** a nechat povařit, vzniklým sosíkem mohutně vše polévat. Slaný balkán zůstává. *Zjistil jsem, že délka přípravy se řídí měkkostí cukety, nesmí být převařená = nezborcená. Uvedené časy přípravy souhlasí.*
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
brambory s máslem, pivo v libovolném množství…
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Habanovy zapékané cuketky
Provensálské bylinky se výrobce od výrobce mění v kvalitě, Od Vitany mají výrazně hořčejší chuť, než ty od Kotányiho…já preferuji ty druhé, mají v sobě více vůně.
79 příspěvků 25.1.09 03:43
teda, tak jsem si to tady pročetla a mám podivný pocity. Lidičky přestaňte po sobě štěkat, dyť vám potom musí přestat chutnat!
Né , opravdu si myslím, že je to zbytečné po sobě vyjíždět. Jsme lidé různých povah a založení a taky z různých krajů a zemí a tak je jasné,ža se někdy neshodnem, ale to snad není důvod k rozbrojům a zlášť ne tady. Ty cukety si to nezaslouží a Penda, Fernc,Glama a Kamilka jistě také ne.
A že se některé recepty objeví 2× i vícekrát, je při tak velkém množství Labužníků téměř jisté. Jde pak o to, jestli to někdo dělá záměrně, čili úmyslně, nebo zda je to „náhoda“! Tak ať vám cukety chutnají - já, žel zahrádku nemám a tak cuketa je nedostatkové zboží.
vynikající pokrm, všem doporučuji…včera jsme ho měli k večeři, dnes jsem ještě zbytek ohřívala v mikrovlnce k obědu…habaňátko, děkuji
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky Ti za radu, připíši to do receptu, ale nechám tam i to hovězí jako další alternativu.
Měj se pěkně
nevím, co má labužnický orgasmus společného s Tebou, ferenci a s Tebou, Kamilko…asi jste trochu mimo…nepatříte náhodou k sobě?..a ferenci, Tobě doporučuji připravit tu Tvoji čínskou nelepivou buchtu, protože je u ní dotaz od irenky…tak máš co vysvětlovat..čili se zabývej čínou a ne mnou…a prohlédni hlavně svoje duplikáty…u mě sotva nějaké najdeš…a koukám, jak jsem stále středem pozornosti…aspoň pořád ještě vím, že žiji…díky Vám za to…Franto a Kamilo!
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Nechme to konečně.
Vás ty „spory“ neštvou a nemrzí?
Mě tedy ano a už jsem se tu za to omlouvala, ale stále tu to někdo začíná a teď to byla Penda, promiň.
Ty, poslyš, ferenci_hade, jak tak koukám, co z tebe leze, tak seš rozhodně spíš had než ferenc.
Občas zapni bednu a mysli…
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendo!
Jsou i další recepty, ale nebudu se zabývat pomstychtivou ženskou!!!
I když . . .
Možná by to stálo za zveřejnění!
… na kteroužto má podle zákoníku práce a podle kolektivní smlouvy určitě nárok a já mu ji ze srdce přeju…
… leda že by měl čistič dovolenou…
Seš chytrá holka a přece už víš, že píchání se nevyplácí, i když jde pouze o píchání do sršáního hnízda…
Tak už nedráždi sršáně !!! Víš, jak to dopadne, zase sem vlítně nějakej čistič a budem mít vymalováno…
a sakra…a máme tu nové harašení..pepíček nás přerazí…tak já tomu ještě dodám korunu: až, habánku, přijedeš a ony jmenované cukinečky mi připravíš…prožiješ orgasmy rovnou dva…a oba silně labužnické…
no, je to teda fak…mám tu samý takový dost pěkný kousky, myslim, že bych mohl vyhovět každému požadavku ha,ha,ha,
Irenko, ale habáně je pražák a úrody má přehršel..chichi…:-))
594 příspěvků 25.1.09 03:43
lituju, že už nemám žádnou zahradu a na ní dozrávající cukety
dneska jsem dovedl recept mojí matky malými změnami k samé hranici labužnického orgasmu. Čtěte proto prosím dodatek na konci původního receptu.
na zahradě dorostla další cuketa, tak dneska de dělat společnost tý předchozí…
.
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Taky se přidávám, už toho všichni nechme, je až neuvěřitelné, co dokáže příchod jedné nafoukané egoistky, přece nerozhádáme celého Labužníka!! A neříkejte mi, že Kamila za to nemůže, vždyť tu byl klid než přišla!!!!
71 příspěvků 25.1.09 03:43
Ježiškove husličky, v poslednej dobe je taká „fajná“ atmosféra na Labužníkovi! Nedal by som tam ani recept na chlieb s maslom, pretože hneď sa ozve delostrelecká paľba z každej strany. Musím to po sebe riadne prečítať, aby som, nedajbože, nespravil preklep.
