Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
trikolka Do oblíbených Chci uvařit Tisk
DORT: Troubu předehřej na 180 st. Vymaž máslem formu o průměru 23 cm. V hrnci se silným dnem za stálého míchání zahřívej čokoládu, máslo, cukr a smetanu, dokud není směs hladká. Ve velké míse rožšlehej metlou vejce. Přilej teplou čokoládovou směs a dobře promíchej. Nalej do formy a peč asi 45 min nebo dokud špejle zabodnutá 5 cm od okraje není čistá. Nech dort na roštu, dokud úplně nevychladne. když vychladlý, sundej postranní kruh, pevně zabal do folie a nech v lednici aspoň 6 hodin vychladit. Dort pak polej čokoládovou polevou - je samovyrovnávací (s malou pomocí). POLEVA: Rozehřej čokoládu s máslem, až se hladce rozpustí (malý plamen, silné dno u kastrolu). Odstav z plotny a přidej mléko a sirup. Hladce rozmíchej. Zdob šlehačkou. Všimli jste si, doufám, že během přípravy zašpiníte 2 (slovy dvě) nádoby - kastrol a mísu. Pokud si budete doma dělat i kávovou smetanu (tak jako já), přibude další hrnek (od kafe). Ale to je všechno. A výsledek působí zcela profesionálním dojmem, není vůbec hamba ho předvádět na narozeninách, svatebních večírcích apod. :O) Navíc je to dortisko hutné, a přestože je velmi chutné, málokdo z něho sní víc než jeden menší dílek.
Recept je z kategorií: Dorty
hořký černý čaj
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Směšně jednoduchý, ovšem vynikající čokoládový dort (bez mouky)
@trikolka je na nej tady recept
zlaty sirup
1 příspěvek 31.10.14 14:39
Ano, kávová smetana není o tom, že je to smetana s kávou, ale smetana má obsah tuku 12%. Dávala se vždy do kávy, jako dnes dáváme trochu mléka!
1440 příspěvků 21.8.10 03:55
Je to veľmi dobré a skutočne veľmi sýte.
1 příspěvek 27.3.09 22:57
Tak jsem dortík zkusila a výsledkem si nejsem moc jista, špejle nezůstala po zapíchnutí suchá ani po 1hodine pečení, z dortu do jeho vychladnutí odkapával tuk,přitom másla a další ingredience jsem dala dle receptu přesně. Chuťově je to vynikající,jak by ne při tom množství čokolády, ale připomíná mi to spíš čokoládovou pěnu.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
já jsem ten sirup sehnala v hypernově a to ještě bydlím v menším městě kde je jen hypernova - a protože ho zná asi míň lidí tak byl i slevněný.Jinak se dá sehnat ve větších hypermárketech, supermárketech..
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Teda vy mě deptáte. Jdu oživit vztahy s kamarádem. Pilot na boeingu (doufám, že se to letadlo tak jmenuje), lítá trasu Praha - NY. Jdu ho ukecat, aby mi sirupík dovez. Ale on je hodnej, tak doufám, že se nebude moc bránit.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Lass, tady máš stránku kde si můžeš zlatý sirup objednat. Cena je v US dolarech. $3.95 je dnes podle Univerzálního měnového přepočítávače 2,51 Liber.
a pokud byste měly, Lass nebo sam, náladu, můžete si pořídit kukuřičný sirup, který je k vidění např. v katalogu na stránkách countrylife.cz a podle níže uvedeného receptu si ten zlatý vyrobit…(stejně si myslím, že v Makru se určitě ten sirup sežene…)
Golden Syrup
(Substitute for Lyle's Golden Syrup)
Put 1/4 cup sugar in a small heavy saucepan and shake pan so the sugar is in an even layer. Sprinkle it with 1/2 tsp vinegar and 1 tsp water. Cook over low heat, without stirring, for 5 minutes. Increase heat to medium and cook until syrup has taken on a light caramel colour, 5 to 6 minutes. Immediately remove from heat and pour in 1/3 cup light corn syrup. Do not stir, but let it bubble for 2 to 3 minutes. When the bubbling stops, stir well. It can be stored at room temperature for several months.
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Sirupík jsem si kupovávala za studií ve Skotsku docela často, byla to několikalibrová záležitost, nemusíš mít tudíž strach o průvan v peněžence…
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak přece jen dotaz. Máte někdo tušení, kolik sirupík v Anglii stojí? Jezdí mi tam šéf, tak bych ho pověřila…
595 příspěvků 25.1.09 03:43
děvčata, nechci nijak radit, ale kávová smetana se říkalo smetaně s nižším obsahem tuku. Ne že by měla kávovou příchuť. Teda bejvávalo… třeba je to teď jinak.
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Lze to koupit ve Vídni? Myslím zlatý sirup…
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Flo Flo - o vahu se neboj, tohohle dortu zarucene nesnis vic, nez jeden dilek. v:,–( se
383 příspěvků 25.1.09 03:43
lassienko - ja obvykle smicham trochu silnyho kafe se smetanou (zadny natahovacky, ze jo).
383 příspěvků 25.1.09 03:43
zlaty sirup - samuelo, pravy anglosasky lze nahradit jakymkoli sirupem z cukru, ktery je dostatecne zlaty na pohled. tedy neni to cukr svareny s vodou. nevim, kde se v Cechach prodava, ale pro spravnou konzistenci a lesk polevy je pomerne za:,–(ni.
sam, tak ještě jeden odkaz, rada od pepíčka
25 příspěvků 25.1.09 03:43
pendo, už viem:-)
diagnóza: sedím si na kábli:-)
ale aj tak by ma zaujímalo, čo by mohlo ísť do polevy namiesto neho
samuelo, stačí kliknout na modrý odkaz a otevře se Ti bývalá diskuze o něm…
25 příspěvků 25.1.09 03:43
he?
mám jazykovú bariéru, alebo som fakt jediná, ktorá nechápe čo je to zlatý sirup?:-)
zlatý sirup
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Teda triki, to vypadá báječně, jen nevím, jestli mi v obchodě prodají bez řečí tolika čokolády
A skoro bych to raději pekla ve
vodní lázni.
Při nejbližší příležitosti vyzkouším, ale to abych ještě předem rozbila/zničila/prodala/schovala domácí osobní váhu, jinak se nebudu stačit divit…
Díky
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Kávová smetana - je myšlena pařížská…?
25 příspěvků 25.1.09 03:43
zlatý sirup? a to je aký prosím ťa?