No to teda zase čumim, co je to za nechutnou bitku. Pro jistotu pro ty, kteří nemohou přežít cizozemské názvy ve zdraví a berou svoji neznalost jako záminku ke štěkání, dělám změnu v názvu receptu. Teď teda leda snad, aby si opatřili šesko-český slovník
.
Tak jak sem dříve vnímal labužníka jako prostor míru, otevřenosti a tolerance, v současné době na mne působí jako veřejný ostrůvek nenávisti. Jeho stránky se začínají nápadně podobat zdem veřejných záchodků za komunistů. FUJ.
ferenci…a kde jsou ty další duplikované recepty z té Tvé jmenované fůry?…abych teda zaměstnala chudáka pepíčka..nebude moc nadšen, pokud jich tam je opravdu tolik…
ferenci, máš pravdu…ale já o tom neměla ani tušení…děkuji za upozornění, recept přepíšu nebo poprosím pepíčka o vymazání … hold jsme měly s Pampeliškou stejný časopis…jako jsem už zjistila u více jejích receptů a článků…pokud jsi to věděl, stačilo včas upozornit…
A Kamilko, mě má rádo hafo lidí…pro moji upřímnost, pravdomluvnost a férové jednání..což o Tobě se říci opravdu nedá…
ferenci_hade…tak to opravdu nevím…jdu to zkouknout…
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Např. Čuník v kabátě alias Kukučák – píšeš sice, že je čerpaný z nějakého časopisu, ale je červaný PŘÍMO Z LABUŽNÍKA (pampelišky recept http://www.labuznik.com/recipe.php?…)
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Miláčkovi? On tě tu má někdo rád?
opraveno…
Já to miláčkovi hned opravím…protože v jeho případě šlo pouze o překlep..kdežto ty, Kamilko, kopíruješ vše z netu i s chybama… tak už nech toho štěkání po nás po všech a jdi si opravit své 3/7 a „nagnata“ … anebo že by to bylo zase něco originálního stejně jako chudák králík Lennon?
ferenci_hade, prosím o konkrétnost…nemám zdání, co bych duplikovala z netu…a navíc, téměř u všech receptů mám zdroj…takže prosím, buď konkrétní, když obviňuješ!…
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Když jsme u toho opravování a chceme to italsky, tak tedy zucchini, nikoliv zucchina.
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Kamilka netvrdila, že je „všeuměl“ a „všeználek“ jakého děláš ty z Pendy.
Potom, co jste se tady do Kami pustily, tak jsem si dal tu práci, že jsem projel Pendiny recepty a našel jsem tam taky velké množství duplikovaných receptů. Tak se zamysli nad tím, zda jsou všichni takový, jak ty si myslíš.
Jinak Ti přeju krásný den
Kamilko, nechceš už toho nechat?
Přece nejsi úplně hloupá holka, abys nepoznala, kdy jsi přestřelila a kdy se ti nedaří…
Nenašla jsem tady žádné komentáře, které by ti dávaly za pravdu a to snad o něčem svědčí, ne?
Vykašli se na hlouposti a snaž se bý prima labužnicí, co jí jde o LABUŽNÍKA, ne jen o vlastní ego.
Tvá pilnost je chvályhodná ale je nutno také dodržovat určitá, i nepsaná pravidla slušnosti. Ti, kteří mají Labužníka rádi, to tak dělají…
Co myslíš?
Kamilko, protože Penda je inteligentní, šikovná a kultivovaná (potvora…:-)))) A velmi dobře ví, co, kdy, jak a komu opravovat.
Jo, je to honička…
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendo, když už je u toho opravování, proč jsi neopravila Habanovi , že cuketa je „zucchina“, když už to má být italsky
plantejny jsou zelené banány..nikoli sladké, na které jsme zvyklí…ale ty, co jsou určené ke smažení..pečení a jiným „neřestnostem“…viz recept na tostones …asi v březnu jsme s habáněm napsali článek o plantejnech a pochoutkách z nich..ale dosud nebyl článek zveřejněn…proč?…nevím…:-)
Habano, tak to je teda paráda, já to vidím a cítím hotové - úžasné, mňam. To bych vyhlásila za recept týdne. O víkendu je to jasné, tohle musím uvařit, možná ani nebudu čekat na víkend.
co je to plantejn, Pendo?
habáně…jak to tak čtu…tak přemýšlím o tom, že začnu cuketu asi znovu jíst…ale jen když mi tu dobrotu opět osobně připravíš…:-)), takže až pojedeš kolem…kromě meruněk, rybízové šťávy, vína a plantejnů, vem s sebou, prosím, i tu cuketu..a nezapomeň na 10 kompotů a nějakou marmeládu pro Liduš…:-))